Cirkus oko izbora EU dužnosnika

Za početak red je naglasiti da smo tijekom posljednja dva tjedna svi mi bili izloženi žestokoj propagandi o važnosti brzog izbora za predsjednika Europske komisije kao i druge visoke dužnosti. Sastavni dio te propagande se ticao odluke da svi oni moraju biti izabrani već danas ili najkasnije sutra. Na kraju po pitanju tog euEUDok su svi uz pomoć umjetno stvorene medijske histerije gledali tko će biti izabran, Europska unija je u tišini sklopila odvojene trgovinske ugovore s Južnom Amerikom i Vijetnamom. Sklapanje tih trgovinskih ugovora je bilo popraćeno i s priznanjem da su oni možda i štetni za europske građane, ali da je riječ o principu koji je važniji od potencijalne štete. Kroz povijesti smo imali priliku čuti iznimno mnogo političara koji su tvrdili da je princip kojeg se oni pridržavaju važniji od dobrobiti vlastitih stanovnika i to nikada nije dobro završilo. Dovoljno se sjetiti Aleksandra Kerenskog čije pridržavanje principima nasuprot željama stanovnika je izazvalo Oktobarsku revoluciju.medijskog pressinga još uvijek sadašnji predsjednik Europske unije Donald Tusk je izjavio da su prije 5 godina 3 mjeseca odlučivali o ovom izboru bez i približno sličnog cirkusa.

Cinično ćemo ovdje konstatirati kako cilj svih tih medijskih natpisa na kraju krajeva nije bilo pitanje demokracije ili stvaranje podrške Europskoj unije nego nešto potpuno drugačije. Kao što svi znamo osnovni cilj mađioničara pri pravljenju svojih trikova je odvlačenje pažnje gledatelja, što se i ovdje dogodilo. Dok su svi uz pomoć umjetno stvorene medijske histerije gledali tko će biti izabran, Europska unija je u tišini sklopila odvojene trgovinske ugovore s Južnom Amerikom i Vijetnamom. Sklapanje tih trgovinskih ugovora je bilo popraćeno i s priznanjem da su oni možda i štetni za europske građane, ali da je riječ o principu koji je važniji od potencijalne štete. Kroz povijesti smo imali priliku čuti iznimno mnogo političara koji su tvrdili da je princip kojeg se oni pridržavaju važniji od dobrobiti vlastitih stanovnika i to nikada nije dobro završilo. Dovoljno se sjetiti Aleksandra Kerenskog čije pridržavanje principima nasuprot željama stanovnika je izazvalo Oktobarsku revoluciju.

Ursula von der Leyen

Vrativši se sada na pitanje izbora najviših dužnosnika Europske unije red bi bio pogledati tko je i zašto izabran. Neupitno prva osoba na koju trebamo obratiti pozornost je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der UrsulaLeyen. Razloga za njen izbor čak i ako ne gledamo državljanstvo ima nekoliko. Prvi bi bio da je riječ o ženi. To je važno jer je javno proklamirani cilj Angele Merkel da na najvažnijim pozicijama budu žene. U skladu s tim proklamiranim ciljevima kancelar Njemačke bi trebala postati Annegret Kramp-Karrenbauer, a za Ursulu je prije ovog izbora bilo rezervirano mjesto generalnog sekretara NATO saveza. Svi oni koji misle da Merkel vodi spolno diskriminatornu politiku će biti razočarani pošto to nije istina. Danas u Europi spolno diskriminatorna politika je kada muškarac postavlja muškarce na vodeće pozicije, a ne kada žena postavlja žene.

Drugi razlog za izbor der Leyen je da ona ima sedmero djece. Tokom posljednjih godina najviši dužnosnici europskih država su bili kritizirani da nemaju djece dok su istovremeno govorili da rade kako bi djeca naslijedila bolji svijet. Između ostalih ti dužnosnici bez djece su bili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Francuske JunckerEmmanuel Macron, kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijerka Velike Britanije Theresa May i puno drugih. Izborom Ursule der Leyen europski čelnici su odlučili izbiti taj argument, tu kritiku iz ruka zavisno od interpretacije europskih populista ili demokrata.

Kao treći, a ovdje ujedno i posljednji razlog za njen izbor ovdje ćemo navesti moralni kompas. Dok je vršio dužnost premijera Luxemburga Jean-Claude Juncker je ovu državicu pretvorio u centar za izbjegavanje plaćanja poreza u Europskoj uniji. Za to svoje djelo (ili nedjelo) on je bio nagrađen pozicijom predsjednika Europske komisije. S druge strane, trenutačno protiv Ursule der Leyen ili preciznije njenog ministarstva se vodi proces u njemačkom parlamentu pod optužbom da je protivno zakonima o javnoj nabavi dala ugovore internacionalnim savjetničkim kompanijama . To nije jedina kritika njenog rada jer tu imamo i cijenu remonta broda koja je porasla s 10 na 130 milijuna eura što nije uspio postići niti riječki gradonačelnik Obersnel kod obnove Galeba. Sve u svemu to su 3 osnovna razloga zašto je Ursule der Leyen postala predsjednica Europske komisije.

Šizofrena europska pozicija

Na drugu najvažniju europsku dužnost, onu predsjednika europske središnje banke izabrana je Christine Lagarde što je stvorilo jednu potpuno novu šizofrenu situaciju. S jedne strane imamo Europu koja se temelji na ne u potpunosti definiranim europskim vrijednostima, a s druge imamo predsjednicu europske središnje banke koja je prije deset godina izjavila „prekršili smo sva europska pravila“, sve europske zakone kako bi spasili euro. Ako dodamo toj izjavi presudu francuskog suda s kraja 2016. godine kojom je Christine Lagarde proglašena krivom za gubitak 403 milijuna eura (u korist francuskog tajkuna Bernarda Tapija) postane nam jasno kakva moralna vertikala je izabrana na tom EUsastanku europskih šefova država. To nam ujedno govori više nego dovoljno o europskoj vladavini prava i šizofrenoj europskoj poziciji kada se kritiziraju Mađarska i Poljska zbog navodnog narušavanja vladavine prava.

Red je ovdje još navesti izbor Charlesa Michela i Josepa Borrella. Izbor Charlesa na mjesto predsjednika Europskog vijeća predstavlja nagradu za njegovo provođenje politike štednje, lomljenje otpora belgijskih regija trgovinskom sporazumu s Kanadom 2016. godine, kao i podršku službenoj migrantskoj politici Europske unije koja će rezultirati belgijskim potpisivanjem Marakeške konvencije o migracijama. Sve te štetne politike kojima je snizio životni standard Belgijanaca birači su „nagradili“ na svibanjskim izborima kada je Michelova stranka osvojila 30 % manje zastupničkih mjesta i završila na 7 mjestu u belgijskom federalnom parlamentu. Kako su Belgijanci vrlo jasno na demokratskim izborima presudili premijeru Belgije Europska unija ga je isto tako jasno, ali ne i demokratski nagradila. S druge izborom Josepa Borrella na mjesto ministra vanjskih poslova Europske unije poslala se identična poruka kao s izborom Christine Lagarde. Prošlu godinu on je pravomoćno osuđen na španjolskom sudu tako da od četiri izabrana europska dužnosnika dvoje imaju pravomoćne presude.

Ovo je sve u svemu bio cinični prikaz procedure izbora kao i dužnosnika koje je Europska unija izabrala na svoje najviše dužnosti. Što to govori o Uniji svako od nas može sam zaključiti.

Robert Jurčić

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.