Pismo Damira Tučkara HRT-u povodom gostovanja Igora Mandića u "Nedjeljom u 2"

Poštovani,

Posljednja emisija „Nedjeljom u 2“ , u koju je Aleksandar Stanković doveo g.Igora Mandića, kao protutežu ranijem gostovanju g. Željka Keruma eklatantan je primjer manipulacije medijskim prostorom u ime jedne političke ideje. I slijepcu je jasno kako je osobni politički stav, legitiman i neskriven, voditelja emisije Aleksandra Stankovića, lijeva opcija na političkom spektru Hrvatske. Ipak, dovođenje jednog predstavljalo je rizik kojeg je g. Stanković bio svjestan i pogriješio je, zbog čega i očekujem da će snositi konzekvence!

Igor MandićUpravo je bilo više nego neukusno izrugivanje Igora Mandića, izvlačenje iz konteksta riječi g. Keruma, Mandićev verbalni obračun s neistomišljenicima ljevičarstva i njegove praksisovštine (po samim Mandićevim riječima i njegove osobne zablude iz prošlosti), ali najviše su zabrinjavale nesankcionirane, a očekivane eskapade Mandićevog „govora mržnje“, u stvarnosti „poziva na linč“ kako legitimno izabranog gradonačelnika Splita, tako i svih ostalih „desno“ domoljubnih hrvatskih političkih opcija.

Neosporno je kako je g. Kerum u cijeloj „Nedjeljom u 2“ priči bio samo sredstvo, koje je (i opet naglašavam uredničko navođenje gosta) poslužilo za, očekivani „ljevičarski miting“ protiv Hrvatske, a te propagiranje bivše i buduće Jugoslavije!

U toj i takvoj Jugoslaviji Mandić i njegovi istomišljenici, kojeg čini i dio stanovnika Splita, poklonika te „neprežaljene Jugoslavije“ ostvarili su „sve“ , na račun većine Hrvata, pa 1990. izgubivši privilegije (čitaj novčane probitke) ustraju u vrijeđanju „svega Hrvatskoga“, od Prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana, ali i Domovinskog rata, pa do ideje same države Hrvatske!

Takav je na svom gostovanju u „Nedjeljom u 2“ bio i Igor Mandić, a njegove bi, javno izgovorene riječi trebale i zainteresirati državnog tužitelja, koji bi mogao ustvrditi je li se u izrečenom kao i u načinu izričaja, tu radilo o elementima dovoljnim za kazneni progon. Aleksandar Stanković je, ne prvi i uvjeren sam, ne posljednji puta, ako mu to kao urednici javne dalekovidnice dopustite, ponovno isprovocirao gledateljstvo, dajući prostor i vrijeme jednom protivniku hrvatske državnosti! S obzirom na značaj javne dalekovidnice u formiranju političke svijesti, ali i savjesti građana Hrvatske, dovođenje u emisiju Igora Mandića bio je potpuni urednički promašaj, posebno što su i te kako bile predvidive riječi koje je dotični i izgovorio.

Želim vjerovati kako je javna TV moguća, kako su čelnici ove kuće imuni na političke „telefonske pozive“, te kako mogu uvesti profesionalizam i objektivnost u emisije, pa očekujem kako će i Aleksandar Stanković biti suspendiran, a Igor Mandić nikada više pozvani gost državne TV, države koju tako prezrivo doživljava! Osobno, ideju javne državne TV kuće, oduvijek sam doživljavao kao TV kuću, koja objektivno i bez utjecaja dnevne politike, obavlja dane zadaće ne dovodeći, pa makar i kroz usta „gostiju u emisijama“, u pitanje i ideju nastanka same države Hrvatske!

U očekivanju poboljšanja vaših programskih priloga, ali i isprike uredništva na neprimjerno biranog gosta emisije „Nedjeljom u 2“, primite pozdrave jednog nezadovoljnog gledatelja

Damir Tučkar, dipl.ing.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.