Registar birača i popis stanovništva

U potpunosti razumijem novu vladu i da pred njom stoje mnoge promjene i odgovornost za dobrobit svih stanovnika naše države.

1) Prije i nakon svakih izbora nastaju dileme i optužbe jesu li građani pokradeni i je li registar birača ispravan i Biracipotpun. Zato molim da se osnuje jedna grupa vaših službenika koja bi izradila prijedlog za ažuriranje biračkih spiskova. Je li mjerodavan popis važećih osobnih iskaznica ili podaci iz matičnih knjiga ili? Broj prema zadnjem popisu stanovništva nije više točan.

2) To treba napraviti na vrijeme, a ne tek pred izbore početi polemizirati i mudrovati. I prošli ministar Bauk je u javnosti davao različite brojeve birača.

3) Zakon o održavanju referenduma bi trebalo nadopuniti i izmijeniti, zapravo možda bar dijelom preuzeti švicarski zakon ili zakon jedne EU države sa sličnim brojem stanovništva kao u Hrvatskoj. Po postojećem zakonu narodu je skoro nemoguće izraziti svoje mišljenje i tražiti ReferendumZakon o održavanju referenduma bi trebalo nadopuniti i izmijeniti, zapravo možda bar dijelom preuzeti švicarski zakon ili zakon jedne EU države sa sličnim brojem stanovništva kao u Hrvatskoj. Po postojećem zakonu narodu je skoro nemoguće izraziti svoje mišljenje i tražiti izmjene i dopune zakona.izmjene i dopune zakona.

4) Na poveznici se može pročitati informativni letak Udruge u ime obitelji na kojem su u kratko opisane anomalije u našem izbornom sustavu s prijedlozima za poboljšanje. Na osnovi njega prihvaćen je jedan preferencijalni glas na stranačkim listama. Na prošlim parlamentarnim izborima je i samo ta promjena za biranje jednog kandidata dala biračima malu mogućnost biranje osobe, a ne cijele stranačke liste s kojom nisu zadovoljni.

Izborni zakon je potrebno temeljito modernizirati pa i uz mijenjanje Ustava RH, ako je to potrebno. Ipak smo u 21.stoljeću,a i dokazali smo da uz sve ratne boljke poštujemo ljudska prava svih građana, pa i uz zakidanje nekih prava većinskog naroda.

Cijenim sve napore vlade oko sastavljanja proračuna i trud svih ministarstava ali i bez promjene gore navedenih točaka ne može biti boljitka i zadovoljstva u državi.

Molim odgovor s vašim mišljenjem u zakonskom roku.

Mira Ivanišević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.