Promjena klime nameće nove dužnosti državi

U Dalmaciji naširoko i nagusto izbijaju požari ili se isto tako podmeće palež, koji uništavaju imovinu i nasade ljudi, prirodno bogatstvo i prirodne znamenitosti te životni okoliš. Mjere požara i učestalost njihova izbijanja ili podmetanja postali su nacionalno državno i političko pitanje broj jedan, preče i od demografskog Dalmacija pozarslabljenja Hrvatske i od njezina slabog gospodarskog položaja. Palež hrvatskih južnih krajeva može, dapače, pogoršati i demografsko i gospodarsko stanje. Palež Hrvatske i očita nemoć države u njegovu suzbijanju i sprječavanju nisu sezonska, nego životna pitanja naše narodne zajednice.

Ovogodišnji zamah požara i paleži djelomice je djelo ZapuštenostOtvoreno govoreći, Hrvatska prestaje biti prikladno i poželjno mjesto za život. Treba se samo prekoračiti državnu granicu na zapad, sjeverozapad ili na sjever, kako bi se po uređenosti okoliša drugih zemalja vidjelo koliko je Hrvatska zapuštena.neprijatelja Hrvatske, a djelomice posljedica opće zapuštenosti Hrvatske. U nas nije zapušten samo zemljopisni prostor, nego su zapušteni i narod, država, ljudi, životni okoliš, cijeli životni prostor izgrađen na zemljopisnom prostoru i politički sustav. Otvoreno govoreći, Hrvatska prestaje biti prikladno i poželjno mjesto za život. Treba se samo prekoračiti državnu granicu na zapad, sjeverozapad ili na sjever, kako bi se po uređenosti okoliša drugih zemalja vidjelo koliko je Hrvatska zapuštena.

Suzbijanje i sprječavanje paleži Hrvatske dio je opće zaštite Hrvatske. Hrvatska je zapuštena, ali i nezaštićena Geopolitikazemlja. Hrvatska je nezaštićena i od vanjskih i od unutarnjih ugroza državnog prostora, državnih granica (sa Srbijom, Slovenuijom, Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom), političkog sustava, gospodarstva, sustava fizičke zaštite, ljudskih vrijednosti, obitelji i cijelog naroda te naše životne zajednice. U Hrvatskoj su zaštićeni samo privatni kapital, svjetsko tržište, etničke skupine, rodno usmjerenje i suvereno pravo vjerovnika, da nad građanima provode ovrhe.

Zaštita Hrvatske te svega blaga u njoj posao je države. Hrvatski političari svih određenja i boja već sedamnaest godina posao zaštite Hrvatske i Hrvata prepuštaju kapitalu, svjetskom tržištu, Europskoj uniji i „transatlantskoj“ integraciji. Međutim, tržište je sredstvo samo za zaštitu kapitala i kapital nije zaokupljen zaštitom ljudi, prostora i životnih zajednica, nego samo vlastitom samozaštitom i vlastitim nakupljanjem.. Ako kapitalu zatreba, njemu u pomoć priteknu i slaba država. Ako bi ikakvo dobro mogla donijeti raširena palež Hrvatske, to bi mogli biti otriježnjenje hrvatskih političara i njihovo uviđanje, da ništo i nitko ne može zamijeniti državu u neizostavnom poslu zaštite hrvatskog prostora i naše životne zajednice

Nove zadaće i dužnosti države

Hrvatski političari koji su oduzeli državi ovlast i dužnost zaštite naroda i prostora trebaju biti svjesni te na uzeti na UgrozaPrva dužnost političara je upriličiti nakupljanje znanja o ugrozi koja se okomljuje na Hrvatsku i o mogućnostima i načinima zaštite od svih ugroza pa i od ugroze od paleža i požara. Među Hrvate treba unijeti svijest o ugrozi i potrebi zaštite u svim područjima. Riječ je o političkom znanju i političkoj svijesti. Kao dobar primjer znanja i svijesti o ogrozi i zaštiti je postavljanje mnoštva hidranata u vrijednoj borovoj šumi iznad privlačnih hotela Berulia u Brelima.znanje i ravnanje to, da je došlo do temeljite i presudne promjene klime. Cijeli svijet i posebice Hrvatska sa svojom raznolikošću okoliša i klimatskih prilika odsad će zauvijek živjeti u novoj, dosad neiskušenoj klimi. Nova, neugodnija, sve nezgodnija i pogoršana klima, koja se jamačno neće poboljšavati ili oporavljati, zahtijeva nov način uređenja Klimatske promjeneživotnog okoliša i nov pristup izgradnji životnog prostora. To nosi nove neizostavne zadaće i dužnosti državi, politici i političarima pa političari moraju te dužnosti svojski prihvatiti, ako ne žele izravan obračun s narodom, koji je sit nebrige države.

Prva dužnost političara je upriličiti nakupljanje znanja o ugrozi koja se okomljuje na Hrvatsku i o mogućnostima i načinima zaštite od svih ugroza pa i od ugroze od paleža i požara. Među Hrvate treba unijeti svijest o ugrozi i potrebi zaštite u svim područjima. Riječ je o političkom znanju i političkoj svijesti. Kao dobar primjer znanja i svijesti o ogrozi i zaštiti je postavljanje mnoštva hidranata u vrijednoj borovoj šumi iznad privlačnih hotela Berulia u Brelima. Koliko ima hidranata uz mnoge tisuće kilomatara hrvatskih autocesta i magistralnih cesta? Dodat ću primjer tisućgodišnje brige za šume i divljač među urođenim američkim plemenima, koja su sustavno iz šuma uklanjala nisko raslinje, u kojemu izbija i putem kojega se širi vatra. Znanje je presudnije od postupaka. Ono priječi, a ne liječi.

Važan posao države je postaviti cjelovitu fizičku i društvenu infrastrukturu za razdoblje nove klime. To će hrvatsku Kuneedržavu otrgnuti od dosadašnjeg nerada i navesti je, da se lati pravog posla. Pri korak u postavljanju nove zaštitne infrastrukture je konačno, brzo, temeljito i zdušno razminiranje Hrvatske. Dosad su minska polja postaviljena od naših i prečanskih Srba bila višom silom.

Postavljanje nove fizičke i društvene infrastrukture za novu zaštitu od nove klime i od starih dušmana bit će jamačno skupo. Novca potrebna za ulaganje u zaštitu je napretek u središnjoj banci Hrvatske, koja bi konačno mogla postati hrvatskom narodnom bankom. Moguća inflacija koju bi stvorila darežljiva središnja banka škodila bi samo malobrojnim osobama koje imaju i dobivaju, a koristila bi mnogobrojnim osobama koje nemaju i koji gube. Koristila bi hrvatskom prostoru i hrvatskom narodu. Za postavljanje nove zaštitne infrastrukture treba rabiti i „europske fondove“, umjesto da se europska sredstva trate u mjesnim upravnim jedinicama na regionalnu suradnju, suvišnu zaštitu manjina i ljudskih prava, prekograničnu područnu suradnju ili mjesne projekte, koji ne nose zaradu nego nove izdatke.

Izgraditi novi politički sustav

Nova klima i novi dušmani prisiljavaju državu da postane poduzetnicom. Ona treba dati zamah novoj uporabi Politikaprostora i posebice općenito novoj uporabi vode, koja je hrvatski mrtvi kapital. Pruski kralj Friedrich Veliki počeo je kao veliki ratnik, a umro je s nadimkom „kralj poduzetnik“. On je VatrogastvoUza sve šire mjere koje država mora provesti, ona mora provesti i modernizaciju vatrogasne službe. Zaštita od požara ne može se prepustiti malobrojnim i revnim vatrogascima te malobrojnim kanaderima, koji su neuporabljivi u vremenskim neprilikama, koja su najbolje prilike za palež Hrvatske.isušio pruske močvare i pretvoro ih u obradljivo tlo, podignuo nasipe uz rijeke nabujale od isušivanja, pravio plovne kanale i upriličio izvlačenje mulja s dna rijeka.

Za obavljanje propuštenog i novog posla država se treba i mora opremiti pravosudnim, redarstvenim i kaznenim ovlastima za zaštitu. Stanje prostora i naroda sili državu, da umjesto uvođenja obične vojne obveze uvede vojno-redarstvenu-protivpaležnu obvezu: opću obvezu za muškarce i za žene, kakva postoji u uređenoj i trajno ugroženoj državi Izrael. U drevnoj Ateni pravo glasa imali su samo muškarci, koji su bili i branitelji. Filozof Sokrat bio je pravi atenski general.

Uza sve šire mjere koje država mora provesti, ona mora provesti i modernizaciju vatrogasne službe. Zaštita od požara ne može se prepustiti malobrojnim i revnim vatrogascima te malobrojnim kanaderima, koji su neuporabljivi u vremenskim neprilikama, koja su najbolje prilike za palež Hrvatske.

Za dobro obavljanje novog ljudskog i narodnog posla, koji su nova klima i stari neprijatelji navalili na Hrvatsku, Hrvatska treba izgraditi novi politički sustav, u kojemu će prvu i posljednju riječ u svemu imati državna politika, koju će nadzirati hrvatski narod, o čijoj je „koži“ riječ. Pod politikom smatram javno obavljanje narodnog posla ili posla životne zajednice. Hrvatski narod treba odbaciti sadašnji politički sustav, koji služi kapitalu, svjetskom tržištu i Europskoj unji i napraviti sustav za svoje nove potrebe. To će biti nova zadaća i za političare i za narod.

mr. sc. Zdravko Mršić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.