Davor Runtić: Tako smo branili Vukovar

Knjiga „Tako smo branili Vukovar" je Runtićeva trideset i druga knjiga koja se bavi Domovinskim ratom. Ona je značajno prošireno i dopunjeno izdanje knjige istog naslova objavljene 1995. godine. Dok je prvo Davor Runtićizdanje ove knjige imalo 335 stranica i 31 priču, ova nova ima 604 stranice i donosi 63 priče sudionika obrane Vukovara. Spominje se gotovo tisuću imena, uglavnom gotovo nepoznatih branitelja Vukovara, koji su bez svake sumnje zaslužili ostati zapamćeni.

U predgovoru prvom izdanju knjige „Tako smo branili Vukovar" prvi predsjednk Republike dr. Franjo Tuđman je napisao: „Knjige Davora Runtića govore o nepobjedivom duhu običnog hrvatskog čovjeka. One su, prema tome, dragocjeno svjedočanstvo hrvatske obrane u borbi s nadmoćnijim velikosrpskim agresorom i prvorazredni povijesni izvor o jednoj od najvažnijih bitaka Domovinskog rata – Franjo TuđmanKnjige Davora Runtića govore o nepobjedivom duhu običnog hrvatskog čovjeka. One su, prema tome, dragocjeno svjedočanstvo hrvatske obrane u borbi s nadmoćnijim velikosrpskim agresorom i prvorazredni povijesni izvor o jednoj od najvažnijih bitaka Domovinskog ratabitki za Vukovar".

Trajan prilog

Nakon izlaska ove i nekoliko drugih Runtićevih knjiga, akademik dr. Vlatko Pavletić je napisao: „Želio bih upozoriti na knjige Davora Runtića, koje zavrjeđuju posebnu pozornost, jer je u njima fakcija nazočna u svom najuvjerljivijem obliku. O svim je Runtićevim knjigama bilo govora kad su izlazile, ali tek u cjelini i kao cjelinu valja ih ponovno pročitati i ocijeniti kao važan i trajan prilog za koji autoru pripada ne samo priznanje nego i odgovoarajuće državno odlikovanje za ratno dopisništvo, ukoliko ga već nije dobio". Naravno, Runtić nije dobio nikakvo odličje, što i ne smatra bitnim, jer zbog odličja nije pisao, već zbog dubokog uvjerenja da je to jedini način da se ne zaborave ljudi koji su toliko dali, a nisu dobili ništa osim ignoriranja i ponižavanja.

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske u recenziji Runtićeve knjige „Vukovar i istočno bojište" kaže: „Runtićeve knjige suprotstavljaju se našoj sklonosti zaboravu, one su priče o zločinima napadača, o legendarnoj hrabrosti napadnutog naroda. U svako vrijeme mogu poslužiti kao uputa narodu, posebice onom koji je malobrojan, kako se sloboda stvara i kako se brani. Izvan istine opisane u knjigama Davora Runtića, o ratnom vremenu u Vlatko PavletićHrvatskoj druge istine nema".

Sjećanja sudionika

U svojoj zapaženoj knjizi „Bitka za Vukovar" povjesničar Davor Marijan kaže da je literatura o Vukovaru do danas narasla na poveću biblioteku i nastavlja: „Posebno mjesto čine dvije knjige u kojima je Davor Runtić prikupio sjećanja odabranih sudionika na bitku i borbe u Vukovaru. One će zasigurno dugo biti najbolji uvod za taj dio bitke koji je kod mene zbog nedostatka dokumenata dobio minimalan prostor. Može se samo žaliti što neka od kritičnih mišljenja intervjuiranih sudionika nisu našla mjesto u knjizi „Bitka za Vukovar".

Davor Marijan govori o knjizi „Bitka za Vukovar" koju je Runtić napisao s Alenkom Mirković i Milom Dedakovićem – Jastrebom. Dvije knjige o kojima govori Marijan su prvo izdanje knjige „Tako smo branili Vukovar" i „ 1991. Vukovar – Vinkovci", a kako je upravo knjiga „Tako smo branili Vukovar" nakon njenog prvog objavljivanja postala najtraženija, a time i najčitanija knjiga o Domovinskom ratu koja se i danas traži, odlučili smo se za njeno ponovno objavljivanje, i to nadopunjenu i gotovo dvostruko proširenu.

Knjiga je u tvrdom uvezu, a cijena joj je 250,00 kuna za primjerak.

 

{chronoforms}Runtic_BraniliVukovar{/chronoforms}

 

Podatci za kontakt s autorom Davorom Runtićem

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

GSM: +385-(0)92-138-2017

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.