'Maršala Tita van iz svih gradova'

Presuda Haaškog suda krvnicima s Ovčare loša je i sramotna, ali s druge strane ni mi nismo dali sve od sebe, a ni mediji nisu dovoljno pratili suđenje. Zato ni ne znamo detalje pa nam je presuda stigla ‘iz neba pa u rebra’ - komentirao je Ivo Banac, saborski zastupnik, povjesničar i publicist, prilikom gostovanja u emisiji “Intervju tjedna” na Radiju 101.

- Nismo napravili dovoljno. Mediji nisu pratili suđenje i nismo znali detalje. Morali bismo biti aktivniji. Recimo, u tijeku je suđenje hercegovačkoj skupini, a mediji uopće ne prate slučaj, ne znamo kakva je argumentacija i kako se optuženici brane. Kada bismo više znali, manje bismo se iznenadili - rekao je Banac.  

Tijekom razgovora o odnosu antifašizma i antikomunizma, na pitanje treba li maršal Tito imati u Zagrebu svoj trg, Banac je rekao da treba preimenovati ne samo zagrebački trg, nego i sva mjesta diljem Hrvatske gdje postoje takvi nazivi.

- Davno sam rekao da je to sporno, a što se tiče argumenta povijesne uloge, pa povijesna je uloga Staljina još veća, ali više nema Staljingrada - istaknuo je. Činjenicu da potpredsjednik Helsinškog odbora Veljko Miljević brani Branimira Glavaša, Banac smatra nespojivom i šokantnom. Prema njegovu mišljenju, Miljević je trebao zamrznuti članstvo i zatim preuzeti obranu.

Na pitanje kome je sklon među kandidatima za hrvatskog premijera te koga između Sanadera, Milanovića i Jurčića zamišlja kao lidera, Banac je bez razmišljanja odabrao Sanadera, a kao pobjednika na izborima vidi HDZ.   

Tina Radić
Jutarnji list 

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.