Botičino bezočno anesteziranje Matice hrvatske

Ovih je dana predsjednik Matice hrvatske (MH), novopečeni emeritus (tako se slavodobitno počeo potpisivati) Stipe Botica odaslao jedno posve neobično i umnogome čudno pismo ograncima MH diljem Hrvatske, Bosne Hercegovine i iseljeništva. Čudno po sadržaju i po formi. U predsjednikovu dosadašnjem jednogodišnjem mandatu nije se dogodilo da su ogranci bili obavještavani o zbivanjima u MH. Naprotiv, informacije o stanju u MH tajile su se kao što zmija skriva noge. Od prošlogodišnje glavne i ujedno izborne skupštine MH u lipnju Botica2018. do prije nekoliko dana ne samo da članstvo MH u ograncima diljem domovine i svijeta nije znalo ništa o događanjima u MH i u vezi s njom, nego to nisu znali u velikoj mjeri ni članovi Glavnoga odbora (GO) MH. A GO, prema Pravilima MH, „najviše je tijelo Matice hrvatske između dva zasjedanja Glavne skupštine“ (zasjedanja Glavne skupštine događaju se jednom godišnje). Osobe, tj. predsjednici ogranaka MH, kojima je pismo upućeno, trebale bi se prisjetiti koliko je Botici bilo stalo do njih prije nego što su mediji počeli pisati o odluci Časnoga suda (ČS) u vezi s odlukom o isključenju glavnog tajnika Zorislava Lukića iz MH.

Neki članovi sedmeročlanog Predsjedništva MH su se godinu dana opirali da informacije s njihovih sjednica dođudo članova GO. Naravno, u Predsjedništvu nisu svi zastupali blokadu informacija, ali je prevladala većina koja je sve blokirala. Na čelu te većine su bili i još su uvijek predsjednik Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić. Tek je nedavno na sjednici GO „odlučeno“, kako nam je rekao jedan od članova toga Matičina tijela, da se zapisnici Predsjedništva moraju slati članovima GO. Zar o aksiomima demokracije dodatno treba odlučivati u MH? Zar neke stvari nisu jasne same po sebi? Zar atribut „Glavni“ u nazivu Glavnog odbora ne govori dovoljno o tome da je on nadređen Predsjedništvu MH? Sramotno je da institucija koja se hvali svojom slavnom prošlošću, i kao najstarija hrvatska kulturna ustanova, još uvijek živi u nekim prošlim nedemokratskim vremenima kada čak ni najvažnije informacije nisu smjele doprijeti do njezina članstva, a pogotovo do javnosti. Informacije o radu MH dospjele su, međutim, ne samo do sudbenih, financijskih, policijskih i drugih institucija nego i do medija koji u zadnje vrijeme dosta pišu o MH. A bilo bi bolje da u tom kontekstu nisu imali povoda pisati. Zašto predsjednik i tajnik MH taje informacije svomu članstvu, ne treba puno nagađati.

 Dodvoravnje i ispiranje mozga članovima ogranaka

Predsjednik Botica se sa svojim glavnim tajnikom „dosjetio“, pogotovo kada se o MH gotovo sve zna, da bi bilo dobro i nadasve korisno obratiti se članstvu izravno s izvora kako članstvo tobože ne bi bilo dezinformirano i indoktrinirano. MHZgodna forma je uputiti „pismo ograncima uoči Godišnje skupštine 2019.“. Što je ga ponukalo na takav „radikalan“ potez, takav nagli zaokret, da ne rečemo „salto mortale“? Kao što u naslovu pisma stoji: Glavna skupština MH 2019. Ali i sjednica GO koja će se održati otprilike mjesec dana prije Glavne skupštine. A i pisanje medija o MH. I još ponešto drugo kao npr. pozivi na sud MH, za koje članstvo službeno ne zna, i na koje pozive vodstvo MH izbjegava otići i šalje Gorana Galića, glavnog urednika „Vijenca“, čovjeka koji nije ni član Predsjedništva ni GO. Njegov je zadatak, kako su mu jasno naložili, da ode na sud i da se brani šutnjom. A što bi čovjek, koji nikakve veze nema s radom upravnih tijela MH, mogao na sudu reći u obranu MH? A za šutnju ne treba ništa znati; šutjeti može svatko.

Krenimo na sadržaj predsjednikova pisma ograncima MH. Nakon uvodnog formalnog pozdrava predsjednik Stipe Botica najavljuje što će se na godišnjoj Skupštini govoriti, tj. „predočiti godišnji rad Matice hrvatske, u Središnjici i ograncima, izdvojiti nekoliko pozitivnih pomaka u radu i, analizom, pokušati evidentirati i otkloniti nedostatke u radu.“ Kao da nedostatci već godinu dana (a i mnogo duže) nisu evidentirani? O problemima MH se intenzivno bave njezina upravna tijela već godinu dana, ali i državne institucije, a predsjednik bi tek sada pokušao „evidentirati i otkloniti nedostatke u radu“ MH.

Da bi se upravo sada, kada je Matica već odavno posrnula, ukazalo na jedinstvo MH, predsjedniku su ogranci jako važni jer će oni imati svoje predstavnike na godišnjoj Skupštini. A prije toga su mnogi ogranci osjetili koliko se tzv. Središnjica MH u Zagrebu brinula o ograncima, ne samo o njihovom informiranju nego i o konkretnom pomaganju. Ali sada pred godišnju Skupštinu „Matica hrvatska je zajednica Središnjice i ogranaka, neodvojivih i povezanih i u postignućima i manjkavostima. Matica je dobra i uspješna ukoliko su usklađeni svi njezini dijelovi“. To bi tako doista i trebalo biti, ali to, nažalost, nikako nije tako.

Nečasno rušenje odluke Časnog suda

Ali je u svojoj „kritičnosti“ predsjednik izdvojio „jedan nemili događaj koji nas prati još od riječke skupštine. Odmah po završetku Skupštine, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, Andrija Stojić, optužio je glavnog tajnika Zorislava Lukića za „velike“ propuste u organizacijskom smislu, pa ga je – nakon desetmjesečne procedure – Časni sud Matice hrvatske predložio isključenje iz Matice. U skladu sa svojim nadležnostima Glavni odbor Matice hrvatske zaključio je 13. svibnja 2019. na svojoj VI. sjednici postupak započet 18. lipnja 2018.“ Postavlja se pitanje: Kako je GO MH mogao zaključiti postupak kada sastavni dio odluke GO čini obrazloženje odluke o kojemu se obrazloženju još nije ni raspravljalo? U samom pismu predsjednika se kaže: „Na sljedećoj će sjednici Glavnog odbora (zakazanoj 14. Ljukilipnja 2019.), uz zapisnik s prethodne sjednice obrazložiti odluku koja će tek tada postati službena.“ Tko će obrazložiti odluku GO? Tko ju je napisao? Ako ju je sročio sam predsjednik onda na to nije imao pravo. Neki izvori nam kažu da je obrazloženje Ivica Završki (predsjednik OMH Osijek) poslao glavnom tajniku Lukiću, koji je optužena strana. Tako ispada da je obrazloženje sastavio glavni optuženik, a potpisao ga je predsjednik. To je teško kršenje demokratske prakse i tipični primjer uvođenja samovolje i samovlađa.

U svome pismu predsjednik izričito navodi Andriju Stojića i njegovu predstavku koju su „prethodno analizirali Glavni odbor, Predsjedništvo i Nadzorni odbor i tek je Časni sud na temelju njegove Predstavke donio Odluku o isključenju“. Ovaj navod može zavesti neupućenog čitatelja. Najvjerojatnije je s tom namjerom i sročen. Ispada kao da nijedno Matičino upravno tijelo nije našlo ništa za što bi bilo tko, a ponajmanje glavni tajnik, bio kriv. Ali onda „tek je Časni sud (…) donio Odluku o isključenju“. To „tek je“ zvuči arbitrarno, pristrano i osvetnički. Časni sud je, prema predsjednikovu uvjerenju, svoje tvrdnje i odluke donio iz osvete i iz loših namjera. U prvoj verziji pisma, kako se priča po hodnicima MH, „nedobronamjerne tvrdnje“ ČS dospjele su i do nekih portala i unijele su nemir u „iskrene“ članove MH koji su povjerovali u informacije na portalima. Da ti „iskreni“ članovi MH ipak ne bi povjerovali medijima – koji su, valja istaknuti, priložili dokumete i kronologiju događaja (čemu se lako dade provjeriti vjerodostojnost) – predsjednik im je poslao svoju okružnicu koja će im pojasniti što se u proteklu godinu dana navodno događalo u MH.

Čudno je zašto ih nije obavještavao kada su se stvari događale, nego svelikim zakašnjenjem od godinu dana ili MHnekoliko mjeseci. Predsjednikovim pismom ograncima otklonjena je navodno neugodna tvrdnja ČS o navodnom utjecaju glavnog tajnika na rezultate izbora na Glavnoj skupštini prošle godine. Tako misli predsjednik i njegov tajnik. Ali tako ne misle svi. Neugodne tvrdnje su i dalje ostale neugodne i protiv njih teško da ima lijeka. Lijek samo može biti istina i pravedan sudski pravorijek. Za iznošenje istine zaslužni su mediji o kojima predsjednik Botica u svojoj slatkorječivoj dodvorničkoj i obmanjivačkoj okružnici kaže da su Maticu hrvatsku „dobrano blatili ostvarujući tko zna kakve ciljeve“. Koje ciljeve? I za čiju korist?

Predsjednik MH prešućuje da su o tim događajima najviše pisale domoljubne novine i portali. Zašto bi njima bilo u interesu oblatiti Maticu hrvatsku? Maticu bi oni branili svim dopustivim sredstvima kad bi je netko neosnovano napadao. Ali ovdje je posve drugi slučaj: Matica hrvatska postala je gotovo sablazan: njezini su se članovi prisiljeni opravdavati, među hrvatskom domoljubnom javnošću, da nisu svi u Matici korumpirani i nečasni, da nisu svi anacionalni i skloni politikantskom oportunizmu, da ima mnogo vrijednih i poštenih hrvatskih domoljuba u vodstvui članstvu itd. A Stipe Botica neizravno govori o unutarnjim i vanjskim neprijateljima, onima koji blate nečiji ugled. Poznato nam je to iz nekih prošlih vremena.

Manipuliranje financijskim izvješćem

Nikako ne može biti istinita tvrdnja predsjednika MH da „sitni propusti na Skupštini ni na koji način nisu doveli u pitanje legalitet Glavne skupštine“, kao ni tvrdnja da „uočeni nedostaci na Skupštini nisu bili takvi zbog kojih bi Matica IstragaPo Matici hrvatskoj se govori da bi i njezina dva bivša predsjednika trebala biti obuhvaćena proširenjem istrage Državnog odvjetništva protiv glavnog tajnika Zorislava Lukića za djelo porezne utaje. Predsjednik Botica, umjesto da se konzultira sa članovima Predsjedništva, preskače sjednice Predsjedništva i konzultira se sa svojim tročlanim savjetom bivših predsjednika MH, kojima isplaćuje honorare za koje nema uporišta u Pravilima MH niti je o tome Predsjedništvo donijelo ikakvuo dluku. Računovodstvo bi trebalo upitati s koje osnove se to isplaćuje.hrvatska imala štetne posljedice“. Ne radi se o sitnim, nego o vrlo krupnim propustima, falsifikatima koji podliježu ozbiljnim pravnim sankcijama. Predsjednik se ruga Andriji Stojiću koji je naveo neke ozbiljne propuste na Glavnoj skupštini i spominje ih pod navodnicima kao „velike“ propuste. A oni su doista veliki i ozbiljni, takvi da zahtijevaju moralnu osudu i pravnu sankciju.

Za te „sitne“ propuste prema predsjednikovu mišljenjunije nitko kriv, a ako netko (ili nešto) ipak jest kriv (ili krivo), onda su to Pravila MH. Time se opet želi skrenuti pozornost na ničiju krivicu. „Također je Glavni odbor zaključio da za uočene nedostatke u Pravilima MH i organizaciji Glavne skupštine ne može biti odgovoran samo glavni tajnik, nego i sva upravna tijela“, napisao je u svojoj poslanici Stipe Botica. Nitko nikoga nije optužio da je kriv za nedostatke Pravila MH kako navodi predsjednik. Uz postojeća, iako manjkava, Pravila MH Godišnja skupština se mogla organizirati bez ijednog propusta. Prema tome, za učinjene propuste nisu kriva Pravila MH, nego ljudi koji su organizirali i provodili Skupštinu, a to je prije svega glavni tajnik Zorislav Lukić i radno predsjedništvo čiji članovi snose krivicu u onom dijelu u kojemu su predsjedavali Skupštinom.Više nego smiješna je predsjednikova tvrdnja da ubuduće „financijska izvješća i planove treba uvrstiti u dnevni red Glavne skupštine kao zasebne točke“ te da„Skupština mora izabrati zapisničara“. Kao da se to ne podrazumijeva? To se moralo učiniti za prošlu Skupštinu i za svaku buduću. Zbog neusvojenog proračuna padaju vlade država, a MH se ponaša kao da se to nje nimalo ne tiče. A Botica je više puta isticao da će te „sitne“ propuste sljedeće godišnja Skupština popraviti. Neviđena arogancija i indolencija.

Pripetavanje i abecedni kriterij

Uz to je zabrinjavajuća i groteskna sljedeća Botičina rečenica iz ove iznenadne i tendenciozne poslanice ograncima MH: „Glavni odbor je, pored opomene glavnom tajniku, izričito zatražio da on mora, kao najviše rangirana profesionalna osoba u Matici, pokrenuti ispravljanje svih uočenih nedostataka (predložiti promjenu Pravila MH koja bi riješila pitanje izbora kandidata s istim brojem glasova, (…)“. Što znači „ispravljanje svih uočenih nedostataka“? Ispada kao da su se ti nedostatci, uz svu dobru volju i pozornost, nekako ipak potkrali. Pa ih treba uočiti i ispraviti. Ali ne radi se o dobrohotnom uočavanju nedostataka, nego o smišljenim i namjernim neregularnostima i nezakonitostima koje je počinio tajnik Zorislav Lukić, u čemu ga predsjednik Stipe Botica podržava, kao i oni članovi Glavnog odbora koje je uspio pridobiti, ucijeniti, potkupiti (ne nužno u matrijalnom smislu).

Ne treba u Pravilima MH izričito pisati da se za kandidate koji su dobili jednak broj glasova trebalo ponoviti glasovanje odnosno nastaviti skupljanje „bodova“. To nalaže zdrav razum, praktična inteligencija i nebrojeni primjeri iz prakse; od Sinjske alke do parlamenta Ujedinjenoga Kraljevstva. Glavni tajnik Zorislav Lukić je u vezi s tim između ostaloga rekao: „Treba voditi računa da takva situacija nije predviđena Pravilima MH i da je Izborno povjerenstvo uzelo jedno od mogućih načela iz prakse“. Kojih načela? Iz koje prakse? Naime, kod izbora članova s jednakim brojem glasova primijenjeno je abecedno načelo. Kako ono izgleda u praksi neka se čitatelji sami uvjere: u izboru za Nadzorni odbor (NO) po 103 glasa imali su Leo Andreis i Ivica Vuletić. Ovaj zadnji nije izabran u NO; slično u GO su po 61 glas imali Anđela Frančić, Željko Holjevac i Krešimir Mićanović, a izabrani su prvih dvoje, a treći je otpao; također u GO su po 59 glasova imali Mirko Marić i Ljerka Ostojić; izabrana je osoba Ostojić, a ne Marić. Po kojemu abecednom kriteriju?

Navodno po abecednom redu ogranka iz kojih dolaze Marić i Ostojić. Jedanput je kriterij abecedni redoslijed po imenima ljudi, drugi put po imenima ogranaka. Tko je to odlučio, ostaje velika Matičina tajna. Ako je netko tako doista odlučio, onda je želio manipulirati, lažirati, kontrolirati situaciju. Uzima se čas jedan, čas drugi „kriterij“, prema okolnostima i potrebama „na terenu“. A Stipe Botica to opravdava i podržava. Treba upitati dičnoga sina Sinjske krajine (koji se smatra, kako je rekao, Dalmatincem, Hrvatom i Ilirom), je li ikada čuo za izraz „pripetavanje“, nastavak natjecanja dok se ne dođe do pobjednika. Zamislimo da umjesto pripetavnja u slučaju kada dva alkara imaju isti broj „punata“ bude primijenjeno pravilo da npr. alkar Milanović pobjeđuje alkara Zoricu jer je slovo M po abecedi prije nego slovo Z. A drugi put da alkar iz Otoka, koji ima isti broj „punata“ kao alkar iz Sinja, pobijedi zato što je slovo O (kao Otok) prije po abecednom redoslijedu od slova S (kao Sinj).

Kad bi Stipe Botica, ili bilo tko drugi, takvu besmislicu predložio alkarima, nasmijali bi mu se i smatrali ga ili šaljivcem ili mutikašom ili bedakom. Ono što ne bi ni pomislio učiniti u Sinjskoj krajini, Stipe Botica pokušava progurati u Rijeci i Zagrebu, u Matici hrvatskoj, praveći se dobronamjernim nevježom iističući da treba „riješiti pitanje izbora kandidata s jednakim brojem glasova“. Kao da je to teško rješivo pitanje oko čijega se rješenja trebaju okupiti najmudrije, najučenije i najstručnije Matičine glave. Pa i djeca znaju da se u izlučnim natjecanjima primjerice u nogometu, ako je neriješen rezultat, igraju produžetci, ponekad izvode i jedanaesterci, dok se ne dobije pobjednik.

Otkazivanje poslušnosti predsjedniku Botici

No, vratimo se na predsjednikovo pismo ograncima. Pet od sedam članova Predsjedništva MH nije prihvatilo prvu verziju predsjednikova pisma u kojemu na neprimjeren, čak i bezobrazan, način optužuje Časni sud, koji je odluku o isključenju Lukića donio jednoglasno. Dakle, većina članova Predsjedništva MH odbacila je prvu verziju pisma KapovićBez znanja članova Glavnog odbora i nakladničkog plana Matica hrvatska se priprema za objavljivanje knjiga Mate Kapovića, onoga istog koji je prije mjesec dana na Bleiburg došao mašući jugoslavenskom zastavom s crvenom petokrakom, protestirajući protivodržavanja misezadušnice i komemoracije hrvatskim žtrvama, najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u 20 stoljeću.ograncima tražeći izbacivanje neprimjerenih kvalifikacija Časnoga suda i time otkazala poslušnost predsjedniku Botici jer se on obračunavao s ČS i tako zapravo htio rehabilitirati glavnog tajnika Lukića.

Dok je, s jedne strane, predsjednik optuživao ČS, s druge je strane hvalio „matičarski“ duh i rad onih koji su „iskreno-matičarski“ djelovali. Neki su „dobrano blatili“ MH, prije svega mediji, napisao je predsjednik Botica. Njegovi su ga dobronamjerno upozorili da bi takva formulacija u pismu izazvala medijsku buku pa je to izostalo. Što se tiče „matičarskog“ rada, ta se Botičina kvalifikacija doimlje kao nekakva jednoumna dogma o partijskom radu. Nitko ne zna što je to, ali se svi pozivaju na to. No, predsjednik je ipak osjetio potrebu istaknuti vrsnoću rada većine ogranaka kao i ulogu ogranaka MH u općoj kulturi nacije. „Izražavam veliku zahvalnost svima vama koji svojim predanim i dragovoljnim radom doprinosite općem izgledu i ugledu Matice hrvatske u hrvatskom narodu. (…) Potpuno smo sigurni da bi bez Matice hrvatske bila manjkava i oskudna hrvatska kultura posebice u mjestima gdje, osim MH, nema drugih kulturnih i znanstvenih ustanova.“

Druga, ublažena verzija pisma, poslana ograncima, također je uvredljiva ne samo za ČS nego i za mnoge članove GO jer ima tendenciju manipuliranja. Predsjednik kaže: „Svojom odlukom Glavni odbor je potvrdio ranije odluke Glavnog i Nadzornog odbora o punoj regularnosti i legitimnosti Glavne skupštine…“. O kojim se to ranijim odlukama GO-a i NO-a radi? Kada su te odluke donesene? Kako glase? Tko ih je i kada prihvatio? Glavni odbor nije opovrgnuo, niti je to mogao, ni jednu činjenicu koju je utvrdio Časni sud. Glavni je odbor samo te iste činjenice kvalificirao kao dostatne za izricanje stegovne mjere opomene,umjesto isključenja iz članstva.

Treba reći i to da je u vrijeme trajanja postupka ČS predsjednik MH održao sastanak s Andrijom Stojićem nudeći mu da odustane od postupka a zauzvrat bi preuzeo neke važne dužnosti za Matičine ogranke u BiH. Kada to nije upalilo, predsjednik Botica je Tajništvu bio zabranio dostavljanje podataka ČS-u te je zahtjevao da se Andriji Stojiću onemogućuje dolazak u Zagreb na ročišta ČS (tako što mu je uskratio nadoknadu putnih troškova). Sve je dokumentirano u zapisnicima Predsjedništva i GO. Tko je onda odugovlačio i opterećivao rad MH, kako se navodi u pismu ograncima?

Na Botičino pismo odgovorio je Andrija Stojić protestirajući, s pravom, da je pismo razaslano ograncima prije dovršetka postupka o odluci ČS čime se zapravo vrši pritisak na članove GO-a koji će o obrazloženju raspravljati i odlučivati na sljedećoj sjednici 14. lipnja.

Neuredno financijsko poslovanje i uredničko prihvaćanje knjige Mate Kapovića, mrzitelja Hrvatske

Sve ovo zapravo služi kao dimna zavjesa da zakrije neugodnu istinu o neurednom financijskom poslovanju MH. Matičino vodstvo nimalo ne zabrinjava što financijski izvještaj za 2018. nije revidirao ovlašteni revizor. Govori se da revizor postoji, ali nitko ne zna tko je on. Revizora obično izabire Skupština, ali u Matičinu slučaju izabire ga glavni tajnik i računovodstvo. Bilo bi očekivano da reviziju vidi i Predsjedništvo i GO, a posebno Nadzorni odbor. Ali NO se sastao svega dva puta u godinu dana te lakonski, neodgovorno i neutemeljeno “ustanovio” da je u MH “sve u redu”.

Inače se po kući govori da bi i dva bivša predsjednika MH trebala biti obuhvaćena proširenjem istrage Državnog odvjetništva protiv Lukića za djelo porezne utaje. Predsjednik Botica, umjesto da se konzultira sa članovima Predsjedništva, preskače sjednice Predsjedništva i konzultira se sa svojim tročlanim savjetom bivših predsjednika MH, kojima isplaćuje honorare za koje nema uporišta u Pravilima MH niti je o tome Predsjedništvo donijelo ikakvu odluku. Računovodstvo bi trebalo upitati s koje osnove se to isplaćuje. Dalje, bez znanja članova GO i nakladničkog plana priprema se zaobjavljivanje knjiga Mate Kapovića, onoga istog koji je prije mjesec dana na Bleiburg došao mašući jugoslavenskom zastavom s crvenom petokrakom, protestirajući protiv održavanja mise zadušnice I komemoracije hrvatskim žrtvama, najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u 20 stoljeću.

Nako svega se postavlja pitanje: može li Matica hrvatska dublje potoniti i više se otkloniti od svojega naroda?

 Andro Govorčin

 

Sub, 31-10-2020, 03:10:42

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.