Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je u četvrtak, 23. studenoga 2006., održala redovnu Izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo čelništvo za sljedeći trogodišnji mandat. Od 153 redovna akademika Skupštini su nazočila 123.

Prije samoga glasovanja prigovore na dosadašnji rad vodstva Akademije iznijeli su akademici Adolf Dragičević i Vlatko Silobrčić. Dok je akademika Dragičevića zanimalo zašto se smanjuju prihodi Akademije, glavna zamjerka akademika Silobrčića odnosila se na tradiciju dugovječnog ostanka u Predsjedništvu i Upravi Akademije onih akademika koji su u ta tijela jednom izabrani. Time je akademik Silobrčić posredno kritizirao činjenicu da se dosadašnji sastav Uprave kandidira za još jedan mandat.

Prethodni mandat Uprave u široj je javnosti najviše obilježio slučaj Radman. Članovi HAZU ipak su velikom većinom dali svoj glas za obnavljanje mandata dosadašnje Uprave, predsjedniku, akademiku Milanu Mogušu (104 glasa), potpredsjednicima, akademkinji Alici Wertheimer-Baletić (103 glasa) i akademiku Pavlu Dešpalju (106 glasova), te glavnom tajniku, akademiku Slavku Cvetniću (109 glasova). Skupština je također potvrdila izbor tajnika devet razreda HAZU, akademika I. Raukara, K. Ilakovca, Ž. Kućana, Z. Kusića, P. Šimunovića, N. Batušića, A. Vulina, K. Kos, i M. Zelića, koji su time ujedno postali ili obnovili svoj mandat kao članovi novog Predsjedništva HAZU. U Predsjedništvo Akademije izabran je i još po jedan predstavnik onih pet razreda koji nemaju svoje članove u Upravi. To su akademici N. Trinajstić, B. Magaš, S. Jecić, D. Jelčić i Ivan Gušić.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.