Dok se odgovorni bave reduciranjem kurikula hrvatske povijesti i uvozom tableta

Prilično sam razočaran jer 30 posto studenata nema elementarna znanja o političkom sustavu u bivšoj SFRJ, što je poražavajući podatak o esencijalnim znanjima iz novije nacionalne povijesti, komentar je dr. Miljenka Brekala, voditelja Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” - Područni centar Osijek,Studentikoji je zajedno s Udrugom hrvatskih domoljuba, proistekle iz Domovinskog rata, proveo istraživanje među studentima na sedam od ukupno 17 sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a tema je bila novija hrvatska  povijest, piše Jutarnji list.

Osnovni je cilj istraživanja bio doći do kvalitativnih spoznaja o esencijalnim znanjima studentske populacije o društveno-političkom uređenju SFRJ, velikosrpskoj ideji na prostoru SFRJ odnosno Republike Hrvatske, uzrocima Domovinskog rata, ulozi JNA u velikosrpskom projektu te nastanku neovisne i suverene Republike Hrvatske.

Ukupno je u istraživanju sudjelovao 1091 student i studentica, koji su odgovarali na anketu koja je imala 30 grupa pitanja, a svaka je grupa imala šest potpitanja. Sudeći prema Brekalovim reakcijama, rezultati su sve samo ne dobri. Odgovori su indikativni jer svjedoče da studenti prilično slabo poznaju noviju hrvatsku povijest.

Tako je od ukupnog broja anketiranih studenata, njih 764 ispravno odgovorilo da je u SFRJ vladao jednopartijski sustav na čelu sa Savezom komunista Jugoslavije, odnosno republičkim organizacijama te partije. Bez odgovora na to pitanje bila su dva studenta, 114 ih je odgovorilo da je na političkoj sceni bio demokratski pluralizam, 22 studenta dala su odgovor demokratski rojalizam, a 76 ih je odgovorilo da je vladao monarhistički totalitarizam. Drugim riječima, čak 30 posto današnjih 20-godišnjaka nije upoznato s temeljnim podatkom - da je socijalistički sustav bio jednopartijski.

Kada se radi o agresiji na Hrvatsku, studenti su nedvojbeno u anketi naveli da su Domovinski rat počele srpske paravojne formacije Presuda Tužmanovoj Hrvatskoj Jutarnji listkojima je logistički i ljudstvom potpomogla JNA. Međutim, na pitanje kakvoga je karaktera bio Domovinski rat, prisutno je veliko nepoznavanje. Tri ispitanika bila su bez odgovora, 119 je navelo građanski rat, 312 narodnooslobodilački rat, 91 međunarodni sukob, 34 osobe nisu ništa navele, a samo je 532 studenata ili 48,8 posto njih točno odgovorilo da se radilo o obrambenom ratu. Dakle, iako se na nacionalnoj televiziji svaki tjedan emitiraju emisije o Domovinskom ratu, uzrocima i raspletu, čini se da to ne interesira generacije rođene poslije 1995. godine, zaključuje Jutarnji list.

Mi ćemo primijetiti da je ova doza neznanja može smatrati velikim uspjehom haaških krugova u Hrvatskoj. Poslijedice su također tu, jer mladi koji ne poznaju svoju zemlju do te mjere da ne znaju karakter rata u kojemu su ginuli njihovi očevi lako će napustiti svoja ognjišta, nasuprot onih koji o svojoj zemlji znaju više, pa je onda vole i cijene.

(hkv)

VEZANO

Dr. sc. Ante Nazor o prijedlogu kurikula Povijesti za osnovne škole i gimnazije

Dr. sc. A. Birin: Očitovanje o prijedlogu kurikula za nastavni predmet Povijesti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.