Što sve Hrvatska država ne financira

Nakon 'Pride' održanog u Splitu i fizičkog napada na sudionike 'parade' taj čin je proglašen 'zločinom iz mržnje' i tako se tretira pred pravosudnim organima!. S druge strane, u jesen 2009.g., Centar za prava seksualnih i rodnih manjina 'Iskorak', a uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Vladinog ureda za ljudska prava izdao je 'edukativnu' brošuru naziva 'Stražnja strana'. U brošuri su se umjesto savjeta o suzbijanju HIV-a, našli savjeti za ugodniji odnos i veći užitak (lascivni, nap. a.) muških partnera, te brošura obiluje brojnim, neprimjerenim izrazima uz prigodne 'lutkarske' ilustracije, podebljano s izopačenim sadržajima.

image005Tim povodom oglasio se i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić koji je ustvrdio:

«Projekt udruge Iskorak trebao je biti projekt o suzbijanju HIV/AIDS-a i kao takav je i ocijenjen dovoljno kvalitetnim za financiranje. No, nismo znali za tiskanje brošure pod tim nazivom niti da će sadržaj biti ovakav, jer da smo znali, projekt ne bismo ni podržali», sic!

Što reći nego da su spretni gay-evci preveslali 'naivnog' predstojnika Ureda za ljudska prava pa je 'brošura' unatoč gnusnom sadržaju ugledala svijetlo dana te je svatko može nabaviti ili pročitati na Internetu, uključujući i djecu. Nasamareni Predstojnik Ureda Luka Mađerić, i ne pregledavši 'brošuru', odriješio je budžetsku kesu plativši tiskanje iste na račun a koga bi drugo doli nas poreznih obveznika.

A evo kako 'Imperija-Iskorak uzvraća udarac' naivnom Predstojniku:

«Brošura je pisana u prijateljskom i pristupačnom tonu, uličnim, svakodnevnim rječnikom te pokriva niz tema vezanih uz analno zdravlje s ciljem smanjenja prijenosa HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti»,

kažu u Iskoraku i nastavljaju veoma stručno, pozivajući se na 'ugledne izvore':image003

«Valja pripomenuti i da je autor brošure Zaklada Terrence Higgins (THT) iz Velike Britanije ('naši moralni uzori', nap. a.). THT se smatra vodećom britanskom neprofitnom udrugom za HIV/AIDS, a ujedno je i najveća u Europi. Nakon recenzije od strane domaćih stručnjaka iz programa prevencije HIV/AIDS-a, Iskorak ju je odlučio prevesti na hrvatski.»

Udruga Iskorak je dobila autorska prava početkom godine za izravno prevođenje dviju njihovih brošura, od kojih je jedna 'Stražnja strana'. Brošura je nedavno u Britaniji izašla u četvrtom izdanju zbog velikog uspjeha među ciljanom populacijom. Bilo kako bilo,  u nekim hrvatskim institucijama očigledno misle da se novci mogu dijeliti uvijek i svakom bez ikakve provjere i pitanja kada su udruge poput Iskoraka u pitanju. Ipak je ovo Lijepa Naša ćudoredna. Za one koji žele znati više brošuru se može i dalje naručiti od udruge 'Iskorak', a može se i pogledati njena online verzija, reklamiraju se otvoreno u Iskoraku.

Eto, tako se 'Iskorakovci' sprdaju s Lijepom Našom - ćudorednom, čiji kruh kusaju, a imaju i pravo jer su u svom naumu i uspjeli. Tko zna, možda sutra ugledamo i promidžbeni spot "Stražnje strana" na 'našoj' yu-telici. Hoće li ta 'brošura' već sutra ući u naše škole kao 'udžbenik' o homoseksualnom odgoju kao avangardnom 'iskoraku'? Pa, jesmo li europejci ili nismo!?

Damir Kalafatić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.