Kad nečasni naum caruje, a istina ne valja

Tko govori neistinu: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ili Predsjedništvo Matice hrvatske?

Udaljenost između dviju zagrebačkih palača – Palače pravde u Vukovarskoj ulici 84 i Palače Matice hrvatske u Ulici Matice hrvatske 2, na istočnom obodu Strossmayerova trga – iznosi nešto više od šest ddstotina metara. Podsjetimo da se u neslužbeno nazvanoj KornjačaDa je kovertirana tužba bila pričvršćena za oklop neke inteligentne kornjače vične sporom orijentacijskom hodanju i predane poslu listonoše, skoroteče, teklića, ta simpatična i bezazlena životinja bi za najviše šest dana dostavila tužbu do adrese Matičine palače.Palači pravde nalazi Općinski građanski sud i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u Palači Matice hrvatske, što nije naročito teško zaključiti, Matica hrvatska.

S obzirom na razmjerno malu međusobnu udaljenost ovih dviju palača, teško je kao istinitu i vjerodostojnu prihvatiti izjavu predsjednika Matice hrvatske (MH) prof. dr. Stipe Botice da jedna tužba Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Zagrebu gotovo šest mjeseci nakon što je poslana još uvijek nije stigla na adresu Matice hrvatske. Da je kovertirana tužba bila pričvršćena za oklop neke inteligentne kornjače vične sporom orijentacijskom hodanju i predane poslu listonoše, skoroteče, teklića, ta simpatična i bezazlena životinja bi za najviše šest dana dostavila tužbu do adrese Matičine palače.

Naime, gospođa Diana Pervan, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika (ŽDO) u Zagrebu, poslala je 18. siječnja 2019. službeni dopis gospodinu Augustu Turini u kojemu ga obavještava da je ODO u Zagrebu „u predmetu K-DO-2478/14 protiv okrivljenog Zorislava Lukića, podiglo optužnicu 31. prosinca 2018. zbog kaznenog djela utaje sudporeza ili carine iz članka 256, stavka 1. Kaznenog zakona/11.“ Cijeli službeni dopis ŽDO u Zagrebu možete vidjeti ovdje.

U vezi sa slučajem odnosno slučajevima gospodina Zorislava Lukića, glavnog tajnika Matice hrvatske, obratila se mr. sc. Arna Šebalj, dipl. iur., Predsjedništvu Matice hrvatske i Časnom sudu Matice hrvatske. Na početku dopisa datiranog u Zagrebu 11. lipnja 2019., kojemu je predmet „Prijava Časnom sudu protiv člana Matice hrvatske Zorislava Lukića“, gospođa Arna Šebalj je napisala:

„Predsjedništvu Matice hrvatske predlažem da pred Časnim sudom MH, u skladu s čl. 79. st. 3. Pravila MH, pokrene stegovni postupak protiv člana MH Zorislava Lukića, zbog teške povrede članske obveze: narušavanje ugleda i interesa Matice hrvatske, opisane u čl. 18. al. 1. pravila.“

Gospođa Šebalj zatim spominje (između ostaloga) da je ODO u Zagrebu „podiglo optužnicu protiv Zorislava Lukića zbog financijskih malverzacija, 31. prosinca 2018.“.

Na taj je dopis gospođe Arne Šebalj ubrzo odgovorio predsjednik MH Stipe Botica. Dana 19. lipnja 2019. je napisao:
„Prema informacijama kojima Predsjedništvo Matice hrvatske raspolaže i temeljem dopisa glavnoga tajnika Zorislava Lukića, na dan 14. lipnja 2019. protiv Zorislava Lukića NE POSTOJI optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.“

Cijeli službeni odgovor Stipe Botice možete pročitati ovdje.

Predsjednik MH Stipe Botica potpisao je obavijest uime Predsjedništva MH pri čemu je tvrdnju da protiv Zorislava Lukića „NE POSTOJI“ optužnica ODO u Zagrebu istaknuo velikim slovima, kao nekakav pojačivač uvjerljivosti i lukićvjerodostojnosti. Ako Botica nije napisao istinu, onda ne TvrdnjaŽDO u Zagrebu tvrdi da je Općinsko državno odvjetništvo „u predmetu K-DO-2478/14 protiv okrivljenog Zorislava Lukića, podiglo optužnicu 31. prosinca 2018. zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine iz članka 256, stavka 1. Kaznenog zakona/11.“, a Matica hrvatska, odnosno njezino Predsjedništvo uosobljeno u Stipi Botici, tvrdi da „prema informacijama kojima Predsjedništvo Matice hrvatske raspolaže i temeljem dopisa glavnoga tajnika Zorislava Lukića, na dan 14. lipnja 2019. protiv Zorislava Lukića NE POSTOJI optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu“.samo da nije vjerodostojan, nego je nedostojan dalje biti ne samo predsjednik Matice hrvatske nego ni njezin član.

Doznajemo da se u hodnicima Matice hrvatske potiho govori o toj tužbi. Nije ju bilo moguće prikriti. Pouzdani izvori svjedoče da je na prvo sudsko ročište u tom predmetu protiv Zorislava Lukića poslan gospodin Goran Galić, glavni urednik lista „Vijenac“. Galiću su u Predsjedništvu MH dali izričiti naputak da se pojavi na sudu i brani šutnjom. Zašto su čelnici Matice, predsjednik Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić, na sudsko ročište poslali čovjeka koji nije ni član Predsjedništva ni Glavnog odbora, i koji najvjerojatnije nije odgovoran za malverzacije i nezakonitosti u Matici hrvatskoj? Zašto se na sudu pojavio Goran Galić, a ne Zorislav Lukić i/ili Stipe Botica, očekuje se da će biti ustanovljeno tijekom rasprava i dokaznih postupaka u Palači pravde ili na nekom drugom sudu.

Stvar je dosta ozbiljnija nego se u prvi mah može činiti. Imamo dva potpisana i ovjerena dokumenta: jedan je potpisala gospođa Diana Pervan u ime Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a drugi je potpisao gospodin Stipe Botica u ime Matice hrvatske. Problem je u tome što ta dva dokumenta tvrde suprotno: ŽDO u Zagrebu tvrdi da je Općinsko državno odvjetništvo „u predmetu K-DO-2478/14 protiv okrivljenog Zorislava Lukića, podiglo optužnicu 31. prosinca 2018. zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine iz članka 256, stavka 1. Kaznenog zakona/11.“, a Matica hrvatska, odnosno njezino Predsjedništvo uosobljeno u Stipi Botici, tvrdi da „prema informacijama kojima boticaPredsjedništvo Matice hrvatske raspolaže i temeljem dopisa glavnoga tajnika Zorislava Lukića, na dan 14. lipnja 2019. protiv Zorislava Lukića NE POSTOJI optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu“.

MHPrema određenim informacijama, članstvo u pojedinim ograncima sve je nezadovoljnije Botičinim i Lukićevim vođenjem Matice hrvatske, a u nekim ograncima već doslovno vrije. No još nema, kako izgleda, kritične mase koja bi pokrenula promjene i spasila Maticu hrvatsku od lošeg glasa i potonuća u beznačajnost. Nema sumnje da su u Matici hrvatskoj dekadencija i nezakonitosti uzele maha, što bi – ako se nešto korjenito ne promijeni – najstariju kulturnu ustanovu slavne povijesti moglo poslati u povijest.Tko ne govori istinu: gospođa Dijana Pervan ili gospodin Stipe Botica? (Nepojmljivo je kako neki učeni ljudi na odgovornim funkcijama olako zanemaruju da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.)

Podsjetimo se da je Matica hrvatska osnovana 1842. (pod imenom Matica ilirska) radi promicanja hrvatskog narodnog preporoda, odnosno razvijanja nacionalne svijesti i kulturnog prosvjećivanja hrvatskog naroda. U to je vrijeme među hrvatskim narodom bilo dosta (zapravo većina) nepismenih pa je Matica radila na opismenjavanju i prosvjećivanju. Časni predsjednici Matice hrvatske, počevši s grofom Jankom Draškovićem, zatim Ambrozom Vranyczanyjem i nadalje, htjeli su da narod i članstvo znaju više – a današnjem predsjedniku MH Stipe Botici cilj je da narod i članstvo Matice hrvatske znaju manje. Zato Stipe Botica prešućuje istinu, skriva činjenice, manipulira i služi se obmanama. Umjesto urednog informiranja hrvatskoga naroda i članova, umjesto njihova kulturnog formiranja – predsjednik MH Stipe Botica ih lakonski dezinformira.

Članstvo MH u ograncima diljem domovine, okolnih zemalja i svijeta bilo je do prije dva mjeseca posve neupućeno u događaje u MH i u vezi s njom. O svim događajima oko presude Časnog suda glavnom tajniku Zorislavu Lukiću, oko mhsudskog procesa koji je protiv Lukića pokrenut zbog financijskih malverzacija itd., ne smije se ništa znati. Članstvu Matice hrvatske i svekolikoj hrvatskoj javnosti, kako su odlučili Stipe Botica i Zorislav Lukić, informacije treba prešućivati, iskrivljivati, frizirati. Svi koji ovu dvojicu bolje poznaju, znaju da im istinoljubivost nije među jačim stranama.

A onda, nakon cjelogodišnjeg ignoriranja, predsjednik Botica našao je potrebnim i korisnim obratiti se članstvu u ograncima, prijetvorno im se umiljeti i tako dobiti povjerenje. S tom namjerom obratio se početkom lipnja najširem članstvu odaslavši slatkorječivo i dodvorničko „Pismo ograncima uoči Godišnje skupštine 2019.“

Prema određenim informacijama, članstvo u pojedinim ograncima sve je nezadovoljnije Botičinim i Lukićevim vođenjem Matice hrvatske, a u nekim ograncima već doslovno vrije. No još nema, kako izgleda, kritične mase koja bi pokrenula promjene i spasila Maticu hrvatsku od lošeg glasa i potonuća u beznačajnost. Nema sumnje da su u Matici hrvatskoj dekadencija i nezakonitosti uzele maha, što bi – ako se nešto korjenito ne promijeni – najstariju kulturnu ustanovu slavne povijesti moglo poslati u povijest.

Vidjet ćemo hoće li predstojeća Glavna skupština MH, koja će se održati 6. srpnja 2019. u Gradskoj skupštini Zagreba (u Ulici sv. Ćirila i Metoda 5), donijeti preokret koji bi vodio poboljšanju stanja i ozdravljenja zaslužne i nekad slavne Matice hrvatske – ili će se ova naša ustanova nastaviti srozavati do potpune marginalizacije, deformacije i nestanka.

Divna Delonga

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.