Velika Britanija u pozadini hrvatske politike?

Kod ponovne inventure nad svim sakupljenim novinama, člancima i ostalim tiskovinama naišla sam na preslik, a da se ne mogu prisjetiti od koga dobiven, sljedeće Bilješke MUP-a:

 

Republika Hrvatska
Ministarstvo unutarnjih poslova
Ravnateljstvo policije

Zagreb, 7. veljače 2003. godine
Dostaviti: osobno predati n/r gospodinu Ranku Ostojiću ravnatelju policije.

BILJEŠKA

sa sastanka sa predstavnicima britanskog veleposlanstva i britanske obavještajne službe održanog u prostorijama Vlade RH i ravnateljstva policije MUP-a RH dana 5.veljače 2003. godine s početkom u 12, 30 h.

Sastanak je održan u dva dijela, a prisustvovale su sljedeće osobe.

1.dio sastanka održan u prostorijama Vlade RH, Markov trg 2, Zagreb.

Republika Hrvatska:
Ivica Račan, predsjednik Vlade RH
Paro, veleposlanik RH u Velikoj Britaniji
Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova RH
Ranko Ostojić, pomoćnik ministra – ravnatelj policije, MUP RH
Gđa. Tajana Banovac, tajnik Ravnateljstva policije – u svojstvu prevoditelja

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske:
Nicholas Jarrold, britanski veleposlanik
Gareth Lungley, prvi tajnik (politički) britanskog veleposlanstva u RH
Boyd, britanska obavještajna služba

2.dio sastanka održan u prostorijama Ravnateljstva policije, Ilica 335, Zagreb.

Ranko Ostojić, pomoćnik ministra – ravnatelj policije MUP RH
Dragutin Cestar, načelnik Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstvo policije MUP RH
Gojko Marković, načelnik Odjela za opći kriminalitet, Uprava kriminalističke policije, Ravnateljstvo policije MUP RH
Tajana Banovac, tajnik Ravnateljstva policije – u svojstvu prevoditelja
Gareth Lungley, prvi tajnik (politički) britanskog veleposlanstva u RH
Boyd, britanska obavještajna služba.

Tema – sastanka traganje za optuženikom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, hrvatskim generalom gospodinom Antom Gotovinom.

Tijekom prvog dijela sastanka održanog u prostorijama Vlade RH, predsjednik Vlade RH gospodin Ivica Račan je naglasio spremnost i odlučnost hrvatske Vlade za suradnju s Haaškim sudom po svim slučajevima, tako i u slučaju gospodina Ante Gotovine. Također je naglasio i spremnost hrvatskih vlasti za razmjenu saznanja o predmetnom slučaju s relevantnim službama, čija je pomoć dobrodošla pri čemu je posebno istaknuo stručnost i iskustvo britanskih službi, posebice uzevši u obzir dobre odnose RH s Velikom Britanijom i želju Vlade RH da te odnose i dalje unaprijedi.

Gospodin Nicholas Jarrold, britanski veleposlanik u RH, je istaknuo da je Velika Britanija spremna Republici Hrvatskoj pružiti svu potrebnu pomoć u navedenom predmetu i s tim ciljem je preporučio svoje suradnike, gospodu Lungleya i Boyda kao osobe za suradnju po predmetu.

Gospodin Ivica Račan je sa zadovoljstvom prihvatio ponuđenu pomoć i uz preporuku gospodina Šime Lučina ministra unutarnjih poslova RH, imenovao gospodina Ranka Ostojića, ravnatelja policije MUP-a RH koordinatorom suradnje s britanskim vlastima po navedenom predmetu.

Tijekom drugog dijela sastanka, koji se održao u prostorijama Ravnateljstva policije, g.Ostojić je svoje suradnike, gospodu Cestara i Markovića upoznao s britanskim kolegama i obavijestio ih da je zadužen za koordinaciju suradnje sa britanskim vlastima po predmetu, te im naložio da razmjene saznanja koja hrvatska policija posjeduje o predmetu s britanskim kolegama te da istaknu područja na kojima bi im bila korisna njihova pomoć.

Nakon što su gospodin Cestar i Marković upoznali goste sa postojećim stanjem po predmetu, gospodin ravnatelj je goste odveo na objed.

Bilješku pripremila
Tajana Banovac
Tajnik Ravnateljstva policije
Potpis tajnice.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Možda bi bilješki iz 2003. godine stvarno bilo mjesto u košu da se u njoj ne nalaze dogovori i radnje koje mogu i danas djelovati uznemiravajuće.

"Pomoć" od Velike Britanije

Gospodin Račan u potrazi za generalom nije imao povjerenja u svoj policijski kadar u velikom dijelu školovan u komunizmu i djelovanje Interpola, već je potražio pomoć od službi Velike britanije, s kojom imamo navodno dobre odnose. (Valjda su nam dosta pomagali za vrijeme obrambenog rata.)

Kako traženi general nije djelovao u Engleskoj, a niti ga je ona tražila, možda je njihov interes bio u utjecaju na sam sud u Den Haagu i njegovu presudu, kako bi se general pronašao i osudio jer bi to bilo u interesu njihove politike na Balkanu.

BritanijaIntenzivno se putuje u Veliku Britaniju na političke i gospodarske razgovore. Premda V. Britanija nema euro, ne uplaćuje u neki europski fond pa njihov neplaćeni iznos moraju pokriti ostale siromašnije EU države (prema navodima u tisku). Čak bude i objavljena mogućnost održavanja referenduma u Engleskoj o eventualnom izlasku iz EU.Je li gospodin Račan tim dogovorom ili sporazumom dio suvereniteta države prenio na V. Britaniju?

Postali smo članica EU. Prema prosudbi običnog građana bilo bi normalno da se sve političke, pravne i gospodarske konzultacije odvijaju s raznim EU institucijama. S glavnim naglaskom na prezentaciju naših programa za obnovu gospodarstva i dobivanju sredstava, pogotovo kada već moramo uplaćivati svoje obveze.

Intenzivno se putuje u Veliku Britaniju na političke i gospodarske razgovore. Premda V. Britanija nema euro, ne uplaćuje u neki europski fond pa njihov neplaćeni iznos moraju pokriti ostale siromašnije EU države (prema navodima u tisku). Čak bude i objavljena mogućnost održavanja referenduma u Engleskoj o eventualnom izlasku iz EU.

Kukuriku vlada se ne bori za očuvanje svakog radnog mjesta (Kamensko, Uzor itd.), prepušta sve tržišnoj ekonomiji i raznim mešetarima. Pitam se kako to da imaju veliku odlučnost po pitanjima dvojezičnih natpisa, - kod ustrajanja na sadašnjem Ustavnom zakonu o pravima manjina, premda ga mogu mijenjati kao što su ga već mijenjali 2002. i pogotovo što se s vraćanjem na stanje prije 2002. ne ugrožavaju prava manjina, - kod ne traženja nestalih i grobova ubijenih, - kod ne priznavanja agresije na Hrvatsku, već tvrde svi su jednako krivi, - kod preporuke za davanje oprosta i pomirbe u regionu, - u pripremnim radnjama oko povlačenja tužbe protiv Srbije i CG u Den Haagu i to ne samo za genocid već i za ogromnu ratnu štetu, - kod veličanja lika druga Tita itd.

Možda iza te odlučnosti stoje savjeti i upute velikih prijatelja, boraca za ljudska prava manjina, iz Velike Britanije jer malo je za vjerovati da to sve od nas traže razne EU institucije.

Mira Ivanišević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.