Ima li što zajedničkoga Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Grčkoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji da bi se pokrenuo jedan jedinstveni zajednički televizijski program? Nama baš ništa ne pada na pamet, ali tako ne misle u njemačko-hrvatskom T-Comu pod vodstvom Ivice Mudrinića, pa će naša djeca od 1. studenog preko T-Comove internetske televizije MaxTV moći pratiti "jedinstveni glazbeni projekt" Balkanika Music Television, koji "na jednom mjestu predstavlja glazbu iz svih država balkanske regije - Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Turske, Grčke, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosna i Hercegovine, Crne Gore te Albanije". Zato, prije nego što se primite daljinskih upravljača za MaxTV kako bi uživali u svim balkanskim Cecama i Severinama saznajte više o ovom odista "jedinstvenom glazbenom projektu" iz teksta našeg člana, dipl. ing. Damira Tučkara.(mm)

 

 

Balkanika - „Muzički“ TV kanal

Televizija je, na žalost, duboko oblikovala svijet danas, a generacije koje su odrastale kroz drugu polovicu XX st. osvjedočili su se kako je s vremenom tehnološki stasala u današnji visokosofisticirani proizvod, popraćen atributima poput LCD, HDTV, što su izmijenili ne samo naše domove, već i naše ponašanje. Programski sadržaji, distribuirani zrakom, satelitom, kabelom i telefonskom paricom, donijeli su nam mnoštvo pozitivnih stvari, poput mogućnosti prezentiranja informacija o događajima „globalnog sela“ praktično u trenutku njihova nastajanja, podizanja razine znanja putem odgojnih i obrazovnih programa, obogaćivanje života pojedinaca raznim kulturnim i zabavnim programima. No, također, došle su i brojne negativne stvari. Naime, vrlo brzo su centri moći shvatili snagu utjecaja televizijskog medija na „široke mase“, te je on korišten na ovaj ili onaj način u svim zemljama i režimima, kraće ili duže vrijeme, u razno razne političko manipulativne svrhe.

balkanikaJedna je vijest ili najava jednog telekomunikacijskog operatora u Hrvatskoj, koji prodaje distribuciju raznih TV kanala putem tehnologije na telefonskoj parici,  privukla posebnu pažnju zbog samog naziva i sadržaja TV kanala kojim će „obogatiti“ svoju ponudu. Naime, naziv novog kanala kojim se „obogaćuje“ ponuda ovog dobavljača jest Balkanika MTV. Od kolovoza mjeseca program Balkanika MTV su mogli pratiti oni koji su svoje satelitske antene usmjerili prema EutelsatW2 satelitu, a evo, uskoro će biti „puno pristupačniji“ u Hrvatskoj, jer TV zasnovanu na internetskom protokolu prijenosa podataka prati već svakodnevno oko 150.000 obitelji u svojim domovima.

Balkanika se reklamira kao „muzička TV“ gdje:

„…na jednom mjestu možete naći najbolju i najpoznatiju modernu glazbu iz svih država balkanske regije - Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Turske, Grčke, Slovenije, Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije

• mogućnost uživanja kako u dobroj domaćoj , tako i u najkvalitetnijoj suvremenoj glazbi koja se stvara na Balkanskom poluotoku

• emitira uživo koncerte, festivale, reportaže, intervjue najpoznatijih glazbenih zvijezda iz zemalja balkanske regije. ……“

Objašnjenja „cilja i svrhe“ ove TV postaje vjerojatno je najbolje sažet u posljednje tri riječi. S druge strane, doista je nedostajuće objašnjenje domaćeg distributera zašto bi Balkanika MTV svojim sadržajem „obogatila“ njegovu ponudu hrvatskim gledateljima?

Intrigantne su internetske  stranice Balkanike MTV iz kojih se može saznati samo kako je sjedište u Sofiji (izgleda da se tamo naziva „FEN TI VI“) odakle se trenutno program i emitira 4 sata svakodnevno, te u Beogradu odakle će se emitirati u „bližoj budućnosti“.

Vrlo je zanimljiva i rečenica koja objašnjava cilj ove „muzičke TV postaje“:

„… Cilj televizije Balkanika je da muzikom ujedini čitav Balkan i gledaoce širom evrope (u skladu s imenom postaje vjerojatno i tradicijom pismenosti prema „3 beka Buka“, imenica Europa napisana je kao „evropa“, op. a.) upozna sa specifičnostima melosa svake od balkanskih zemalja posebno. U toku je i priključivanje Balkanike na kablovsku televizijsku mrežu u svim zemljama regiona što će omogućiti visoku gledanost širokom auditorijumu….“

Kako se putem internetskih stranica ništa ne može saznati o „vlasničkoj strukturi“ ove „TV stanice“, teško je i zaključiti kolike su bile potrebne investicije da se kroz nekoliko mjeseci uključi u „regionsku tržišnu bitku“ za gledateljstvo, a time i oglašivače. Ideja slobodnog tržišta i opstanka tvrtki u uvjetima konkurentnog okruženja temelj je današnje ekonomije demokratskog svijeta. Ipak, kada u susjednoj nam državi kulturne i informativne institucije Hrvata guše već sada bez milosti, a imajući u vidu i oduvijek prakticiranu manipulativnost politike nad medijima, nekako izgleda da ova Balkanika služi prvenstveno kao „vjetar u leđa“ projektu „regionskog povezivanja“ prema Zapadnom Balkanu. Za početak glazbom, odnosno „melosom država Balkana“. A za svoj je uspon, vrlo vjerojatno, ovaj program dobio i neke druge svoje „vjetrove u leđa“ zbog cilja kojem služi. Pa su se neki u Hrvatskoj, očito, vrlo spremno uključili u ostvarenje „misije“ bez ikakvog skrivanja obznanjene na internetskim stranicama Balkanike MTV.

Damir Tučkar, dipl. ing.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.