Ususret predsjedničkim izborima

Dugo očekivana i po svemu sudeći vrlo uzbudljiva predizborna utrka za mjesto hrvatskog predsjednika počet će zapravo sredinom idućeg mjeseca, kada se HDZ-ova kandidatkinja, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, aktivno uključi u kampanju. To bi po svim do sada objavljenim anketama mogla biti najneizvjesnija predsjednička utrka od utemeljenja novostvorene hrvatske države. Pod uvjetom da bude poštena i demokratska.

Doduše, trenutni predsjednik Josipović svoj lov na glasove započeo je davno prije. On je naime do početka prave predizborne utrke uložio i ulaže puno vremena i napora putujući uzduž i poprijeko Hrvatskom kako bi se susreo i rukovao sa što više birača u svim mogućim prigodama. I naravno, sve se tostalno nalazi na radaru udarnih medijskih vijesti u Lijepoj Našoj. Zbog toga se već sada može postaviti pitanje da li će popularnost gospođe Grabar- Kitarović, kada se ona za mjesec dana aktivno uključi u kampanju, biti u stanju rasti dovoljno brzo da bi do dana izbora mogla neutralizirati svu tu silnu navijačko medijsku mašineriju koja već mjesecima glasače zaokreće na Josipovićevu stranu.

Za postići tako nešto ona će oko sebe morati okupiti pravi tim ljudi za odnose s javnošću, na svoju stranu privući svu oporbu, jaku financijsku potporu i što je najvažnije puno više medijske pozornosti. Javna je naime tajna da u današnjem svijetu pobjedu na izborima donosi jako financijsko zaleđe i medijska (uglavnom TV) reklama.
U tom smislu Josipović se već unaprijed prilično dobro pobrinuo za sve što mu je potrebno u predstojećoj kampanji. U prvom redu za 'nevidljivu' potporu Radmana na čelu HTV-a, navijačkih novinara u vodećim hrvatskim medijima i financijsko zaleđe Mesićevih kumova, hrvatsko-regionalnih tajkuna.

Uz osigurane glasove discipliniranog SDP-ovog biračkog tijela, jugonostalgičara te hrvatskih Srba u i izvan Hrvatske (koji se po običaju na dan izbora organizirano upućuju u Hrvatsku) jedino što bi mu eventualno moglo nedostajati za pobjedu je određen postotak glasova s desnice.

To je toliko jasno da o tome ne treba trošiti riječi. Kao što je jasno da će uhodani tim bivših Mesićevih a sada Josipovićevih savjetnika,predovođenih mlađim Perkovićem, među oporbene vođe opet iza leđa pokušati ubaciti što veću kost razdora. I nakon toga po principu- podjeli pa vladaj-lukavo skrojiti takvu završnu kampanju kojom će za trenutnog predsjednika pokušati privući glasove razjedinjene oporbe.

Oporba i mogući kandidati

No, sudeći po neobično velikoj popularnosti gospođe Grabar- Kitarović i prije nego što je započela svoju kampanju, čak ni sve to skupa neće biti dovoljno Josipoviću za pobjedu. Osim naravno, ako mu i ovaj put u pomoć ne priskoči razmrvljena hrvatska desnica, koja kao organizirana snaga u Hrvatskoj uopće ne postoji. Drugim riječima, ako se opet ponovi scenarij s prošlih predsjedničkih izbora pa uz Kolindu, u predizbornu utrku oporba opet ubaci još nekoliko svojih jakih kandidata. Koji ćeonda opet iz 'nekog čudnog razloga' najednom dobiti nesrazmjerno velik medijski prostor kako bi odvukli pozornost i oslabili šanse glavnog Josipovićevog protukandidata (slučaj Bandić na prošlim presdsjedničkim izborima)

Ako se dakle desi to da se i na skorim predsjedničkim izborima za glasove oporbe, uz gospođu Grabar-Kitarović, budu otimali u narodu vrlo popularni kandidat Saveza za Hrvatsku,dr. Milan Kujundžić, pa vrlo vrijedna aktivistica građanske inicijative U ime obitelji, Željka Markić te neizbježni, za sva vremena i sve političke uloge uvijek spreman zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić... , znajte da su Mesićevo-Josipovićevi savjetnici i sponzori uspjeli.

No, bez obzira koliko će se kandidata uključiti u utrku za predsjednika za sve njih će najvažniji test kredibilnosti biti nastupi u živo, kada se budu predstavljali široj biračoj publici, i utisci koji će ostaviti u medijskim sučeljavanjima. Tada će se jasno izdvojiti ozbiljni i vjerodostojni kandidati od onih koji bi to željeli biti. Zanimljivo je da u Hrvatskoj manje uspješni kandidatikoji ispadnu u prvom krugu, nakon toga potpuno se povlače iz izbornih aktivnosti bez da i dalje nastave promovirati glavnog oporbenog kandidata. Što je inače običaj u zrelim demokracijama.

Bilo kako bilo, sasvim je izvjesno da će u finalu izborne utrke za mjesto hrvatskog predsjednika, ipak ostati trenutni predsjednik Ivo Josipović i gospođa Kolinda Grabar- Kitarović. Osvrnimo se stoga ukratko na njihov životopis, politički svjetonadzor, te komparativne prednosti i nedostatke za položaj predsjednika hrvatske države.

Kada bi smo u jednoj jedinoj rečenici htjeli opisati Josipovićev prvi mandat na tom mjestu onda bi ta rečenicaglasila – Željan vlasti, ali bez domoljubne strasti. Na nesreću hrvatskog naroda, ali i njegovu vlastitu on se pokazao bivšim političarom, opterećen svim onim 'bivšim' nasljeđem koje ga čini to što je. Pokazalo se naime da trenutni hrvatski predsjednik nema razvijen osjećaj pripadnosti ni bliskosti s hrvatskim narodom. Sasvim je očito da su nedostatak domoljubnog odgoja i nacionalne svijesti ostavili pogubnu prazninu i ovisnost o drugima u njegovom ponašanju na političkoj pozornici.

Komunističko nasljeđe

Odrastajući kao odlikaš jugotitoistčkog odgoja i obrazovanja, u ideološki rigidnoj jugokomunističkoj obitelji, sve što zna i što je postigao u životu Josipović je naučio i postigao u zatvorenom krugu privelegirane jugopartijske elite. Opterećen takvim nasljeđem on se na žalost ni nakon skoro 5 godina provedenih na mjestu predsjednika sada slobodne i suverene hrvatske države nije uspio nadovezati na hrvatsku priču niti se emotivno povezati s patnjom, željama i potrebama većine vlastitog naroda.

Zamislite samo kako je tom narodu, koji je jedva izvukao živu glavu iz Titove Jugoslavije, gledati ga dok na provokativnim jugopartizanskim dernecima, s petokrakom na čelu pleše kozaračko kolo i slavi nametnute laži i mitove o Titu, NOB-u, bratstvu-jedinstvu 'naših naroda i narodnosti'. Ili dok svijetom i dalje širi, od velikosrba zlonamjerno podmetnute, predrasude o urođenom 'fašizmu' Hrvata. Postoji li u Hrvatskoj dovoljno hrabar novinar da ga u jeku predsjedničke kampanje javno upita - kada ćetakvim notornim glupostima prestati djetinjasto zavaravati sebe i druge?
Na tragu kontinuiteta Josipovićevih bivših 'vrijednosti' i ponašanja mogu se nazrijeti korijeni 'njegove' današnje regionalne politike. Koja se, navođena iz Londona i Beograda, protivi bilo kakvoj Hrvatskoj koja nije u okviru šire balkanske zajednice i pod kontrolom Srba. Zbog toga je, isto kao i kod Mesića, ponovno regionalno povezivanju s Srbijom i ostalim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije (minus Slovenija plus Albanija) bilo više u fokusu Josipovićevog političkog angaržmana nego aktualna hrvatska pitanja i problemi. I još uvijek to drži primarnim ciljem 'svog' političkog djelovanja.

U sve četri godine njegova mandata na mjestu predsjednika svoju posvećenost da 'slučajnu' državu koju vodi pridruži novoj zapadnobalkanskoj 'Regiji', iz dana u dan iz godine u godinu, potencirao je u svim svojim susretima s stranim dužnosnicima, u javnim nastupima, u svim svojim intervjuima. I bez obzira koliko se trudio da izgradnju novojugoslavenske zajednice Zapadni Balkan maskira drugim imenom ('Jugoistočna Europa'), a svoju novojugoslavensku politiku drugim ruhom ('dobrosusjedska suradnja') nesporna je činjenica da su Josipovićev odgoj, nasljeđe i izvršenje domaćeg (zapadnobalkanskog) zadatka odredili njegovu neprilagodljivost današnjoj hrvatskoj stvarnosti i slobodi, a time i ponašanje na mjestu hrvatskog predsjednika.

Htio ne htio, on jednostavno mora ostati unutar okvira zadanih od strane nasljeđenih Mesićevih savjetnika i držati se dosadašnje dobro uvježbane rutine mlaćenja prazne slame. Zbog čega su svi Josipovićevi javni nastupi slični kao jaje jajetu.Tehnički gledano, oni su glatki, zaobljeni i bez grješke, ali što mu to vrijedi kada on sam djeluje blijedo, činovnički formalno i bez nadahnuća.

Predvidljivo

Sasvim predvidljivo, takvi će biti i njegovi predizborni govori. Dakle, jednobojni neinteresantni i lako zaboravljivi. Puni izlizanih fraza o univerzalnoj pravdi, jednakosti, toleranciji, pravima manjina,'dobrosusjedskoj suradnji' s balkanskim zaleđem.... Ono na što se možete kladiti da će te kod Josipovića u kampanji najmanje čuti, a čega inače najviše ima u predizbornim govorima predsjednika ne 'slučajnih' država, to je promocija suverenosti i nacionalnih interesa vlastite države i naroda.

Josipoviću je dakle potrebna nova politička strategija i usredotočenost jer je narodu već postao bezličan i dosadan nametanjem svog 'bivšeg' jugotitističkog svjetonazora, lobiranjem za ponovnu integraciju propale Jugoslavije pod drugim imenom i zalaganjem za dominaciju manjine nad većinom. Dobra predsjednička kampanja (u ne 'slučajnim' državama) je puno više od toga. To je u prvom redu razvijanje međusobnog povjerenja i povezanosti s maticom naroda, zasnovanim na povijesnom iskustvu, zajedničkim vrijednostima i nadama.

Zbog toga bi, dok se priprema za završnu fazu svoje predizborne kampanje za drugi mandat na mjesto predsjednika države Hrvatske, Ivo Josipović trebao ozbiljno razmisliti da učini nešto dramatično drugačije od onog što je činio do sada. Jedna stvar koju bi Josipović trebao pokušati bila bi reći istinu o 'svojoj' jugokomunističkoj prošlosti i želji da taj nasljeđeni teret ostavi za sobom. To bi bilo neočekivano. To bi bilo odvažno. I još ako bi bilo iskreno moglo bi mu donijeti simpatije naroda i odlučujuću prevagu na izborima. Jedan takav iskorak doveo bi ga u poziciju i na teren na koji se prije nije usudio izići i prikazao bi ga u potpuno novom svijetlu.

Vrijedilo bi pokušati gospodine Josipoviću, Tuđman je školski primjer kako političar može iskupiti svoje bivše promašaje i spasiti svoju karijeru iskrenim priznanjem i pokajanjem za svoje zablude.

Za razliku od Josipovića, kojem je u obitelji nedostajala hrvatska priča i hrvatska duša, gospođa Grabar-Kitarovićpotječe iz tradicionalne i skromne hrvatske obitelji u kojoj su joj roditelji usadili ljubav za vjeru, domoljublje, poštenje i težak rad ukoliko želi uspjeti u životu.I što je najbolje, ona isto tako odgaja svoju djecu.

Iako je Josipoviću javnosti pokušava omalovažiti pitanjem: 'Što je to ona učinila za Hrvatsku'? nitko joj, kao predstavnici Hrvatske, ne može osporiti zavidan uspjeha međunarodnoj sceni. Kao ni prirodnu privlačnost i sposobnost da se emocionalno poveže s većinom hrvatskog naroda iz kojeg je potekla i s čijim je vrijednostima čvrsto srasla.

Kao predsjednica Hrvatske ona bi bez sumnje djelovala jednostavno, ljupko i spontano, uklapajući u svoje političke aktivnosti vrijednosti koje prakticira u svom osobnom i obiteljskom životu (Ona sigurno ne bi predvodila 'parade ponosa' ni rat spolova, kao što to čini Vesna Pusić, već bi se bavila onim čime se ozbiljni političari bave i uživala u stvarima u kojima normalne žene uživaju).

Usredotočenost na hrvatske interese

Kolinda bi svoju aktivnu predizbornu kampanju mogla započeti s onim što već i vrapci na grani u Hrvatskoj znaju- da je trenutno katastrofalna situacija u državi rezultat nesposobnostii nemara vodećih političara recikliranih iz bivšeg sustava. I isticanjem očite istine da s takvom politikom i političarima na vlasti Hrvatska ne može napraviti iskorak u bolju budućnost. To bi moglo postati izazov biračima da svojim glasovima na izborima sruše tu najveću prepreku koja sada stoje na putu političkog i gospodarskog oporavka države i društva.

Nije dakle teško pogoditi da će gospođa Grabar-Kitarović navjerovatnije pokušati fokusirati pozornost birača na konkretnu sliku Hrvatske kritizirajući Josipovića i njegove SDP drugove na vlasti zbog stanja u kojem se država nalazi. Zbog gospodarskog kolapsa, pogaženih obećanja, dužničkog ropstva, 'bivšom' opsjednutošću Titom, Beogradom, Balkanom, 'ugroženom' srpskom manjinom i svim drugim- samo ne vlastitim narodom, njegovom patnjom i potrebama.

Razumna i osjećajna većina naroda u Hrvatskoj tada će najvjerojatnije reći : 'Točno, i hvala ti Kolinda jer zaista nema smisla da nas i dalje vode ljudi koji nas vode u sigurnu propast. Koji nam duhovno i iskustveno ne pripadaju. Oni kojih se naša patnja u najtežim trenutcima naše nedavne prošlosti nije ticala, a ne tiče ih se ni danas'.

Usredotočenost na hrvatske interese i probleme sigurno će pomoći Kolindi da pobijedi na izborima. Poglavito akose bude zalagala za izgradnju takvog hrvatskog društva u kojem će svaki hrvatski građanin imati prigodu i slobodu raditi i izraziti sebe.
I uz to još naznači nekoliko konkretnih i mjerljivih koraka kojima bi izvaranu i bezvoljnu masu ljudi zaintresirala za izlazak na izbore ipokrenula na riješavanje nagomilanih problema. Njena karizma i pobjeda na predsjedničkim izborima pobudili bi novu nadu i energiju u trenutno apatičnom hrvatskom društvu i imalo pozitivan utjecaj na povećanje interesa žena za politiku.

Gospodarska situacija

Trenutna gospodarska situacija i odnarođeno ponašanje vladajućih političara, uključujući tu i Josipovića, daju joj stvarne šanse. Pod uvjetom da u nastupajućoj kampanji bude govorila o nadama i snovima većine naroda uvjerljivo i s dozom optimizma. Pozvala birače da ne klonu duhom već da izvuku pouke iz svojih promašaja, iziđu masovno na izbore i izbornom lustracijom konačno odbace 'svoje', sluganstvom drugima i korupcijom zaražene, bivše političare. S čijom vlašću im nema iskoraka u bolju budućnosti.

Iako će u predstojećoj izbornoj utrci trenutni predsjednik Josipović imati golemu prednost i vjetar u leđa od istih onih koji su ga već jednom izgurali na taj položaj, mora se priznati da mu je gospođa Grabar-Kitarović pravi protukandidat koji dolazi u pravo vrijeme.

No, neka se nitko ne zavarava. Protiv Kolinde već je počela i vodit će se vrlo prljava medijska kampanja. Barbika je bila dječja igračka u odnosu na spletke i podmetanja koja će se tek emitirati iz Josipovićevog jugoudbaškog okruženja. Ali isto kao i u slučaju Tuđmana, na kraju će se neminivno pokazati da je istina upravo suprotno od onog što joj se bude podmećalo.

 

Čet, 7-07-2022, 18:10:39

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.