Ave, gospodo Europejci!

1. listopada

Tko je mogao pomisliti da ćemo sve ovo doživjeti! Sada napada i srbocrnogorska soldateska. Bande provaljuju na dubrovačko područje. Zrakoplovi tuku Srd. Predao se kapetan Pavić s radarske postaje na Kozjaku. Kaže da više nije mogao podnositi ispade četničkih došljaka, koji prijete uništenjem Splita i okolice. Jučerašnja vijest da je na Visu počinio "samoubojstvo" viceadmiral V. Barović, bivši zapovjednik Pule, danas dopunjena glasinama da je on zapravo ubijen! Pojedini "splitski" Srbi bježe u Beogad i Knin. Tuđman je u Italiji.

3. listopada

Jutros od devet sati opet pomorska blokada cjelokupnog Jadrana. Oko Dubrovnika pakao. Zapalili arboretum u Trstenom. Pravoslavci napadaju i od strane Trebinja (isto kao u vrijeme rusko-crnogorske blokade godine 1806.!). Hoćemo li im ikad moći oprostiti svo zlo koje nam čine?! Tuđman se popodne vratio iz Italije. De Michelisova klika opet po svome: priznati nas službeno ne namjeravaju, preporučuju prekid vatre. Uvijek ista pjesma! Nešto bolji stav imaju demokršćani i Papa. Sve skupa jadno. Tuđman bi sutra morao letjeti u Haag. Jugo-vojska luduje i udara sa svih strana.

4. listopada

Pravoslavno-komunisti harače oko Dubrovnika. Zadar bombardiran 15 puta! Napali i Paški most. A ona trojica u Haagu opet bulazne o nekakvim prekidima vatre, deblokiranju vojarni itd. U Beogradu srpskocrnogorski dio Predsjedništva preuzeo sve prerogative. Pa da to nije pravi udar! Slušao Tuđmanove izjave po povratku iz Haaga. Opet ista pjesma: prekid vatre, smirivanje, razgovori... Poslije "U krupnom planu" o suživotu sa Srbima. Kako im uopće pada na pamet o tome raspravljati u ovim trenucima. Na TV "Marjan" o obrani Splita govorili dr. J. Romac i odvjetnik N. Boban. Svi su izlozi iskrižani samoljepljivini trakama (suvremenijima od papirnatih koje smo upotrebljavali u vrijeme Drugoga svjetskog rata). Žao mi je što nisam kao svake godine navratio do Crkve Sv. Frane. Opet potpuno zamračenje.

Bez naslova 1 AVE html 3bda5ed2

5. listopada

Agresija se nastavlja nesmanjenom žestinom. Divim se našim momcima kako odolijevaju. Je li moguće da nitko u svijetu ni prst nije pomaknuo da bi pomogao Dubrovniku?! Svi veliki državnici mukom muče. A koja bi se rika podigla da su - ne daj Bože! - ugroženi Venecija, Nizza, Amsterdam. Kako će pred licem povijesti kulturna Europa opravdati toliku nebrigu?

Na Pjaci mnoštvo svijeta, na Rivi manje. Ljepotu sunčanog dana narušavaju sivkasti obrisi dežurnoga okupatorskog ratnog broda. Blokada! Zamjećujem sve to više uniformiranih mladića pod oružjem. Pojavio se proglas HSP: optužuju Tuđmana i prizivaju novu Nezavisnu Hrvatsku. Dućani sve prazniji. Jedino je Pazar dobro opskrbljen.

Popodne doznao da Cossiga namjerava udovoljiti zahtjevu JA i dopustiti prebacivanje preostalih tenkova, opreme i ljudstva iz Slovenije preko Trsta do Crnogorskog primorja. Koje li sramote! Dakle, Talijani su spremni omogućiti odstupnicu agresoru! Navodno jedino se protive demokršćani, pa i sami Tršćani.

Javljaju da su danas neki beogradski intelektualci (glumci, umjetnici i ini) održali protestni miting protiv rata i za očuvanje Dubrovnika. Istodobno je s obitelji stigao Aleksandar II., sin kralja Petra II. Prvi je put u "otadžbini" svojih pređa. Poljubio komad travnjaka koji su mu uz kruh i sol ponudili na pladnju. Lakrdija. Socijalistička stranka (Miloševićeva) poziva sve rodoljube u sveti boj protiv ustaša. Bezobrazno izjavljuju da su Dubrovnik okupirale ustaše te da ga valja osloboditi. Vidio večeras na TV da se i redatelj Miro Međimorec bori u prvim redovima gardista.


Nedjelja, 6. listopada 1991.

Jučer Zadar žestoko bombardiran. Granate i mine već padaju i u sam centar Dubrovnika. Što će ostati od jadnih hrvatskih gradova?!

Noćas se Tuđman obratio naciji. Apelira da se svi pozvani na obranu odmah odazovu. Jutros ministri vanjskih poslova EEZ-a uputili ultimatum za prekid vatre koji bi morao uslijediti sutra u 24 sata. Prijete ekonomskom i drugim sankcijama. Cossigin prijedlog nailazi na velike otpore. Ipak stanovita gospoda u Trstu (neofasisti?) uvjetuju priznavanje Hrvatske i Slovenije vraćanjem Istre Italiji. Pod čudnim okolnostima (pad helikoptera) poginuo sadašnji zapovjednik Boke Kotorske (Đurović). Prije živio u Splitu. Možda je i to još jedna "tiha" likvidacija od strane KOS-a, kao u slučaju Barović?

Bio na Rivi. Sunčano, more kao ulje. Pred lukom u daljini još uvijek ratni brodovi. Noćas uplovila "Slavija". Navodno su dopustili, jer su na njoj bili promatrači EEZ-a. Dovezla mnogo ranjenika. Još je u luci. Današnje zagrebačke novine nisu stigle.

Izvršno vijeće Općine potpisalo ugovor s JA o ospkrbi podzemne jedinice u Žrnovnici, uvjetujući ga slobodnom opskrbom pučanstva Šolte i odmicanjem ratnih brodova. Od toga još uvijek ništa.

Nastavlja se rušenje Zadra, Dubrovnika i Karlovca. Izgleda da su samo Nijemci protestirali (telefonski) zbog Dubrovnika. Da, u ime UNESCO-a javio se Peter Ustinov. Zagreb je pod stalnim zračnim uzbunama. Uništili su i veliki TV-toranj na Sljemenu. TV Beograda i Sarajeva cijelo poslijepodne prenosile nogometne utakmice. Kako ih nije sram! Mi uopće nismo svjesni događaja koje proživljavamo. Većina Hrvatske je potpuno devastirana. Tko će nadoknaditi sva ta rušenja? Broj žrtava na našoj strani već je poodavno prešao tisuću . Što će se još sve dogoditi do isteka moratorija?! Očito, najviše stradaju mali ljudi koji su desetljećima trudili da bi podigli kuću, opremili stan, automobil ili traktor kupili. Pred Lastovom su s ratnoga broda pucali na starog ribara dok je lovio na tunju! Koliki su naboji te mržnje! Nezapamćeno u novijoj, pa i starijoj povijesti! Što smo im skrivili? Kakve ustaše!? Gdje je zaboravljena Siva knjiga o partizansko-četničkim zločinima? Gdje poslijeratni genocid nad Hrvatima? Hoće li se Srbi i Crnogorci ikad više usuditi pogledati nam u oči? Hoće, to su perfidni geni-bizantinski! A da je netko porušio njihove "manastire ?! Da im bombardiraju Smederevo, Kragujevac ili Niš?! U Beogradu se održava BITEF i nekakav Muzički festival...

Nazvala Mrs. C. zgraža se kao Amerikanka zbog pisanja pojedinih američkih listova u korist Srbije, a na štetu Hrvatske. Kaže da će im uputiti protestno pismo.

Ponedjeljak, 7. listopada

Zagrebačke novine opet nisu stigle. Još traje pomorska blokada. Gorbačov noćas uputio jugoslavenskoj vladi i Tuđmanu hitne poruke o predstojećoj opasnosti koju valja izbjeći. Američki konzul pozvao sunarodnjake da napuste Zagreb popodne u 15 sati autobusom via Austrija.

Popodne u 15.05 raketirani Banski dvori i još neke zgrade u Gornjem gradu. Po Ilici se javljali snajperisti! Dakle, obistinile se zle slutnje! U 16.45 uzbuna i u Splitu. Završila poslije pola sata. Zadar i Dubrovnik stradaju i dalje. O gradovima u unutrašnjosti da i ne govorimo. Žene i djeca nekih viših oficira iz Lore posjetili zapovjednika Kriznog štaba i zatražili pomoć za svoje muževe i očeve koji ne žele dalje ostati u kompromitiranoj jugovojsci. Navodno ih ugrožavaju pristigli četnički rezervisti. General Kosters, zapovjednik promatračkih snaga, naredio svojima neka se povuku?! Popodne bombardirana i Korčula. Požari. Što će se dogoditi poslije ponoći kada istekne tromjesečni brijunski moratorij i jučerašnji ultimatum EEZ-a? Jugobanda ranjava čak i jadne vinogradare koji pokušavaju obrati dozrelo grožđe. Splićani su ogorčeni na Bračane koji su, da bi mogli doploviti do Splita, na brodu "Lucija" podigli jugoslavensku zastavu,

Razgovarao sa S. P. o suradnji u "Profilu", novom prilogu "Nedjeljne Dalmacije", koji će on uređivati.

8. listopada

Tajno zasjedanje Sabora. Proglasili odcjepljenje i neovisnu, samostalnu Republiku Hrvatsku. (Nije mi jasna nenazočnost predsjednika Sabora u trenutku proglašenja!) Doznajemo da je nekoliko minuta prije raketiranja Banskih dvora Tuđman sjedio u svom kabinetu s Mesićem i Markovićem. Očito, riječ je o atentatu navođenom raketom zemlja-zemlja.

Jutros odnio za Profil kratki zapis Ave, gospodo Europejci! Poslije više nisam izlazio. TV fragmentarno prenosila zasjedanje Sabora. Od sinoć nekakav djelomični prekid vatre. Vidjet ćemo što će biti. Večeras mi javili da se sutra u 10 sati na fakultetu održava predavanje o nastavi u ratnim uvjetima.

Tko će nadoknaditi sva ta rušenja? Broj žrtava na našoj strani već je poodavno prešao tisuću... Što će se još sve dogoditi do isteka moratorija?! Oblačno s kišom. Tako je bolje, barem nas neće uznemirivati zrakoplovi.

9. listopada

Trajekt "Marina" doplovio s dubrovačkim izbjeglicama. Ne daju mu proslijediti. Dakle, unatoč dogovoru, blokada i dalje traje. Bio na fakultetu. Jaka kiša. A. C. održao predavanje o civilnoj zaštiti itd. Dosadno. Ostao pola sata. Dopalo me dežurstvo idućeg utorka. Kolega V. B. mi reče da je na zadnjem znanstveno-nastavnom vijeću predložio neka se "kolege Srbi" izjasne jesu li "ugroženi", ako jesu – kako? Odnio tri vreće odjeće u Caritas (Lovretska). Slovenija uvela novu valutu TOLAR, od danas i granične prijelaze. Kad ćemo mi?! Tko zna što nas sve još čeka dok se doista osamostalimo.

10. listopada

U Haagu opet ista trojka. Navodno su ugovorili da će u roku od mjesec dana jugo-vojska napustiti Hrvatsku. Očito će ih beogradska strana opet izigrati. Ministarstvo obrane iz Beograda bezobrazno demantira atentat na Banske dvore! Gledao reportažu o stradanju Zadra i Dubrovnika. Užasno! Nazvao urednik T.B. (iz SD), traži obećani tekst. Predložio mu "Pod Marjanom prije 50 godina - Rasap Kraljevine Jugoslavije" u 10 nastavaka. Na prvoj stranici "Profila" objavljena poruka Europljanima sa slikom dubrovačkih zidina.

AVE GOSPODO EUROPEJCI!

Ranjava me ljepota ranolistopadskih sumraka što pastelnim rumenilom oplakuju prostranstva zapadnog neba.

Marjan je prijeteća kulisa tmine.

Zaboravio sam kako izgleda standardni boing 707, kako putnički brod na krstarenju.

Kada ću se opet voziti spavaćim kolima, kada ručati u vagon restoranu?

Svake noći Tatare i Turke snivam. Alejom na kolac nabijenih vraćam se davnim stoljećima sažganog zavičaja.

Tonem u trule lešine ljudske i konjske, dok jata gavranova nad zlokobnim pasišitima smrti grakču.

Je li ovo san ili java?

Tko se to igra?

Tko nam nameće iracionalna stanja od jednog prekida vatre do drugoga?

Nije li ovo urota venecijanskog trusta staklara i esnafa  beogradskih ukopnika!

Ne osvećuje li se to Sotona Djevici iz Međugorja ili  tek masonski meštri bridž treniraju smiješno jeftinim  ulozima naših sudbina...

Zašto šutite svi vi što škampe ste na žaru grickali i  prstace gutali duž Jadranske magistrale. Kapučino pili  u sjeni zadarske, šibenske ili trogirske katedrale. Sjedili na  Dioklecijanovom peristilu. Kamenice i pošip u Stonu srkali. Kornatima i tihim vodama elafitskim jedrili. U arboretumu Trstena hladovinu tražili. U "Konavoske dvore" na pršut odlazili. Poruke danskog kraljevića na Lovrijencu slušali i osjetili, možda, miris lokrumskih borika.

Dokle ćete, o gospodo Europejci, aperitive i digestive bezobrazno ispijati, a mi živim premazom hrvatskog mesa svakodnevno rake ispunjati...

MORITURI VOS SALUTANT !

Frano Baras
Nedjeljna Dalmacija, 10. listopada 1991.

 

Pon, 26-10-2020, 01:51:51

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.