Novosti i Jokić pušu u isti rog

- U toj se izjavi ne nalazi niti jedan znanstveni argument koji bi pridonio raspravi u Hrvatskoj o prihvaćanju Konvencije Boris JokićVijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Izjava je u potpunosti lišena znanosti, kao i refleksije i brige o važnom društvenom problemu nasilja nad ženama i nasilju u obitelji koje sustavno adresira Konvencija - komentirao je Boris Jokić izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a za Novosti Srpskog narodnog vijeća, u sklopu dužega teksta pod naslovom "HAZU može gore".

Jokić dodaje, pišu dalje Novosti, kako je dio izjave koji se tiče odgojno-obrazovnog sustava, a u kojem se govori da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija, u potpunosti neistinit i nedostojan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

- Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije. Premda je pojam roda desetljećima dio hrvatskog zakonodavstva i samog sustava znanosti, on se ne spominje ni u jednom kurikulumu međupredmetne teme izrađenom u okviru Cjelovite kurikularne reforme. NovostiTakvo ponašanje dijela akademika koji su uključeni u rad tog vijeća postalo je pravilo, a ne iznimka. Nadam se da će vodstvo HAZU-a, ali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja napokon reagirati na ovakav rad Znanstvenog vijeća jer ovakvo djelovanje ne služi na čast ni samoj instituciji ni akademskoj zajednici. Uostalom, prema svemu sudeći, to je vijeće osnovano s jednim ciljem, a to je srušiti kurikularnu reformu, čime je instrumentalizirana cijela Akademija. Takav cilj protivan je znanstveno utemeljenim i suvremenim promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja, što bi trebala biti misija HAZU-a - zaključuje Jokić.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.