Institucionalizirana (legalna) korupcija

«Pametan je on!»

Neki dan objavljen je «nacrt prijedloga strategije razvitka zdravstva» prema kome «... radi sprječavanja sukoba interesa, zdravstveni radnici više ne će u ustanovi u kojoj su zaposleni moći dodatno zarađivati obavljajući privatnu praksu»! To je još jedna u nizu mojih (javno izrečenih-napisanih) ideja, koje pokušava implementirati «Premijer»! Neke, kao onu o recikliranju, ne baš najbolje! Očito slabo shvaćenu, vjerojatno bliže kopiji njemačke prema kojoj, vjerovali ili ne, donositelj mora imati račun i vratiti bočicu-kanticu na istom mjestu gdje je kupljena! I tako se «požalim» prijatelju, a on će: – ...pa rekao sam ti da je on pametan čovjek!

»Mekana« korupcija! (vidi gornji »nacrt prijedloga... «)

Ivan ŠimonovićPuno sam puta ukazivao na ovaj tip korupcije, tzv. »legalne« ili »mekane« korupcije, koja je neusporedivo opasnija od klasične korupcije. Sveučilišni profesori i drugi visoki državni službenici koriste infrastrukturu Sveučilišta i državnih institucija za svoje privatno poduzetništvo. Primjera ima bezbroj, jedan je »superman manager« s dvadesetak »funkcija« i njegov "Centralni Komitet za Energiju", drugi su "stručnjaci" s fakulteta, koji se bave businessom, a ne odgojnim i istraživačkim radom za koji su plaćeni od države. Liječnici su također primjer, kada primajući punu plaću u svojoj matičnoj instituciji, rade u "fušu", katkad "na sredstvima za proizvodnju" iste institucije.

Dalje, razni "projekti", posebno u "informatizaciji zdravstva", koji rade po principu, njima lova, nama dug, a naručitelju »projekt«. Jedan od "projekata" ( u "informatizaciji"! ), bezvrijedni papir, je koštao 50 milijuna (ondašnjih dinara), kada je najveća profesorska plaća bila 260.000. Ne treba zaboraviti NGO, koji plaćaju (ilegalno!) "opoziciju svakoj Hrvatskoj Državi", recimo Soroševi "predavači" u Budimpešti na marksističkom »sveučilištu«, ali i u Dubrovniku.

Zatim "branitelje" optuženih u Haagu (kako bi neprijatelji Hrvatske financijski ojačali!), koji su prije toga sakupljali dokaze optužbe. Najsmješniji je onaj "Transparency International" koji tobože "izračunava" index korupcije, a onda ga "transparentni mediji" citiraju.

Ima jedna "rating" kompanija iz Engleska, koja daje "ocjenu" Hrvatskoj i nikome drugome. Njihova je ekspertiza na Internetu opisana kao "savjeti malim kompanijama"?! Hrvatski »transparentni« mediji redovito citiraju "ocjenu" te »ugledne kompanije«. "Legalnu" ili "mekanu" korupciju je lako spriječiti ili potpuno ukinuti. Jedan je način ovaj gore "Prijedlog zakona", a kako će završiti, vidjet ćemo.

Kada pogledate primanja putujućih "talking heads" (govorećih glava) "međunarodne zajednice", onda Vam je jasno, kako i zašto njima nije ništa jasno. Za taj novac bi se i genije pravio lud. Pa naravno da je za one u Bruxellesu EU "božanstvo", kao i kumrovečkom kadru Tito i "samoupravljanje". Zato se ne treba čuditi njihovim postupcima, kada "obična tajnica u Bruxellesu ima veću plaću nego inženjer u Siemensu".

Nedavno su "transparentni novinari" održali kongres u Opatiji (tko je "snosio troškove"?!), a nezaboravan je bio zahtjev za zabranu Interneta, jer Internet znači kraj njihove "profesije", odnosno kraj monopola na objavljivanje "umotvorina". Zamišljam paniku faraona na pomisao da (neki) njegovi robovi nauče čitati i pisati. Pa i oni mogu reći "Shall it be written, ... (Shall it be done!)"! I faraon naredi utopiti u Nilu (Savi) sve koji znaju čitati ili pisati.

Tomislav Nürnberger

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.