Kad se ne može naći pametniji posao

Besposleni pop i jariće krsti.

- Narodna

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu koristeći seCirkuspresedanom - pisan je u ženskom rodu, prenosi Jutarnji list. Dakle, prvi u Hrvatskoj u kojem imenice nisu u muškom rodu. Umjesto učitelji, nastavnici, nakladnici, ravnatelji, predlagatelj, ministar, u zakonu su - učiteljice, nastavnice, nakladnice, ravnateljice, predlagateljica, ministrica.

Prije svega - objašnjava Blaženka Divjak za Jutarnji list - zakon u ženskom rodu kako bi se osvijestilo da se može i drukčije. To drukčije, međutim, nije prošlo zbog suprotnog mišljenja koje je dobila od Ministarstva uprave. Svjesna je bila, kaže Divjak, da se na početku svakoga zakona napiše napomena da su imenice u muškom rodu, a da se podjednako odnose i na muški i na ženski rod. No, obrnula je praksu i pita se - zašto ne?

A mi pogađamo kako ćemo se sada umjesto kvalitetom zakonskog prijedloga baviti pravnim presedanom ministrice Divjak. A poučeni iskustvima znamo da se iza potreba za trivijalne presedane obično skriva debela nekompetencija. Kako u kulturi i javnom prostoru, tako sada i u zakonodavnoj vlasti. Baš krasno, sve za novce hrvatskih poreznih obveznica i obveznika.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.