Učenje hrvatskog jezika

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu do 250 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Hrvatskoj za iduću akademsku godinu, prijave su moguće do 1. srpnja, javlja Hina.

Prijaviti se mogu pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda i Hrvatske koji jeziknjeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, imaju 18 godina, završenu najmanje srednju školu te prebivalište izvan Hrvatske ili pak prebivalište odnosno boravište u njoj, ne dulje od tri godine.

Stipendisti će jezik moći učiti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, stipendija ‘pokriva’ trošak tečaja, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno te djelomičnu naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno, a isplaćuje se svim korisnicima koji uspješno završe upisani semestar.

Stipendija se odobrava se za sve jezične razine i to za jedan ili dva semestra učenja.

Dodjeljuje se bodovanjem više kriterija, primjerice stečenim visokoškolskim obrazovanjem, motiviranošću kandidata, uspješno završenim semestrom hrvatskog jezika u prethodnoj akademskoj godini, aktivnim članstvom u iseljeničkoj zajednici itd.

Prijava na Javni poziv podnosi u elektroničkom obliku putem e-prijavnog obrasca dostupnog na mrežnoj stranici Središnjeg ureda putem poveznice.

Prijedlog bodovne liste utvrdit će posebno imenovano povjerenstvo, prijedlog liste objavit će se na mrežnim stranicama Ureda u roku 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, dakle do početka kolovoza.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.