Podsjetnik na h r v a t s t v o Splita između dva svjetska rata (35)

Splitska Sveučilišna knjižnica pokrenula je 2010. projekt digitalizacije starih novina i časopisa iz svog iznimno bogatog fonda. Dosad su objavili šest digitalizacija: DALMATINSKI FIZKULTURNIK, DUJE BALAVAC, JADRANSKI DNEVNIK, JADRANSKI SPORT, NOVO DOBA i NOVO DOBA ZA DJECU. Dakle, samo dva dnevna lista, ostalo su dva sportska glasila, jedan humoristični mjesečnik i jedan dječji tjedni prilog. Teško je dokučiti zašto su se odlučili baš za takav izbor? Naime, Projektni tim pothvata digitalizacije obrazlažući način 'odabira građe' uvodno je napominjao:

"Definirani su kriteriji za selekciju i izabrani naslovi koji sadržajem reprezentiraju lokalnu povijest i autentičnost života te naslovi koji imaju široku recepciju u dosadašnjim istraživanjima (...) Kod odlučivanja o izboru naslova imali smo u vidu potrebe i interes korisničkih skupina koje se u radu koriste našom periodičkom građom..."

St novine

Ako je već tako zamišljeno, moramo primijetiti da 'definiranim kriterijima' udovoljavaju jedino dvije novine NOVO DOBA i JADRANSKI DNEVNIK, ali ne i ostali...

Spomenuti Projektni tim također napominje da su "na temelju izrađenih kriterija" izabrali još 20 naslova novina i 16 naslova časopisa koje namjeravaju digitalizirati te da zasada u pripremi za publiciranje već imaju: JEDINSTVO (1894.-1905.), NAŠE JEDINSTVO (1905.-1918.) ANNUARIO DALMATICO (1859.-1861.) PUČKI LIST (1891.-1922.) POBEDA (Split) (1921.-1929.)

Iznenađuje da među odabranim tiskovinama nema ni jedne koja bi u naslovu imala pridjev 'hrvatski'... Naime, valja podsjetiti da je u Splitu u tom razdoblju izlazilo preko 150 (!) raznih listova, ali među njima bilo je i 13 koji su u svom naslovu isticali pridjev 'hrvatski'. To su:

HRVATSKA DRŽAVA (1910.) Organ za prosvjetno, gospodarsko i političko osvješćenje naroda. Vlasnik, izdavač i odg. ur. Frano Ženko Donadini.

HRVATSKA RIJEČ (1921.) Glasilo seljačke hrvatske stranke u Dalmaciji, vlasnik Seljačka hrvatska stranka, odg. ur. Slavko R. Bačinić.

HRVATSKA SVIJEST (1923.) Glasilo hrvatskoga naroda, vlasnik i odg. ur. prof. Frano Slavić

St novine2

HRVATSKI NAROD (1924.) Vlasnik Konzorcij "Hrvatski narod", odg. ur. Tomislav Novak. (Nastavak nekadanjeg lista Narod)

HRVATSKA RIJEČ (1924.) Glasilo Dalmatinskih Hrvata, odg. ur. Vlaho Raić. (Sudskom odlukom jedno vrijeme prekinuto izlaženje, zamijenila ga Hrvatska sloga)

HRVATSKA SLOGA (1924.) Glasilo Dalmatinskih Hrvata, odg. ur. Jakša Bužančić. (Izlazi umjesto zaplijenjene Hrvatske riječi)

St novine3

VJESNIK HRVATSKOGA KATOLIČKOGA NARODNOGA SAVEZA U SPLITU (1924.) Vlasnik i izdavač P. Ivan Butković, Urednik D. A. Braškić

HRVATSKI GLASNIK (1938.) Izdavači: Paško Kaliterna i dr. Josip Berković, odg. ur. Ljubomir Budanko.

HRVATSKI POMORAC (1938.) Vlasnik Stručni savez pomoraca, odg. ur. Marko Smoljan

NOVI DANI (hrvatski omladinski tjednik) 1938. Izdavač i odgovorni urednik Ivo Antičević.

ZA SLOBODU i stare pravice (1939.) Izdavač i vlasnik Omladina HSS, Split, odg. urednik Jakov Penga.

POKRET HRVATSKE NARODNE MLADICE (1940.) odg. ur. Ćiril Ružić. Samo jedan broj!

DALMATINSKA HRVATSKA (1941), Političko-kulturno-ekonomski tjednik. Izdavač i vlasnik Gradska organizacija HSS Split, gl. i odg. urednik prof. Veljko Poduje.

St novine4

NAPOMENA:

Osobno držim da bi trebalo dati prednost listovima koji su već u naslovu isticali pridjev 'hrvatski'! Naime, za vrijeme Karađorđeve Jugoslavije ti su listovi, zbog kritike režima ili zbog isticanja domoljubnoga hrvatskog identiteta bili često plijenjeni / zabranjivani, a njihovi urednici proganjani, optuživani, suđeni i zatvarani. Ipak, baš iz takovih listova možemo saznati niz dragocijenih pojedinosti o "lokalnoj povijesti i autentičnosti života", koje su ostali - odreda prorežimski listovi - prešućivali ili neistinito prikazivali...

Frano Baras

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

   

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.