Jučer su u Zagrebu (5. siječnja 2007.) povodom slanja Otvorenog pisma ministru Draganu Primorcu u prostoru Matice hrvatske udruge mladih održale su tiskovnu konferenciju na kojoj su pozdravile odluku da se program zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge GROZD uvrsti u školski program.
 
 
Tiskovna konferencija - GROZD
 
U nastavku prenosimo otvoreno pismo ministru Draganu Primorcu, koje je potpisalo jedanaest udruga.
 
 
 
 
Glas mladih u prilog odgoju za vrijednosti

Poštovani gospodine Primorac,

Obraćamo Vam se u ime građana članova zajednica i udruga mladih, potpisnica ovog pisma, kako bismo s Vama podijelili razmišljanja povodom donošenja odluke o izboru programa zdravstvenog odgoja koji će se uvesti u hrvatske škole.

Odlučni smo u želji da stanemo na kraj zatvaranju očiju pred činjenicom da nas je mnogo koji na spolnost, brak i obitelj gledamo drukčije nego što se to često nastoji prikazati. U javnosti se mlade nerijetko predstavlja kao osobe koje moral i općeljudske vrijednosti ne zanimaju odnosno kao osobe koje teže uglavnom samo trenutnom užitku. Takva poopćavajuća definicija vrlo je opasna u zdravstvenom odgoju, pogotovo kad je podupiru i neki stručnjaci za seksualnu edukaciju. Naime, kada se takva površna i netočna odrednica uzima kao polazišna točka zdravstvenog odgoja, doista se čini da je odgoj neostvariv. Tada zdravstveni odgoj postaje puko informiranje o mogućnostima privremenog saniranja neželjenih posljedica neodgovornog ponašanja na koje navodno nitko, pa ni mladi sami ne mogu utjecati.

Ovdje smo da kažemo odlučno NE takvom prikazivanju mlade populacije i ignoriranju velikog dijela nas koji se ne uklapamo u spomenuti pristup. Predstavljamo skupinu koja je samo dio znatno većeg broja naših istomišljenika, a kojima obitelj i odgovorna priprema za preuzimanje društvenih odgovornosti predstavljaju temeljne vrijednosti. Prema istraživanju Valentine Mandarić iz 2000. g. (u izdanju Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar) osnivanje vlastite obitelji više od 80% adolescenata u Hrvatskoj smatra vrlo važnim.

Poštivanje ljudske osobe u njenom tjelesnom, duševnom i duhovnom integritetu za nas je neoboriv imperativ. U tom svjetlu, sjedinjenje žene i muškarca u seksualnom činu mnogo je više od puke fiziologije. Obitelj smatramo temeljnom društvenom zajednicom, u kojoj su žena i muškarac otvoreni prema novom životu i koja je najbolje mjesto za odgoj djece. Doista, u Hrvatskoj ima obitelji koje su nam svojim skladom i ljubavlju prema djeci uzor. Mi sami stremimo takvom načinu života za koji smo uvjereni da pruža sreću i priliku za potpuno ostvarenje osobe. Stoga naglašavamo da su brak i obitelj kao vrijednosti suvremeni, kao i mi koji ih kao vrednote prihvaćamo. Konačno, zalažemo se za afirmaciju odgovornog pristupa spolnosti, za afirmaciju braka i obitelji kao i za zaštitu ljudskoga života.

Želimo stoga za sebe, za naše prijatelje i za svu hrvatsku mladež program zdravstvenog odgoja koji nas poštuje i vjeruje u nas, koji nas neće tretirati kao ograničene automate podložne svojim nagonima. Želimo program koji vjeruje da smo otvoreni i najvećim vrijednostima, koji uočava da znamo da zdravlje nije tek puko odsustvo bolesti. Stoga pozdravljamo Vašu odluku da se program zdravstvenog odgoja udruge GROZD uvrsti u školski program. Smatramo da taj program odgaja za spomenute vrijednosti koje podržavamo zajedano sa širom javnošću, ne samo djelujući preventivno već i pružajući cjelovitu sliku fenomena seksualnosti. Vjerujemo da je to jedan od koraka kojim će se ublažiti neki od problema mladih i obitelji, a nadasve izgraditi novi naraštaji koji će, poštujući sebe i druge, odgovorno brinuti i o onima koji će doći iza njih.

U nadi da ćete i dalje davati potporu inicijativama usmjerenim na odgoj djece i mladih za bolje društvo koje počiva na obitelji i zauzimati se za takvo društvo, iskreno Vas i srdačno pozdravljamo. 

Udruge potpisnice:

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži, Studentski katolički centar Palma (SKAC), Pokret Salezijanske mladeži, Mladi za ujedinjeni svijet Pokreta Fokolara - Djelo Marijino, Ekosspiritus, Centar za bolji svijet, Hrvatsko križarsko bratstvo, STEP - Studentski evanđeoski pokret, Zajednica MiR, Katolici na djelu, H-epicentar.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.