Pranje novca na hrvatski način

Božo BiškupićOvih dana jako puno se priča o pranju novca preko kredita Hypo-banke. Ali, nisu ni Austrijanci jedini smislili toplu vodu pa bi mogli o pranju novca nešto naučiti i u Hrvatskoj. Nisam sasvim siguran da li se ovom hrvatskom metodom novac pere ili se novac hrpimice 'dere'. Pa prosudimo sami kako se odvija taj 'perpetuum mobile', uvjetno rečeno, naših 'derača novca': Mi, redoviti poreski obveznici putem državnog harača plaćamo među ostalim i Ministarstvo naše, hrvatske kulture, kojim upravljaju gospoda Božo Biškupić i Čedo Višnjić. Oni, iz tog našeg novca šakom i kapom daju novčanu pripomoć povratniku Radi Šerbedžiji za kulturološke potrebe njegove 'umjetničke čerge' zvane Ulysses; po naški Odisej.

Zatim Rade s tim novcem iznajmi barke, brodicu zvanu Krasnica ili HRM-vojne glisere kako bi dovezli drage goste s kopna na kupanje. I to ne bilo kakve goste nego SDP-ovce, saborske zastupnike i njihovu svojtu na čelu s Nenadom Stazićem žedne kraljevsko-learske kulture, mora, sunca, ' Žuje' i ćevapa. Konačno, zašto Rade ne bi pozvao i hrvatske političke uglednike kad su dosada njegovi gosti bili samo 'stranci' poput Zdravka Čolića, Đole Balaševića i drugih, srodnih im 'inostranih umetnika'. Jasno da naš predsjednik-nabijen 'filingom' za umjetnost-ništa nije znao o kakvim se gostima radi.

Rade ŠerbedžijaOn je kao vrhovnik RH tek izdao naređenje zapovjednicima vojnih HRM-glisera da se stave na raspolaganje velikom hrvatskom umjetniku Ulyssesu, alias Radi Šerbedžiji, i svim njegovim gostima od Stazića do Opačićke, prijatelja, 'neputa', kumova i zetova, dakako. Tko zna, možda ga već sutra naš Vrhovnik Ivo Josipović uzdigne na čin kontraadmirala. Premda pečenjar ćevapa , brat Nenada Stazića – Darko - demantira ovu, eto, provokativnu medijsku 'insinuaciju' glede njegove slasne 'spize', ne bi bilo nikakvo čudo da jedan siromašni kulturološki djelatnik zaradi nešto i u 'fušu'; ta, znamo dobro kakva im je mizerna plaća.

Ali sasvim je druga stvar kad se za 'mukteševinom' polakome naši, dobro i predobro plaćeni saborski zastupnici koji se ponose titularom 'socijale' u nazivu stranke. I ne samo to, što će reći njihova biračka baza kad na taj način sami sebi ruše mukom stečeni visoki pedigre časnih narodnih deputata? Uza sve naše poštovanje prema lijepoj umjetnosti, glumi, filmu i kazalištu ne možemo se oteti dojmu da se i na Titovim Brijunima, na Vangi i drugdje, stvara jedan kvazi-bastion umjetnosti u dlaku jednak bastionu kripto-znanosti zvanom 'Medils'! Da, da to je onaj Institut koji se jalovo bavi istraživanjem 'eliksira mladosti' a na čelu mu je Miroslav Radman.

Institut je poput 'Radine čerge' smješten također u jednom bivšem Titovom objektu vili 'Dalmacija' u Splitu. Oba ta objekta pretvorila su se u apartmane privatnog turizma namijenjene za razuzdane bakanalije uskog kruga bliskih poznanika, potomaka, rodbine, kumova i zetova, a račun plaćaju poreski obveznici. Pa, deru li deru, ljušte li ljušte ovu muku hrvatsku, i to mukte.

 

 

Damir Kalafatić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.