Velika Gospa – Uznesenje BDM na nebo

I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.

- Otk 12,1

 

Blagdan je Velike Gospe ili Uznesenja BDM na nebo. Premda se korijen ove svetkovine pronalazi još u V. stoljeću, kada je u Jeruzalemu posvećena crkva u čast Isusovoj Majci, koja se slavila 15. kolovoza, nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenoga 1950.

BDM

U njegovoj buli ostalo je zapisano: „Vlašću Gospodina našega Isusa Krista te blaženih apostola Petra i Pavla i svojom vlastitom: proglašujemo, objavljujemo i određujemo da je božanski objavljena istina da je bezgrešna i uvijek Djevica Marija Bogorodica – nakon završena tijeka zemaljskoga života – dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu.“

To da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo nazivamo vjerskom istinom ili dogmom. O Blaženoj Djevici Mariji imamo četiri vjerske istine ili dogme, u koje su dužni vjerovati svi članovi Crkve: 1. dogma o Marijinu božanskom majčinstvu, 2. dogma o Marijinu trajnom djevičanstvu, 3. dogma o bezgrješnom začeću, 4. dogma o Marijinu uznesenju.

U našem je narodu bogata tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, koju smo prozvali Kraljicom Hrvata. U Hrvatskoj i među Hrvatima izvan Hrvatske velik je broj marijanskih svetišta, u kojim se – posebice za blagdan Velike Gospe – okupljaju tisuće i tisuće hrvatskih vjernika.

Mariji u čast hrvatski je narod spjevao golem broj pjesama, a jedna od najpoznatijih je „Zdravo, Djevo“, koju je napisao p. Petar Perica, hrvatski svećenik na glasu svetosti koji je ubijen 1944. na Daksi.

 

Zdravo, Djevo, svih milosti puna,
vječnog sunca ogrnu te sjaj.
Oko čela zvjezdana ti kruna,
izpod nogu stenje pakla zmaj.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,
zmijin dah ne okuži ti grud!
Zvijezda sreće i nama da blista,
noći grijeha mrak rasprši hud!

Rajska Djevo…

Hrvat za križ bojak bije sveti:
vodio ga ljiljan barjak tvoj!
Nova neman križu časnom prijeti:
silna Djevo, na braniku stoj!

Rajska Djevo…

Nevjera se od Isusa dijeli,
na puk Božji sipa strijela roj.
Ti nad nama plašt razastri bijeli,
brani, Gospo, brani narod svoj!

Rajska Djevo…

Kad nam oko zadnju suzu roni,
zadnje borbe zahvati nas val:
na grud svoju, Majko, nas prisloni,
na nebeskog doma nosi žal!

Rajska Djevo…

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.