Haški sud: Manipulacije tužiteljstva zapovjednom odgovornošću

Samodopadna izjava glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o uhićenju Gorana Hadžića kao 'posljednjeg haškog bjegunca' nije nikoga posebno iznenadila. Taj hladni birokrat dobro plaćen od 'Međunarodne zajednice' i inih kripto-humanitarnih donatora poput 'Otvorenog društva', ispunio je svoj zadani prilog skorom zatvaranju jednog sudišta za koje je pravda slijepa poput njenog simbola, božice Iustitie s debelim povezom na očima.

hadzicMeđutim, smisao izjave o 'posljednjem bjeguncu' itekako vrijeđa sve stradalnike Domovinskog rata, sve ožalošćene obitelji hrvatskih žrtava, vrijeđa sav pošteni hrvatski narod i usudio bih se reći, Hrvatsku kao državu u cjelini. Zašto? Pa upravo zbog toga što su neki od glavnih aktera agresije na Hrvatsku upravo po zapovjednoj odgovornosti još uvijek na slobodi; izuzev izvršitelja Memoranduma SANU-a Slobodana Miloševića, neosuđenog i preminulog pod sumnjivim okolnostima, u haškom zatvoru! Pošto je haški sud s isporučenim bjeguncem Goranom Hadžićem zaključio svoju 'listu zločinaca' to znači da novih optužnica više nema a eventualne kaznene postupke vodit će ubuduće isključivo domicilni sudovi; m'oš mislit'!

Kad Goran Hadžić 'odguli' kaznu, poput 'Šljive' u Haagu, Hrvatska tek onda može tražiti njegovo izručenje, kaže simpatični Serge za HRT; lijepo! Glavni strateg agresije na Hrvatsku, Veljko Kadijević, od bjegunca se veoma lako transformirao u državljanina 'majčice' Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a ti 'ujedinjeni narodi' imaju i svog pomoćnika glavnog tajnika koji se brine za ljudska prava, Hrvata Ivana Šimonovića; blago nama!

Hadžići, Martići, Babići bili su samo sredstvo vojnog i obavještajnog vrha JNA

Opskurni, polupismeni likovi s početka devedesetih, poput ovog skladištara 'Vupika' upitne inteligencije, Gorana Hadžića, milicionera-pozornika Milana Martića, provincijskog zubara Milana Babića, lokalnog kninskog siledžije Dušana Zelenbabe i dr... bili su uvjereni da će uz pomoć 'svoje, srpske Armije' ostvariti ciljeve iz srbijanske mitologije odnosno svesrpsku državu iz vječno aktualnih planova SANU-a, Veliku Srbiju. Sasvim jekadijevic-adzic logično i realno zaključiti da se fašistoidna 'JNA' nije aktivno uključila u agresivni rat protiv Hrvatske, dakle, da nije bilo zapovijedi Kadijevića, Adžića i ostale JNA-generalske vrhuške, Hrvatska bi se sama vrlo lako obračunala s pobunjenim četnicima 'domaće provenijencije'!

Lako moguće, da nije bilo obilate tehničko-materijalne podrške uz prekomjerno granatiranje hrvatskih gradova od strane Kadijević-Adžićeve pro-četničke soldateske, već spomenuti opskurni likovi ne bi ni postali ratnim zločincima. Ostali bi ono što su i prije rata bili: 'milicioneri', skladištari, sitni kriminalci, nacionalni ekstremisti, nasilnici… Ali, isto tako hipotetski Psi rataUstvari, domaći četnici poput Hadžića i sličnih mu odmetnika bili su ništa drugo doli 'psi rata', pljačkaši, palikuće i ubojice na okupiranim hrvatskim područjima, 'osvojenim' od strane takozvane 'JNA'govoreći da se srbo-Armija nije 'našla' na četničkoj strani ne bi bilo potrebe ni za obrambenom, pobjedonosnom akcijom 'Oluja', pa slijedom toga ne bi bilo ni drakonskih kazni po izmišljenoj zapovjednoj odgovornosti za generale Gotovinu i Markača.

Ustvari, domaći četnici poput Hadžića i sličnih mu odmetnika bili su ništa drugo doli 'psi rata', pljačkaši, palikuće i ubojice na okupiranim hrvatskim područjima, 'osvojenim' od strane takozvane 'JNA'! Početkom devedesetih predsjednikom 'krnje Jugoslavije'(Srbije i Crne Gore) postao je Slobodan Milošević. a time ujedno i vrhovnim zapovjednikom JNA koja se ubrzo transformirala u (etnički) čistu srpsku Armiju na čelu s tadašnjim 'sekretarom odbrane' Veljkom Kadijevićem, a nakon njega, 1992., Blagojem Adžićem! Zar nije dovoljno pročitati Kadijevićevu knjigu 'Moje viđenje raspada' (Politika-Beograd, 1993.g.) u kojoj je sasvim precizno razrađen strategijski plan agresije, rigidnog zločinačkog poduhvata, pa zatim i brze okupacije Hrvatske, 'crno na bijelo'? A po toj njegovoj ratnoj 'matrici' striktno su i izvođene napadačke operacije! Serge Brammertz kao da nikada nije čuo za generala Blagoja Adžića protiv kojega, doduše, ni Bajićev DORH do danas nije ni podigao optužnicu….a prošlo je dvadeset godina!?

Evo što o Adžiću u jednoj opsežnoj studiji prevedenoj i na engleski jezik piše Hrvoje Kačić:

Načelnik generalštaba 91./92. general Adžić manifestirao je svoju ratno-huškačku i agresivnu inspiraciju prema 150 sebi podčinjenih pukovnika i majora govorom održanim 5. srpnja 1991. na Vojnoj akademiji u Beogradu pod naslovom 'Izgubili smo bitku ali ne i rat' (misleći na operetni rat u Sloveniji, nap. a.) i taj govor je bio objavljen u svim medijima 'regiona', pa ga je mogao i haški sud 'zapaziti'!

lonar mesiDakle, taj 'vatreni govor' održan je neposredno nakon što su parlamenti obiju Republika, Slovenije i Hrvatske, koncem lipnja 1991.g. donijeli Deklaraciju o neovisnosti, pa evo samo nekih dijelova iz te ratno-agresivne direktive generala Adžića,Humanist AdžićIzdajice treba ubiti na licu mesta bez milosti i razmišljanja ... Strahom moramo prinuditi neprijatelja na kapitulaciju, i od sada upotrebite sve svoje snage i otvorite vatru na svakoga koji se protivi našim akcijama... načelnika generalštaba jedne od najmoćnijih Armija u Europi: «Višestranačje je dovelo narode u sukobe... Preti spoljna intervencija Nemačke, Austrije Mađarske i Čehoslovačke........ Izdajice treba ubiti na licu mesta bez milosti i razmišljanja ... Strahom moramo prinuditi neprijatelja na kapitulaciju, i od sada upotrebite sve svoje snage i otvorite vatru na svakoga koji se protivi našim akcijama... Konačno drugovi oficiri…..i zahtevam da u izvršenju ovih zadaća u celosti upotrebite sve svoje znanje i umeće u bitkama za ostvarenje ideala Oktobarske revolucije i u borbi za Jugoslaviju.»

General Adžić je bio izravno involviran u agresiji i rušenju i Vukovara i Dubrovnika. Njegova aktivnost je neprijeporna i u intervencijama MIG-ova s aerodroma u Bihaću na uže gradsko područje Zagreba (rezidenciju Predsjednika Tuđmana) dana 7. listopada 1991. godine kao i u razbojničko rušenje helikoptera EZ u siječnju 1992. g. (vidi studiju: 'Haški Tribunal ne izvršava obveze radi kojih je osnovan', prof. dr. Hrvoje Kačić).

Međunarodna zajednica je otvoreno podupirala JNA, dakle i agresiju na Hrvatsku

Dakako, ne smije se zaboraviti ni činjenica da je američki državni tajnik James Baker, 21. lipnja 1991.g. došao u Beograd kako bi 'ohrabrio saveznu administraciju u nastojanju da spriječi raspad zemlje' i time dao 'zeleno svijetlo' Miloševiću da čim prije učini sve potrebno za 'spas Jugoslavije'! U to vrijeme je Hrvatska bila u poziciji nemoćne 'lovine za odstrel', bez (oduzetog po 'Savezu komunista') oružja za obranu i vukovar jnanemogućnosti uvoza istog zbog nametnutog embarga, realiziranog na insistiranje kod UN-a tadašnjeg sekretara spoljnih poslova 'es-ef-er-jota', Budimira Lončara.

Hipotetski, sve je bilo moguće, Hrvatska je vrlo lako mogla 'kapitulirati' pred ubojitim oružjem jedne od Napredovanje u JNA Veselin Šljivančanin je nakon razaranja Vukovara i zvjerskog pokolja ranjenika na Ovčari, od majora 'JNA' zbog ratnih zasluga 'avancirao' u pukovnika, po 'dekretu' sekretara Veljka Kadijevića ili načelnika generalštaba Blagoja Adžića, svejednonajmoćnijih Armija Europe i Jugoslavija bi ostala sačuvana. I da se ostvarila ta neskrivena želja svjetskih moćnika i opet nitko od vojnog vrha 'JNA' ne bi pred Haagom odgovarao zbog zapovjedne odgovornosti jer Tribunala ne bi ni bilo. Tek bi poneki 'zaslužni oficiri JNA' napredovali 'u službi' jednako kao što je Crnogorac, Veselin Šljivančanin, nakon razaranja Vukovara i zvjerskog pokolja ranjenika na Ovčari, od majora 'JNA' zbog ratnih zasluga 'avancirao' u pukovnika, po 'dekretu' sekretara Veljka Kadijevića ili načelnika generalštaba Blagoja Adžića, svejedno!

Nakon odležanih jedva 7 godina taj krvnik je na slobodi kao i njegov, nikad optuženi nalogodavac Aleksandar Vasiljević!?

Bivši Vupikov skladištar, Goran Hadžić, pokazao je primjerenu dozu kooperativnosti s Tribunalom; možda se i nagodi sa sudom pa zauzvrat otkrije tajne veze sa svojim nalogodavcima iz 'Službe bezbednosti'. I to je moguće, ako ga prije ne pogodi neumitni 'prst sudbine' kao što je bio 'slučaj' kod kooperativnog kninskog zubara, Milana Babića!?

Brammertz pokušava zaključiti priču izjavom o posljednjem haaškom bjeguncu

Ova Brammertzova izjava 'o posljednjem haškom bjeguncu' tim više vrijeđa hrvatsku stranu što je uslijedila nakon drakonskih i ničim utemeljenih tadic cosicpresuda generalima Gotovini i Markaču. Nepravomoćne presude donesene su isključivo po zapovjednojPravi zločinNije li 'zanemarivanje' odgovornosti najodgovornijih za divljačku agresiju na Vukovar, ali i Hrvatsku, očita haška manipulacija zapovjednom odgovornošću ravno zločinu protiv istine, pravde i čovječnosti odgovornosti, a izrečene kazne ne samo što nemaju nikakve veze s pravdom i istinom, već su i eksplicite nanijele neoprostivu ljagu cijeloj našoj državi kao 'zločinačkoj tvorevini'! Za razliku od toga 'zapovjedna odgovornost' ili 'neselektivno granatiranje', primjerice zbog razaranja Vukovara, ravnog razaranju Hiroshime, nikomu nisu 'stavljeni na teret', pače, glavni akteri iz zapovjednog lanca tog zločinačkog poduhvata 'par excellence' i dalje su na slobodi. Jedan se kao ruski državljanin šepuri po Crvenom Trgu u Moskvi, a drugi kao srpski državljanin slobodno šeće po Terazijama u Beogradu!

Nije li 'zanemarivanje' odgovornosti najodgovornijih za divljačku agresiju na Vukovar, ali i Hrvatsku, očita haška manipulacija zapovjednom odgovornošću ravno zločinu protiv istine, pravde i čovječnosti!? Za očekivati je dogodine (?) isto tako oštre kazne generalu Slobodanu Praljku i ostalima, pa će osim 'zločinačkog poduhvata' država Hrvatska dobiti još jedan sramni titular 'agresora na državu BiH'! A Boris Tadić, zbog svog predanog angažmana 'opštem pomirenju u regionu', možda od Srbije bude predložen i za Nobelovu nagradu za mir, tko zna?

UN protiv UN-a

I za kraj još nešto: Kanada, Australija, Rusija, članice su UN-a i potpisnice su: 'Opće deklaracije o pravima čovjeka'!

-Umakavši 'nespretnom' hrvatskom pravosuđu ratni zločinac Mitar Arambašić u Kanadi je bez ikakvih problema dobio politički azil!

Dalmacija-News, 20. travnja 2011.g. piše:

Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin neugodno je iznenadio novinare kada je izjavio da nema 'blage veze' o puštanju na slobodu pravomoćno osuđenog 'martićevca' Mitra Arambašića, koji je uoči obnovljenog postupka za ratne zločine pobjegao u Kanadu. Mitar je, podsjetimo,un ponovno optužen za brutalnu likvidaciju trojice hrvatskih policajaca, kojima je odsjekao glavu i udove.

-Kapetan Dragan alias Dragan Vasiljković, rigidni ratni zločinac već godinama 'uzalud čeka' izručenje Hrvatskoj, jer se australsko pravosuđe još uvijek dvoumi glede njegove isporuke sumnjajući u 'pristranost' hrvatskog pravosuđa, a Bajićev DORH uglavnom mudro šuti!

-Glavni strateg agresije na 'svoju domovinu' Hrvatsku, Veljko Kadijević pobjegao je (dakle, bjegunac je!, nap. a.) u Rusiju, te bez problema dobio rusko državljanstvo; valjda je pobjegao samo zato jer mu je Moskva milija od njegovog rodnog Imotskog!?

Bilo bi jako dobro kad bi predsjednik Josipović, kome je pravDA osnovni motto njegova državničkog poziva, u te daleke, a nama prijateljske zemlje, uputio protagoniste Documente/Rekoma Vesnu Teršelič i Zorana Pusića koji bi te zločince zasigurno uvjerili u neophodnost 'suočavanja s prošlošću', sic!

P.S.: Član 14. navedene 'Opće deklaracije UN-a….' glasi: (1) Svatko ima pravo da traži i uživa u drugim zemljama azil od proganjanja. (2) Na ovo se pravo nitko ne može pozivati u slučaju gonjenja koje je zasnovano na krivičnom djelu nepolitičke prirode ili postupku protivnom ciljevima i načelima Ujedinjenih naroda. Sapienti sat, pametnome dosta!

Damir Kalafatić

Ned, 25-09-2022, 18:57:02

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.