Je li Johan poštucao svoju ogradu?

 

Razvoj Interneta iznenadio je vjerojatno i najveće optimiste, a jedna od kompanija koja je postala sinonim toga razvoja je sigurno Google. Google je tražilica preko koje se ostvaruje približno 90% upita na Internetu i kao takva adresa odlična je odskočna daska za mnoge projekte. Jedan od takvih Googleovih projekata je i Google maps, sustav s kojim možete naći na karti valjda svaka adresa na ovom svijetu. No, ono što je nama privuklo pažnju je razina detaljnosti kojima su pojedina područja svijeta već sada pokrivena, što daje odgovor i na pitanje iz naslova - je, Johan je poštucao ogradu ali je mogao za jednoga Švicarca i urednije.

Sustavu Google maps može se izravno pristupiti na adresi http://maps.google.com/. Opisom adrese ili nekoga pojma kao što je primjerice "Markova crkva" u za to odgovarajuće polje u nekoliko klikova naći ćemo traženu lokaciju, odnosno u našem slučaju Crkvu sv. Marka u Zagrebu.

Upitnik

Crkva sv. Marka u Zagrebu

I dok su razina pojedinosti na kartama, satelitskim ili onima sa cestovnom mrežom, za Zagreb i Hrvatsku općenito sasvim zadovoljavajuća, ono što se može vidjeti primjerice za dijelove Švicarske slobodno se može nazvati nevjerojatnim. Naime, sustav Google maps se pri krajnjem povećanju satelitskih karata prebacuje na pogled sa zemlje (Google street view), nudeći pregled svih 360 stupnjeva oko sebe. I ne samo to. Točke oko kojih se možemo okretati izuzetno su gusto posložene tako da svaku kuću možemo virtualno razgledati s nekoliko strana. Možda je i bolje da za Hrvatsku ovako nešto još nije moguće jer ne smijemo ni pomisliti što bi bilo kada bi se naše nekretnine na atraktivnim mjestima mogle tako podrobno i lako virtualno razgledati i onda kupovati.

Švicarska

Johanova ograda

Tako smo došli i do Johanove ograde na slici na koju smo nabasali tijekom našeg virtualnog obilaska jezera Léman i kuća pokraj obale. I dok susjedova ograda uredno i uzorno podrezana Johanova se, kao što se dobro vidi zaokruženo plavim, probija kroz drvenu ogradu. Moglo je i  trebalo bolje! Čisto nam dođe prijaviti Johana vlastima jer je u krajnje uređenoj Švicarskoj zasigurno propisano kako živa ograda mora izgledati. Johan, Johan, što ćemo mi s tobom? Zar ni Švicarci više nisu ono što su nekada bili?

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.