adobeacrobatProgram Adobe Acrobat ne smije se miješati s programom Acrtobat Reader. Acrobat Reader je besplatan i služi za čitanje PDF dokumenata, koji su danas podržani praktički na svim platformama. S druge strane, Adobe Acrobat je komercijalan program, i služi za stvaranje PDF dokumenata iz različitih izvora. Tako Adobe Acrobat može dokumente u drugim formatima pretvarati u PDF format, pohraniti sadržaje s Interneta u PDF formatu, odnosno skenirani materijal snimiti kao PDF dokument. Upravo ova zadnja mogućnost je ono što nas zanima. Postupak digitalizacije opisan je ovdje za Adobe Acrobat, inačica 7.0.

Da bi se dokument digitalizirao, potrebno je u Adobe Acrobatu izabrati opciju iz glavnog izbornika -File>Create PDF>From Scanner-. Otvorit će se prozor u kojem iskusniji korisnici mogu podesiti naprednije postavke. Mi bi za početak preporučili isključivanje opcije -Recognize Text Using OCR-, budući da hrvatski jezik nije podržan.

Acrobat - skeniranje

Pritiskom na dugme -Scan- otvora se novi prozor čiji izgled i sučelje ovise o upravljačkim programima (driverima) samog skenera. U ovom novom prozoru potrebno je pokrenuti skeniranje. Kada je to gotovo, prozor će se zatvoriti, a Adobe Acrobat ponudit će skeniranje sljedeće stranice. Dakako, ako se dokument sastoji od više strana treba nastaviti skeniranje.

skenirajdalje

Kada su sve stranice dokumenta skenirane, Adobe Acrobat automatski će stvoriti PDF dokument koji samo treba snimiti preko opcije -File>Save As-. Ako je broj skeniranih stranica nije neuobičajeno velik dobiva se PDF dokument koji je razmjerno mali. Takav onda PDF dokument može se kao privitak poslati svakome putem elektroničke pošte, što može bitno ubrzati komunikaciju.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.