Podsjetnik na h r v a t s t v o Splita između dva Svjetska rata (39)

Da je rat neminovan shvatili su Splićani kada je 3. travnja grad napustio i voditelj njemačkog konzulata dr. Willy Unverfert s dvojicom preostalih činovnika. Ispratili su ih konzuli Italije i Argentine. Istog popodneva iz Dubrovnika je stigao talijanski konzul Giorgio Tiberi s tajnikom Luigi Terensiem, te konzularni agent Francesco Vinci s Korčule. Sutradan su generalni konzul i vicekonzul otišli u oproštajnu posjetu gradonačelniku Brkiću. Zahvalili su na susretljivosti koja im je bila ukazana tijekom njihovog četverogodišjeg boravka u Splitu i naglasili da su uvijek bili u prijatnim odnosima s građanstvom. Taljanski konzularni kor napustio je grad 5. IV posebnim noćnim vlakom u 02.15 sati.

Rat je doslovno kucao na vrata. U petak (4. IV.) u 15 sati iz Crkve sv Frane zaputila se pokornička procesija za mir. Predvodio je biskup sa cjelokupnim svećenstvom, redovnicima i redovnicama te siročićima Zavoda Martinis Marki. Slijedilo je više tisuća građana obaju spolova. Čitavim putom, sve do "Gospe od sedam žalosti" u Kašunima, pjevalo se pokorničke pjesme i molitve. Potresna scena podsjećala je na slične obrede u davnim stoljećima kada bi se Splićani utjecali Bogu da ih zaštiti od kužnih pošasti ili turske opasnosti! Poslije obreda Križnog puta, vratili su se u Sv. Franu, gdje je konventualac Ambroz Vlahov propovijedao o žalosnoj Majci Božjoj i teškim prilikama nastalima ratom u svijetu. Tješio je vjernike neka ne klonu duhom, neka se mole za mir i spas čovječanstva... Na kraju je biskup udijelio blagoslov s Presvetim Otajstvom.

ST Fr1

Neposredno poslije pokorničke procesije od 19.45 do 20.30 održane su vježbe napadaja iz zraka. Čim su se začule sirene automatski je isključena ulična rasvjeta (ostalo je gorjeti tek nekoliko žarulja). Građani su se sklonili u veže i sporedne ulice. Vježbom je rukovodio artiljerijski potpukovnik Piršl, zapovjednik zračne obrane Splita. Baterija protuzračne obrane (na vrhu Balkanske ulice) i reflektori bili su u pripravnosti. Svi članovi Civilne zaštite našli su se na svojim mjestima. Pročelnici su im odredili permanentnu službu i dužnosti. Od sada podliježu vojnoj disciplini i odgovaraju po vojnom Kaznenom zakoniku. Građanstvo, međutim, nije u potpunosti poštivalo uputstva o zamračivanju, iako su tih dana bile rasprodane sve zalihe tamnomodrog pak-papira kojim je trebalo prekriti prozorska stakla.

U nedjelju 6. travnja spremao se po običaju svečani blagoslov maslina i pjevana misa s Mukom Gospodina Našega. Međutim, nekoliko minuta prije sedam sati začula se huka avionskih motora. Visoko na vedrom nebu pojavilo se pet stranih lakih bombardera (u početku se nije znalo da su talijanski!) Tek kada su ispustili bombe, oglasila se protuzrakoplovna obrana. Po prvi put u povijesti stare zidine Dioklecijanove palače zadrhtale su pod udarima avionskih bombi... Cilj je bila gradska luka. Više bombi palo je u more. Ostale su pogodile Lukobran (oštećena je krma pomoćnog broda Ratne mornarice Spasilac), rub Wilsonove obale, Mletački gat, zgradu Narodne banke na uglu Marmontove, kuću u Marasovića ulici. Stanari zgrade Čorak imali su sreću, bomba što je pala u dvorište nije eksplodirala. Od pritiska zraka i krhotina stradali su izlozi i prozorska okna duž čitave Rive. Sedmero mrtvih: dvojica vojnih lica, prometni policajac, peljar i troje civila. Bilo je i više ranjenih. U Gradskoj bolnici organiziran je prihvat pod vodstvom dr. Jakše Račića.

Iste večeri strane radio stanice lažno javljaju da su u Splitu porušeni svi vojni objekti i željeznička stanica te da je grad u plamenu već 24 sata. Sutradan, u ponedjeljak, Novo Doba na naslovnoj stranici donosi Ratni proglas Nj. V. Kralja Petra II. (ovoga puta s nešto manjom slikom!) Tiskan je i Proglas mjesnog odbora Civilne zaštite te Naredba Redarstvenog ravnateljstva. Među ostalim zabranjuje se: upotreba radio aparata po javnim lokalima i u stanovima pri otvorenim prozorima, stajanje i okupljanje na javnim mjestima, upotreba telefona u privatne svrhe, prodaja građevinskog materijala - osim za izgradnju skloništa, kretanja poslije 21 sat... Plinara je ograničila isporuku. Gradonačelnik dr. Brkić objavljuje pomalo ironičan oglas:

"SMETLARI OTIŠLI U VOJSKU, PA SE POZIVAJU ZAINTERESIRANA MUŠKA I ŽENSKA LICA KOJA ŽELE PREUZETI SLUŽBU SMETLARA DA SE PRIJAVE GRADSKOM POGLAVARSTVU. BIT ĆE PLAĆENI!

Splićani se brzo privikavaju na ratne uvjete. Dućani su otvoreni, a izlozi imaju "ratnu masku". Pošto je veliki broj osoba mobiliziran, uredi rade skračeno. Iz Zadra, preko Šibenika stižu naši prebjezi.

Bio je to prvi ratni Veliki tjedan. Uz uskršnja jaja, boje i sličice, u novinama se reklamira i "Fitogomlerin" sredstvo koje je dobro imati uza se u trenutku zračne uzbune, jer "uspješno djeluje kod svih ozljeda, ublažava bol, zaustavlja krvarenje."

NDH

Zbog ratnih prilika u stolnoj crkvi nisu održani uobičajeni obredi, već samo tiha misa, otkrivanje križa i klanjanje vjernika. Posvećenje ulja obavljeno je u protuzrakoplovnom skloništu Biskupske palače. Nije bilo ni barabana ni tradicionalne procesije. Poslije lijepih i toplih proljetnih dana naglo je zahladilo. Nad gradom je padao mokri snijeg, a vrhovi Kozjaka i Mosora osvanuli su na Veliki petak pod bijelim pokrivačem. Studena bura natjerala je građane da opet navuku kapute. Na ribarnici nije bilo za taj dan uobičajenih stotina kilograma ribe. Tek nešto sitneži. Na pazaru je ponuđeno dva vagona krompira u ograničenoj prodaji: 3 kg po obtelji, ali obilato kupusa, cvjetače, blitve, šparoga te mladoga sira. Od 12 sati stupilo je na snagu novo "ljetno vrijeme".

Istoga dana (11. IV) Novo Doba na naslovnoj stranici donosi proglase dr. Ante Pavelića i dr. Vlatka Mačeka u povodu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Također i proglas novoimenovanog splitskog ustaškog povjerenika Ante Luetića te osmrtnicu dr Milana Luetića. Naime, mladi splitski sudac dr. Milan Luetić, zatekao se kao rezervni potporučnik Kraljevske vojske u štabu Dinarske divizije na Vagnju. Pošto je među vojnicima Hrvatima vladalo veliko nezadovoljstvo (usiljeni marš, glad, neispavanost) Luetić se usprotivio odluci potpukovnika Marka Raševića, zapovjednika 13. puka, da se nastavi s povlačenjem u Bosnu. Poslije verbalnog okršaja, došlo je do pucnjave u kojoj je na srpskoj strani ubijen major Milorad Mladenović te ranjeni Rašević i još nekoliko oficira. Na hrvatskoj strani ubijeni su dr. Luetić i vojnik Marko Burazin iz Labina. (D. Gizdić u knjizi Dalmacija 1941. napominje da je sinjska partijska organizacija, saznavši preko svojih simpatizera da frankovci-ustaše pripremaju diverziju, o svemu na vrijeme obavijestila štab divizije!)

Sprovod, u Splitu veoma cijenjenog dr. Luetića, zaputio se na Veliku subotu u 15 sati iz kuće na Solinskoj br. 4. Na čelu povorke osim obiteljskih, nošeni su i vijenci s natpisima: Poginulom Hrvatu - Ustaše / Svom milom drugu - Zajednica hrvatskih sudaca Split / Borcu za Hrvatsku državu - Hrvatska zagorska zajednica / Prvom borcu - Hrvatski pomorci / Junačkom ustaši - Makarske ustaše. Iza vijenaca slijedila je satnija domobrana, zatim svećenici te franjevci, dominikanci, konventualci. Predvodio je župnik don Damjan Pavlov s dr. Urbanom Krizomalijem i dr. Antom Kadićem. Kovčeg su nosili časnici na čelu s majorom Vilimom Wolfom, a naokolo pratili domobrani, zaštitari, suci, odvjetnici i javni bilježnici. Iza lijesa rodbina i ogromna povorka građana medju kojima hrvatski narodni zastupnici (dr. Josip Berković, Stipe Matijević, Jozo Mratinović), zatim cjelokupni odbor gradske organizacije HSS, na čelu s predsjednikom Slavkom Roje, pa vatrogasci i više vojnika iz pokojnikovog puka. Pred crkvom sv. Petra sprovod je dočekao biskup dr Bonefačić te održao posmrntnu molitvu i odriješenje. Od pokojnika su se oprostili u ime: suboraca don Stanko Drnas; časnika poruč. Milan Šepak iz Zagreba koji je naglasio da je za slobodu Hrvatske položeno preko sedamdeset tisuća života; Zajednice hrvatskih sudaca G.A. Piasevoli; prijatelja i suboraca Ljubo Bavčević (pročitao je i pjesmu pokojniku u čast); delegacije ustaške vojarne Sinj major Wolf koji je naglasio da je hrabri pokojnik "u jednom odlučnom trenutku ustao na obranu svojih drugova i hrvatskih vojnika i zato položio svoj život na Bilome Brigu kod Sinja..."

Od 11. IV. smjenjuju se predstavnici bivše vlasti. Gradom patroliraju "zaštitari". Jugoslavenski grbovi i zastave zamjenjuju se hrvatskima. Uklanjaju se ili brišu spomenički natpisi u kojima se spominje Jugoslavija. Mijenjaju se imena glavnih ulica i trgova. Pritvaraju neki istaknutiji orjunaši, ali nitko nije strijeljan!

Na uskrsni ponedjeljak (14. IV) proglašeno je opsadno stanje i uspostavljen prijeki sud. Zapovjednikom grada imenovan je Mario Righi. Novi gradonačelnik je dr Bruno Nardelli, a prisjednici su Martin Šegvić i Andrija Dvornik. Dr Edo Bulat "ministar za Dalmaciju" stiže 15. IV. u pratnji dvojice njemačkih viših časnika. Priređen im je svečani doček na Solinskoj cesti, jer su se građani još uvijek nadali da Split neće biti prepušten Talijanima. Međutim, istog su popodneva stigle i talijanske motorizirane jedinice pod zapovjedništvom generala Francesca Zingalesa...

Sutradan - da ne padnu u ruke Talijanima - prazne se preostala vojna skladišta, a zaštitari iz okolice smješteni u vojarni "Gripe" bacaju okupljenim građanima oružje i municiju kroz prozore.

Engleski konzul Vibert, s vicekonzulom Romanenkom i dvojicom činovnika napustio je Split tek 19. IV. Sutradan se iz Italije vraća konzul Arduini. Flotila talijanske mornarice s admiralskom jahtom "Iliria" uplovljava u luku 21. IV. Istog popodneva Talijani opkoljavaju zgradu "banovine" i preuzimaju vlast unatoč protivljenju dr Bulata. Hrvatsku zastavu zamijenila je talijanska trikolora. Civilnu vlast preuzeo je dr. Athos Bartolucci, komesar za okupirane krajeve. Jednotjedni gradonačelnik dr Nardelli i dvojica prisjednika uputili su 22. IV. dr Bulatu slijedeću ostavku:

"Preuzimanjem civilne uprave od strane okupatorske vlasti, nastala je za nas stvarna nemogućnost, da dalje vršimo funkciju načelnika odnosno prisjednika općine grada Splita koju ste nam povjerili u ime Hrvatske Vlade. Vraćamo Vam stoga, po prethodnom sporazumu s Vama povjereni mandat, te Vam zahvaljujemo, Hrvatskoj Vladi i Vama na ukazanom povjerenju..."

Sutrašnji broj Novog doba zaplijenila je talijanska cenzura. U njemu se među ostalim nalazila i izjava dr. Bulata datirana 22. IV:

“Jučer poslije podne posjetio me general savezničke talijanske vojske komandant operativnog odjela gosp. Francesco Zingales te zatražio da predam od Poglavnika dr Ante Pavelića povjerenu mi civilnu vlast u Dalmaciji. Zatražio sam da mi se dade vremena stupiti u vezu s Poglavnikom kao poglavarom Države Hrvatske, što je bilo uskraćeno. Ja sam na to uložio službeni protest protiv tog postupka kao i samog čina i odbio potpisati zapisnik o primopredaji vlasti. U međuvremenu su talijanski oružnici zauzeli zgradu mojeg sjedišta. Stavljen tim pred gotov čin ja sam napustio zgradu, ostavivši otvorenim pitanje konačnog uređenja odnosa vlasti Države Hrvatske i talijanske vojske..."

Za civilnog komesara splitskog kotara postavljen je Ildebrando Tacconi, a općine Antonio Tacconi. Karabinjeri su 23. IV. zaposjeli tiskaru i uredništvo Novog doba. Od 29. počinje izlaziti dvojezični list San Marco s Mussolinijevom izrekom u zaglavlju:

La guerra contro l'Ingliterra continua e continuera fino alla vittoria! (Rat protiv Engleske traje i trajat će do pobjede!)
Tako je počela 29-mjesečna talijansko-fašistička okupacija Splita.

Frano Baras

 

 

Sub, 30-05-2020, 14:57:40

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.