Haaško nasilje nad Hrvatskom

(Tri knjige o Haagu)

Edward YambrusicNa tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća u srijedu 4. svibnja u 19 sati (dvorana «Tribina Grada Zagreba», Kaptol 27) bit će predstavljene tri knjige čiji je sadržaj posvećen istoj temi – radu i karakteru Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu.

Edward Slavko Yambrusic, odvjetnik iz Washingtona, prikupio je svoje tekstove o Haagu u knjizi "Peace at the price of justice and human dignity". Tri stotine i pedeset stranica ove knjige koja donosi tekstove na engleskom i na hrvatskom jeziku, te brojne dokumente, važan su prilog razotkrivanju sramotne prakse hkvHaaškoga suda koja je rezultirala presudama generalima Gotovini i Markaču i izazvala gnjev hrvatskoga naroda.

Na tragu stručno-znanstvenih skupova koje je od 2006. organiziralo Hrvatsko kulturno vijeće, jest knjiga Milana Vukovića koja ima isti naslov kao i osam održanih skupova – "Haaški sud - Zajednički zločinački pothvat –Što je to?" Dr. Vuković bio je voditelj svih skupova i cjelokupan projekt praćenja Haaškoga suda njegova je zamisao koju je realiziralo Hrvatsko kulturno vijeće. Ta upornost i kontinuiranost tek sada široj javnosti pokazuje smisao, jer su skupovi održavani u vremenima kada je bilo kakvo protivljenje Haagu dočekivano bojkotom i prijetnjama službenih vlasti i medija.

Treća je knjiga nastala kao sažetak osam zbornika o Haagu – sažetak na engleskom jeziku, pod naslovom "Hrvatski generali nisu krivi". U knjizi su tiskani najvažniji ulomci mnogih govornika na skupovima o Haagu, a ovaj engleski prijevod omogućuje svima u svijetu da saznaju i činjenice i stajališta koja govore protiv sramotnih presuda hrvatskim generalima.

Knjige će predstaviti prof. emeritus dr. sc. Željko Horvatić, koji je i jedan od autora Studije o "zajedničkom zločinačkom pothvatu" Akademije pravnih znanosti, dr.iur. Milan Vuković i predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec.

(ab)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.