Prosvjed "Za sigurnu školu" okupio tisuće nezadovoljnih nastavnika i učenika

O nasilju prema profesorima, nepoštivanju njihova autoriteta i sveopćoj anarhiji koja polako, ali sustavno ulazi u naše javne škole, nakon nedavnog incidenta s učenicima hrabroBlaženka Divjakje i javno progovorio profesor Tehničke škole u Čakovcu Franjo Dragičević. Bio je to ujedno okidač i za brojne druge nastavnike i profesore sa sličnim iskustvima i oni su mu u velikom broju dali podršku. To je ujedno vjerojatno i razlog tome što prof. Dragičević nije sankcioniran, kako to inače bude u praksi.

A danas, kako izvještava HRT, unatoč hladnom vremenu, više tisuća nastavnika, učitelja i učenika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu u središtu Zagreba na prosvjednom skupu "Za sigurnu školu" kojim su upozorili na teško sigurnosno i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što, kako ističu, ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Učitelji i nastavnici traže bolju zaštitu u razredu, promjenu neefikasnih pedagoških mjera u školama te da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad na službenu osobu.

U organizaciji učiteljskih grupa Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikata Preporod, okupljanje je počelo u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, odakle su se sudionici uputili Masarykovom, Gundulićevom ulicom i Ilicom do središnjeg zagrebačkog trga gdje je središnji događaj simbolički počeo u 12 sati i 5 minuta.

S pozornice su im se obratilo nekoliko nastavnika, ali i roditelja, koji tvrde da su današnje hrvatske škole nesigurne, kako za učitelje, i tako i za pristojnu djecu koja su izložena nasilju, kako se rekli, devijantnih učenika kojima nitko ne može i ne želi stati na kraj. NastavniciCiljNa britanskom Oxfordu, koji je dao doktorat drugom velikom reformatoru našega školstva nakon Stipe Šuvara, više od 60% studenata dolazi iz privatnih škola, a samo 10% studenata izjasnilo se da porijeklo vuče iz radničkog sloja društva su za govornicom svjedočili o nizu ponižavajućih i uvredljivih situacija kojima su bili izloženi u razredu, a sudionici prosvjeda posebno su oduševljeno pozdravili Franju Dragičevića.

Ministrici Blaženki Divjak prosvjednici su uputili jasnu poruku. "Ne želimo više slušati o preventivnim programima i radionicama, želimo konačno da odgovorni naprave ono za što su debelo plaćeni. Tražimo status službenih osoba za sve odgojno-obrazovne radnike, da se svaki fizički napad na nastavno osoblje tretira onako kako ga se tretira u svim civiliziranim državama", poručio je nastavnik Ivan Plantić iz Vela Luke, pozdravljen pljeskom i odobravanjima okupljenih. Istaknuo je da se obraća "ljudima u grijanim uredima i foteljama, koji danas ne rade jer im je vikend, a zadnji put su bili u doticaju s obrazovnim sustavom kada su maturirali".

Što je loše za javno dobro je za privatno školstvo

Zašto se to sve zbiva s hrvatskim javnim školstvom nije teško pogoditi. Potkopavanjem javnog školstva otvara se put privatnim školama za povlašteni društveni sloj, uz nezanemarivi financijski interes onih koji pri tome misle zaraditi, uključujući i strane investitore.

Ne treba ići daleko. Na britanskom Cambridgeu, koji je dao doktorat drugom velikom reformatoru našega školstva nakon Stipe Šuvara, više od 60% studenata dolazi iz privatnih škola, a samo 10% studenata izjasnilo se da porijeklo vuče iz radničkog sloja društva.

Pri tome, ne smije se izgubiti iz vida da skupo privatno školstvo ne znači i kvalitetu. Upravo su već sada brojne skupe privatne škole u Hrvatskoj najbolji primjer za laki put do diplome.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.