Festival znanosti - Sinj 2016.

Festival znanosti - Sinj 2016. ove godine održat će se od 3. do 8. 10. u Sinju. Nakon 6 uspješnih godina u kojima je Festival rastao, i ove godine najavljuje se nekoliko novosti koji će Festival obući u novo ruho i dignuti ga za još jednu razinu.

Gosti Festivala ove godine su - kako najvaljuju organizatori - naši ponajbolji znanstvenici u Hrvatskoj i svijetu, i to baš oni o kojima manje znamo, a zaslužili su punu medijsku pozornost. Primjerice:

- Igor Rudan, prvi Hrvat redovni član The Royal Society-ja poslije Ruđera Boškovića, vjerojatno najcitiraniji Hrvat danas uopće.
- Aleksandra Rađenović, simpatična fizičarka novih materijala s EPFL-a u Lousanni, jedna od najboljih stručnjakinja u svom području u svijetu
- Bojan Žagrović, računalni biolog s bečkog sveučilišta, bivši znanstveni direktor MedILS-a, proglašen jednom od 30 novih nada u znanosti 2008.
- Janoš Terzić sa splitskog Medicinskog fakulteta, jedan od najcitiranijih naših medicinara, suradnik Ivana Đikića, otkrivač niza fundamentalnih mehanizama u genetici stanice
- Hrvoje Buljan, teorijski fizičar fotonike sa zagrebačkog PMF-a, bliski suradnik Marina Soljačića i otkrivač nekoliko mehanizama u fotonici, novoj grani fizike o novim materijalima koji čudno i zanimljivo međudjeluju sa svjetlom.

Tu si i druga imena naše znanosti i popularizacije znanosti: Tomislav Domazet-Lošo, Antonio Šiber, Ana Marušić, Matko Glunčić, Neven Sesardić, Anđelko Akrap, Tomislav Portada, ...

Svi ti gosti na nekoliko će sati postati nastavnici i učenicima u sinjskim školama držati sate umjesto njihovih profesora. Ovo je najproduktivniji koncept Festivala znanosti - Sinj.

Uz to, ove godine postoji niz novosti

- radionice iz kemije u suorganizaciji Školske knjige i HDKI-ja
- Znanstveni kafić navečer poslije predavanja - razgovor sa znanstvenicima u kafiću, uz čašicu piva
- internetski prijenos uživo (live-streaming) svih predavanja u organizaciji CARNeta
- projekcije dokumentarnih filmova u autorstvu naših gostiju
- dva noćna promatranja neba za sve uzraste, posebno za djecu

Festival će tradicionalno završiti kvizom za srednjoškolce s velikim nagradama: 3000, 2000 i 1000 kn i mnoštvom knjiga!

Pokrovitelj Festivala je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.