Glasati ili glasovati

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić oglasio se jučer u medijima ponudivši jezični savjet o tome je li pravilnije na izborima glasati ili glasovati. Zaključak je da bi prednost trebalo dati glagolu 'glasati' pred glagolom 'glasovati'. Nismo jezikoslovci pa ne ćemo raspravljati o tome što je doista pravilnije, Jozic institutno kad se već Željko Jozić oglašava u medijima, valja ga izvijestiti da npr. u Institutovu Školskom rječniku hrvatskoga jezika postoji glagol 'glasovati' u značenju 'dati svoj glas na izborima ili pri kakvu odlučivanju' (glȁsovati; rječnik je od početka školske godine dostupan i na internetu, a među urednicima mrežnoga izdanja upravo je Željko Jozić), a glagol 'glasati' ne postoji, a kamoli da se na njega upućuje ako je prihvatljiviji od glagola 'glasovati'. Postoji glagol 'glasati se' (glasati se).

Također, u Institutovoj Kolokacijskoj bazi hrvatskoga jezika (rječniku sveza riječi hrvatskoga jezika) naveden je glagol 'glasovati' u svezama koje odgovaraju značenju 'dati svoj glas na izborima ili pri kakvu odlučivanju' (glasovati), a glagol 'glasati (se)' naveden je samo kao povratni glagol (glasati).

Isti je slučaj i s imenicama 'glasanje' i 'glasovanje', tj. 'glasanje' se u mrežnom rječniku navodi u značenju 'javljanje glasom ili zvukom', a 'glasovanje' u značenju 'davanje svojega glasa na izborima ili pri kakvu odlučivanju'. U PravopisKolokacijskoj je bazi imenica 'glasanje' navedena kao riječ svojstvena razgovornomu stilu uz uputnicu na imenicu 'glasovanje'.

U svezi s tim možemo spomenuti i dva izvorna znanstvena rada Institutovih djelatnika objavljena u časopisu Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. U radu Antuna Halonje i Milice Mihaljević „Nazivi sa sastavnicom e- u hrvatskome jeziku“ (Rasprave, 38/1, 2012.), glede preporuke naziva e-glasovanje ili e-glasanje, navodi se: „3. naziv mora biti usklađen s (fonološkim, morfološkim, tvorbenim, sintaktičkim) sustavom hrvatskoga standardnog jezika. Prema tomu načelu e-glasovanje ima prednost pred e-glasanje…“ (Nazivi sa sastavnicom e- u hrvatskome jeziku, str. 81.). U radu Goranke Blagus Bartolec „Glagolske kolokacije u administrativnome funkcionalnom stilu“ (Rasprave, 43/2, 2017.) navodi se: „… izglasati (razgovorni oblik) i izglasovati (preporučeni oblik)…“ (Glagolske kolokacije u administrativnome funkcionalnom stilu, str. 293., bilješka 13.).

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić najavljuje da će od ovoga mjeseca Institut redovito putem medija objavljivati aktualne jezične savjete za kojima se javi potreba, a svi će biti objavljeni i na mrežnoj stranici jezicni-savjetnik.hr i na Institutovoj aplikaciji za pametne telefone. Izvrsno! Samo neka prije toga, tj. prije nego što se Institut potpiše pod te savjete, njegovi djelatnici i ravnatelj Jozić provjere svoje baze i neka se dogovore barem sami sa sobom.

(it, hkv)

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.