Internetom do besplatnih razgovora

Slušalice s mikrofonom za računaloRazvojem Interneta javili su se brojni novi oblici komunikacija koje je ponekad zbog njihove brojnosti malo teško pratiti. Stoga za čitatelje portala od kojih mnogi imaju svoje dijelove obitelji i rođake diljem svijeta izdvajamo dva softverska programa koji su nam se učinila najzgodnija. Oba programa su jednostavna kako za instaliranje, tako i za uporabu. Uglavnom, nakon što instalirate softver na računalo i registrirate se kao novi korisnik (odabere korisničko ime i zaporku), te spojite mikrofon i zvučnike (slušalice) sa svojim osobnim računalom, svijet internetske komunikacije vam se otvorio.

Prvi program o kojem u ovom kratkom osvrtu pišemo je onaj koji se trenutno najpopularniji. Radi se o programu Skype (http://www.skype.com/) koji uz mogućnost slanja dokumenata i fotografija, nudi i besplatne razgovore (računalo na računalo) unutar Skypove mreže, koju čine sva računala spojena na Internet s instaliranim Skypom. Pri tome se uz zvuk istovremeno mogu primati i slati video slike (ukoliko imate spojenu kamericu). Skype također omogućuje pozive prema običnim telefonima i mobitelima, uz često vrlo povoljnu cijenu.

Drugi program koji je vrijedan pažnje je razmjerno nov - Low-Rate Voip (http://lowratevoip.com/). Ovaj program je bitno siromašniji mogućnostima koje nudi u odnosu na Skype, ali je cijena telefoniranja prema fiksnim telefonskim brojevima gotovo zanemariva. Primjerice, poziv iz bilo kojeg djela svijeta u Hrvatsku košta tek 0.05 centi. Naplaćuje se samo uspostava poziva, dok je ostatak razgovora besplatan.

Podrobne upute kako koristiti programe, cijene poziva prema raznim zemljama i mnoštvo drugih podataka zainteresirani mogu naći na gore navedenim internetskim stranicama. Za kraj spominjemo kako je Vipnet korisnicima svoje mobilne mreže (091) nudi slično rješenje - Vip over IP. Trenutno traje pokusni rok, pa korisnici koji se sada prijave imaju pravo na 200 minuta besplatnih razgovora unutar Hrvatske, kao i mogućnost slanja 200 besplatnih SMS poruka.

N. Z. B.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.