Danas, 27. studenoga 2006., održana je u Preporodnoj dvorani plače Narodnog doma u Zagrebu svečanost u povodu petnaestogodišnjice rada Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Pozdravne govore održali su doc. dr. sc. Nevio Šetić,  predsjednik Upravnog vijeća Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Zagrebačkog sveučilišta, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, potpredsjednica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika Predsjednika RH za pitanja političkog sustava, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, državni tajnik za znanost, te prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Bibliografija zaposlenika Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar  u razdoblju od 1992. do 2006. godine odista je impresivna.  Ona uključuje 32 doktorske disertacije, 25 magistarskih radnji, te 1007 znanstvenih i stručnih radova. Više o radu instituta može se saznati iz uvodnog teksta ravnatelja prof. dr. sc. Vlade Šakića, koji je objavljen u prigodnoj monografiji izdanoj povodom proslave petneastogodišnjice rada:

Pilar 15 god."Kada smo prije petnaest godina osnovali Institut, bio je to gotovo avanturistički pothvat. Kažu da e u braku najteže prvih sedam godina, a po našem iskustvu isto se može primijeniti i na Institut. Neargumentirane i često neprijateljske napade u javnosti osporavali smo radom i istraživanjima držeći se osnovnog mota Instituta istraživanjem do činjenica. Kao što ćete vidjeti listajući ovu knjižicu, od početnih nekoliko doktora i magistara znanosti narasli smo u Institut s 78 zaposlenih znanstvenika, od kojih je 43 doktora znanosti, 15 magistara i 20 asistenata. Na rezultatima znanstveno--istraživačkih projekata (a bilo ih e 148 u proteklih 15 godina) obranjene su 32 doktorske disertacije, 25 magistarskih radnji i publicirano je 1007 znanstvenih i stručnih radova. U nakladi Instituta objavljeno e 49 knjiga, 85 brojeva časopisa Društvena istraživanja, dva Godišnjaka Pilar i upravo pokrećemo novi časopis za društvene i humanističke studije.

Naša istraživanja su aktualna, multidisciplinarna i primjenljiva. Pouzdan smo partner koji svoje poslove obavlja na visokoj razini kvalitete. Pročitajte naše publikacije i provjerite. Časopis Društvena istraživanja ima status međunarodne znanstvene publikacije, a za veliki broj naših knjiga i radova dobili smo javna priznanja i nagrade. Organiziramo i sudjelujemo na mnogim domaćim i međunarodnim skupovima. Predajemo na visokoškolskim ustanovama, a u predavanjima se koristimo rezultatima vlastitih istraživanja, što čini idealan spoj znanosti i nastave.

Kad obavimo posao, znamo se i proveseliti, jer nas uspjeh u posu ispunjava vedrinom i životnim zadovoljstvom. Pozivamo vas da nam se pridružite i upoznate nas. Naši su partneri svi oni koji znaju da se jedino na temelju istraživanja i utvrđenih činjenica mogu donositi kvalitetne odluke, objašnjavati prošlost i predviđati budućnost."

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.