Povodom izložbe slika - Dorotea Bagarić - „Apstraktni odjek“, Zagreb, Galerija Matice hrvatske, 17. siječnja 2020.

Na drugoj zagrebačkoj izložbi mlade slikarice Dorotee Bagarić pojavio se novi ciklus kreativnih nastojanja umjetnice - kubizam u ranoj formi, nastojanja da se svijet svede na geometrijske oblike, osobito uglatih i oštrih obrisa. Kvadrati, pravokutnici, piramidalni i polukružni dvodimenzionalni plošni oblici, pomaknuti u formatu platna i gustoga namaza akrilika u različite kompozicijske maštovite odnose, s ponekom sugestijom prostora u dubini, ili uletom florealne životne forme listova i cvijeća. Ovaj odmak od njenih početnih radova u slikarstvu svojevrsni je istraživački put umjetnice kao i uporno ispitivanje mogućnosti u području postpostmodernističkih poljana gdje je sve moguće.

U prvoj izložbi koju je predstavila zagrebačkoj likovnoj publici u galeriji Hrvatske paneuropske unije 2008. godine pojavila se kao osebujna maštovita mlada umjetnica uronjena u nadrealistični svijet slika koje poredstavljaju zdvojne sumorne osjećaje čovjeka u megalopolisima Amerike gdje je boravila i studirala. Linija i nadrealni oblici izrazili su svu osamljenost ljudskoga bića izgubljenog u neprirodnim nakupinama milijunskih gradova, pomalo zastrašujuće prizore u kovitlacu nedovršenih građevina, bez ljudi, u masi betona i željeza, slojevito su i darovito odrazili psihološko stanje ne samo umjetnice, nego i čovječanstva.

Znakovit je životni i umjetnički put kojim se do sada kretala umjetnica Dorotea. Rođena u Novoj Gradiški, nakon svjetskih putovanja, odlazi u Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje postiže magisterij.

Možda je prostor Širokoga Brijega ne samo geografski, nego i povijesno pomalo ljekovito pustinjački gdje je nebo bliže zemlji, gdje su dobro i zlo oštrom crtom odijeljeni i gdje vlada kreativna tišina obilježena strašnim martirijem, prostor sam po sebi katarzičan. Tako je Široki Brijeg osim svetosti mjesta postao i mjesto ljepote koju stvaraju mnogi umjetnici, a čuva Galerija. I unatoč davnom sotonskom nastojanju da se Široki Brijeg izbriše s lica zemlje, on je postao okupljalište Božjih nastojanja, topos kreativne mašte kao drugog oblika vjere u Spasitelja.

Izlozba Nekic

Našoj umjetnici Dorotei Bagarić ponudio je dom i imaginaciju novoga smjera, nešto smirujuće u tvorbama kojima će ona iz umjetničke kaotične nadrealnosti pronaći izlaz u kubističkom strogom redu, iako ne posve lišenom drhtaja i pomaknutih ploha. Svijet se razlomio u kompozicijama zatvorenih linija, jasno odijeljenih, pojačanih tamnijim tonovima, cjelovit i nedjeljiv kao drago kamenje brušeno da se zrake lome u nijansama boja. Koloristički rukopis još je uvijek prigušen, ali otvara se osobito zelenim i crvenim kontrastima, plavim i blijedooker komplemantarnim udarima i najavljuje otvorenost vedrini i naklonu prema kromatskim vrijednostima boja. Još uvijek ima mnogo tonova zemljanih površina, krotkih prilaza stvarnom u smeđem. Novi znak je pojava usađenih vegetabilnih formi koje omekšavaju apstrakciju i predstavljaju bar dio veličanstvene prirode Stvoritelja.

Teško je reći nešto novo u likovnoj umjetnosti, ali uvijek postoji mašta koja stvara originalni rukopis unutar postojećih danas posve disperziranih prostora, bezgraničnih mogućnosti artizama. Važno je da se umjetnički kreativni napor uloži u djelo i dodirne i gledatelja. Osobno bih odabrala minijaturu „Dimenzija“ gdje se crveni vrtlog spušta ili odlazi nekamo i ostavlja zemlju. Kao poruka.

Nevenka Nekić, prof.

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.