Hrvatska i Švedska TV

 

Švedska je trenutna predsjedateljica EU, pošto je 1. srpnja preuzela od Češke polugodišnji mandat. Iako se očekuje kako će glavna zadaća u ovom razdoblju biti prevladavanje globalne krize i recesije u gospodarstvu, jedan od švedskih zadataka je svakako i neizbježno uplitanje u spor Slovenije, članice EU, te Hrvatske oko granične crte. Kako danas javlja Portal nacionalne dalekovidnice, Švedska je TV o sporu Slovenije i Hrvatske pokušala upoznati svoje gledateljstvo, kako bi im približila čime se sve u Bruxellesu švedski političari moraju baviti. Iako o TV kućama demokratskih zapadnih zemalja imamo visoko mišljenje, a posebno je Švedska percipirana kao uređena zemlja educiranog stanovništva priložena slika iz emisije Svenska TV pomalo kvari uvriježenu predodžbu o pedantnom i profesinalnom švedskom novinarstvu.

Švedska TV

Jest da bi ova sugerirana, izmijenjena “uloga” na zemljopisnoj karti, mogla biti dobitna kombinacija za hrvatsku “pobjedu” u graničnom sporu, no ipak je činjenica, kako su mnogi Šveđani, promatrajući ovu emisiju, “upoznali krivu” Hrvatsku!

Bilo bi zanimljivo znati, je li Veleposlanstvo u Stockholmu, zamolilo Švedsku TV za ispriku, te iskoristilo ovaj novinarski gaf, za dobivanje gledanih minuta za prezentaciju hrvatskog stajališta oko graničnog spora, zapravo pokušaja slovenske otimačine. No, s obzirom na sastav i broj uposlenih, uz najavljene predstojeće “kadrovske” rezove nadležnog Ministarstva, možda je i suviše optimistično očekivanje za promptnost u reakciju i iskorištavanje medijskog trenutka za promociju interesa Hrvatske. Već je i “vrapcima na grani” jasno, kako se uspon u diplomaciji prečesto vezivao uz politiku, a premalo uz istinsko građenje diplomatske karijere.

 

Damir Tučkar

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.