Predstavljanje romana u Osijeku

Dan 13. prosinca 2012. godine, na blagdan sv. Lucije – zaštitnice slabih i slabovidnih – predstavljene su dvije nove knjige koje je objavila Naklada Ljevak. Riječ je o Vilikonu, vilikon-naslovnicaromanu-leksikonu Jasne Horvat, osječke književnice dobitnice nagrade za književnost HAZU 2011. godine i Nevidljivom nakladništvu, stručnoj knjizi koju kao autorski dvojac potpisuju Nives Tomašević i Jasna Horvat. Predstavljanje je održano u lobi baru Hotela Osijek, a svečani dojam ovoga kreativno vrlo zanimljivog predočavanja ostvaren je sadržajno glazbenom izvedbom Vile Velebita (studijski snimak Josipe Lisac), kojom je predstavljanje otpočelo, a potom i iznimnom posjećenosti ovog pokazljivog zbivanja kulture.

O knjigama su govorile sveučilišna nastavnica Dubravka Oraić Tolić, direktorica nakladničke kuće Petra Ljevak, Nada Brnardić (urednica Nevidljivog nakladništva) i same autorice Nives Tomašević i Jasna Horvat.

Već uvodne riječi govorljive književne povjesničarice i teoretičarke Oraić Tolić okupljeni poklonici djela Jasne Horvat popratili su pljeskom i odobravanjem. Vilikon, najnoviji uradak Jasne Horvat, profesorica Oraić Tolić označila je romanom-leksikonom i beskonačnom narativnom igrom. Istaknula je kako se i u ovom djelu nedvojbeno raspoznaje autorski rukopis Jasne Horvat i još jedan uspješan spoj književnosti, popularnog i znanstvenog, imaginarnog i historiografskog.

Dojmljivi koncept romani

Profesorica Oraić Tolić zaključila je kako strukturiranost romana Vilikon slijedi magični kvadrat broja 12 jer ovom strukturom potvrđuje Jasnu Horvat kao vrsnu književnicu dojmljivih koncept romana, a po tomu jedinstvenu na hrvatskoj književnoj sceni. Naglašivo je ukazala Oraić Tolić kao vrsna poznavateljica Nevidljivo nakladnisîtvo webknjiževnih žanrova, prilika i tema u Hrvatskoj, kako prethodni romani Jasne Horvat (Az, Bizarij i Auron) slijede posve određenu ideju i prepoznatljivu autorsku misao, ali ne podliježu ponavljanju ni u izvedbi ni u idejnosti. Ovaj fenomen označila je jednim od glavnih razloga zbog kojih „voli čitati Jasnu Horvat".

Petra Ljevak, direktorica nakladničke kuće koja je objavila obje predstavljene knjige ustvrdila je kako je "Jasna Horvat veliko otkriće na hrvatskom književnom nebu jer njezine knjige govore o znanstvenoj stvarnosti, ali i magičnoj viziji i isprepletenosti čarolije i svijeta koji je prohujao kroz vjekove te ostavio vidljive ili nevidljive tragove bilo u dušama ljudi ili prostoru koji nas okružuje". Osebujnost autorskog rukopisa Jasne Horvat Petra je Ljevak označila nadgradnjom francuskog OuLiPo (OuLiPo je skraćenica pojma Radionica književnih potencijala) književnog kruga pri tomu naglasila kako je osnovna odlika ovog pokreta upravo bila traganje za novim izričajnim formama i spajanje matematike i književnosti.

Sa završnim riječima Petre Ljevak riječ je preuzela Nada Brnardić, moderatorica predstavljanja i urednica Nevidljivog nakladništva upoznavši auditorij o značaju Nevidljivog nakladništva za sve one koji žele upoznati nakladništvo kao sastavnicu kreativne industrije. Profesorica Oraić Tolić upozorila je kako Nevidljivo nakladništvo u sebi objedinjuje ovodbne pojmove postmaterijalizma, kreativne ekonomije i proizvodnje identiteta kulture, ali i posve nov pogled na nakladništvo kao dio kulturne i kreativne industrije. Nives Tomašević Nevidljivo nakladništvo preporučila je studentima koji u ovoj knjizi mogu dobiti pregled brojnih definicija kulture, kulturne i kreativne ekonomije, industrije dokolice, književnoga nagrađivanja, resursa knjige i postmaterijalizma.

Ivan Raos

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.