Koncert u Vukovaru - početak dvogodišnje turneje 

 

Dugo najavljivana turneja Marka Perkovića Thompsona, koja će trajati sljedeće dvije godine i obuhvatiti nastupe na pet kontinenata, započela je s koncertom u Vukovaru u dvorani Borova naselja. Na koncertu koji je trajao dva i pol sata okupilo se više od 4.000 ljudi, koji su svaku pjesmu pjevali zajedno s Thompsonom. Publici je Thompson između ostalog rekao: "Govore nam da smo fašisti i nacisti, ali mi smo samo hrvatski domoljubi i svima koji nas optužuju poručujemo da nas puste na miru i neka nas ne odvlače u prošlost", te je još jednom potvrdio kako će se odazvati pozivu sarajevskih Hrvata i održati koncert u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Prenosimo s portala Intex.hr slike s koncerta u Vukovaru, kao i odgovore Marka Perkovića Thompsona na neka provokativna pitanja novinara tog portala.

 

kocertmpt_00

 
kocertmpt_01
 
kocertmpt_02
 
kocertmpt_03
 
kocertmpt_04
 
kocertmpt_05

 

Razgovor s  Markom Perkovićem Thompsonom

"Vaš me portal uvijek napada, ali nisam zlopamtilo", počeo je Thompson razgovor za Index, a mi smo ga pitali kako se osjeća kada se sjetimo da stojimo jedva stotinjak metara od mjesta gdje je počela agonija Vukovaraca zarobljenih poslije pada grada: " Naježim se kada pomislim da je u tvornici Borovo, jedva stotinjak metara odavde, bio sabirni centar odakle su poslije pada Vukovara vojnici i civili odvođeni u srpske logore. Zbog te simbolike smo i odabrali Vukovar kao mjesto gdje počinjemo turneju. I naša posljednja turneja je krenula iz Vukovara, ovdje uvijek volim doći, tu imam mnogo prijatelja i kumova."

"Oduševljen sam kako je atmosfera ovdje dostojanstvena, uostalom uvijek i bila", izjavio je Thompson ono čemu je teško proturječiti, ali mi smo ne misleći da tražimo dlaku u jajetu, pitali što on ima poručiti onoj manjini koja na njegove koncerte nosi majice i kape sa onim specifičnim samoglasnikom i imenima zločinaca iz drugog svjetskog rata: "Ne mogu ja ikome zapovjedati što će obući na moj koncert, a nikad nikoga nisam hrabrio ili govorio da nosi kapu ili majicu sa slovom "U". Moja je poruka svima njima i to bi rekao i večeras da sam vidio: Nosite obilježja pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Žalosno je da se mladi ljudi vraćaju toliko u prošlost i nasjedaju propagandi".

Obzirom da je Thompson, osim naravno isticanja domoljubnih vrijednosti, sa pozornice pozivao na mir, slogu i toleranciju, a povodom kontroverzi koje izaziva njegov nastup u sarajevskoj Zetri, (sa kojeg je prihod namijenjen za obnovu tamošnjeg Hrvatskog katoličkog doma), pitali smo ga bi li primjerice pjevao za obnovu zagrebačke sinagoge u Praškoj, srušenoj za vrijeme NDH?: "Ako me pozovu, znači da moje pjesme i teme o kojima ja govorim, imaju veze sa njihovim uvjerenjem i sigurno da bih onda došao, pa zašto ne?"

Zvonko Alač
slike Hrvoje Pilić
portal Index.hr

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.