Održani XV. „Dani Balinta Vujkova - dani hrvatske knjige i riječi“ u Subotici

Dani Balinta Vujkova“ imaju istaknuto mjesto u sveukupnim hrvatskim književnim priredbama, kao dani hrvatske knjige i riječi. Književna manifestacija - XV. „Dani Balinta Vujkova-dani hrvatske knjige i riječi“, održala se od od 6. do 8. listopada 2016. u Subotici.

Manifestacija je počela programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi“, u četvrtak, 6. listopada, u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“. Istoga dana, u Hrvatskoj čitaonici je održana književna večer na temu „Suvremena hrvatska duhovna lirika u Vojvodini” i u okviru nje predstavljena je knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata 2015. godine.

program za djecu

Multimedijalna večer, održana je u petak, 7. listopada, osim nagradu za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike „Tomo Vereš“ i najbolje knjige godine pod nazivom „Emerik Pavić, dodjeljena je i nagrada za životno djelo na području književnosti.

multimedijalna vecer

Balint Vujkov je zaslužan za očuvanje narodne književnosti

Balint Vujkov je 55 godina prikupljao i obrađivao narodnu književnosti bunjevačkih Hrvata, ali i djela Hrvata u susjednim zemljama. Od druge polovice 1948. godine bio je glavni urednik novina Hrvatska riječ. Od veljače 1949. jedan je od vodećih ljudi i organizatora Saveza kulturno-prosvjetnih društava u Subotici, ali je dobio otkaz zbog uvođenja hrvatskog jezika u pojedine škole 1953 godine. Jedan je od najzaslužnijih vojvođanskih Hrvata koji su pomogli očuvati od zaborava narodno blago u vidu narodne književnosti. To je učinio prikupljanjem i objavljivanjem bunjevačkih narodnih pripovjedaka, koje je uvijek stavljao u okvir sveukupnog hrvatskog narodnog stvaralaštva..

XV. „Dani Balinta Vujkova - dani hrvatske knjige i riječi“ - počeli supredstavljanjem dječjih knjiga

Programom za djecu „Narodna književnost u školi” započeli su XV. Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi, u kome je sudjelovalo oko 400 djece iz Subotice, Male Bosne, Đurđina, Tavankuta, Žednika i Sonte. Predstavljene su im dvije nove knjige, nova knjiga neobjavljenih rukopisa Balinta Vujkova „Šta na srcu, to na jeziku” te prva knjiga epigrama Ivana Balenovića „Svi na noge, svi u trk”.

Zborniku „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“, nagrada „Tomo Vereš“

Na „XV. Danim Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi“ na multimedijalnoj večeri održanoj u petak, 7. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće, zborniku „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ dodjeljena je nagrada u području znanosti i publicistike „Tomo Vereš“. U konkurenciji su bila dvadeset tri naslova za nagradu za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike „Tomo Vereš“ koja su objavljena u razdoblju od 2013. do 2015. godine. Članovi povjerenstva: Jasminka Dulić, Stevan Mačković i Mario Bara) su izabrali pet knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu.

bunjevci

Riječ je o sljedećim naslovima:

1. Zbornik „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Zagreb, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF press, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb 2014.
2. Ladislav Heka „Dalmatini (Bunjevci) u slobodnim kraljevskim gradovima Segedinu i Subotici“, Subotica: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata; Pečuh: Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, 2015.
3. Zbornik „Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Zagreb, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF press, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb, 2014.
4. „Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“, sv. 12, K-Knj, gl. urednik Slaven Bačić, Hrvatsko akademsko društvo, 2013.
5. Ivana Andrić Penava, Dominik Deman, Davor Martinčić, Petar Pifat, „Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča“, tiskara Alfagraf, Petrovaradin 2015.

Dobitnik nagrade za najbolju knjigu „Zbornik radova Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“je sa istoimenoga znanstvenog skupa održanog od 20. do 23. studenoga 2012. godine, objavljen je u sunakladništvu Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U zborniku je objavljeno ukupno 40 radova na 686 stranica.

Knjiga „Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča“ dobitnik nagrade „Emerik Pavić“

Između održavanja dvaju Dana Balinta Vujkova knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata je bogatija za ukupno 26 naslova na hrvatskom jeziku i 2 naslova na srpskom. Knjiška produkcija jedan je od dokaza i tragova postojanja Hrvata na prostorima Vojvodine.

Nagrada Emerik Pavić se dodjeljuje za najbolju knjigu godine. Osnovao ju je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Dodjeljuej se se jednom godišnje.Prvi put se dodijelila 2012. godine, a za najbolju knjigu iz 2011. godine. U natječaj za nagradu ulaze knjige na hrvatskome jeziku objavljene u Vojvodini, knjige o Hrvatima u Vojvodini koje su objavljene tijekom jedne kalendarske godine. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na to je li iz područja književnosti, publicistike ili znanosti.

ban

Povjerenstvo Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koje čine Ljubica Vuković Dulić kao predsjednica te članovi Dario Španović i Zvonko Sarić za izbor najbolje knjige godine pod nazivom „Emerik Pavić“, odlučilo je od 31 naslova za najbolju knjigu objavljenu tijekom 2015. godine Hrvata u Vojvodini proglasi knjigu autora Ivane Andrić Penave, Dominika Demana, Davora Martinčića, Petra Pifata, „Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča“.

Prema odluci povjerenstva, u užem izboru su bile i sljedeće knjige:

1. Kašik, Bertron, Franjo, Riječi nasušne, Hrvatska riječ, Subotica, 2015., 82. str. – naklada 500.
2. Miković, Milovan, Prah obiteljske srebrnine, Hrvatska riječ Subotica, 2015., 102. str. – naklada 500.
3. Antunović, Ivan, Posliednji Gizdarev : pripoviest, osnovana po Ivanu Antunovich bivšem uredniku „Bunjevačkih i šokačkih novina“, Subotica : Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ; Pečuh : Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, 2015., 289 str. – naklada 500.
4. Muharem, Dragan, Ispovijest crkvenog pauka, Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, Subotica, 2015., 127 str. – naklada 700.
5. Žigmanov, Tomislav, (Ne)Sklad(a)ni divani, Hrvatsko akademsko društvo, Subotica ; Kuća na mrginju, Čikerija; Osijek : Društvo hrvatskih književnika – Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski, 2015., 128 str. – naklada 1000.
6. Andrić Penava, Ivana; Deman, Dominik; Martinčić, Davor; Pifat, Petar, Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča, tiskara Alfagraf, Petrovaradin, 2015., str. – naklada 1000.
7. Heka, Ladislav, Dalmatini (Bunjevci) u slobodnim kraljevskim gradovima Segedinu i Subotici, Subotica : Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ; Pečuh : Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, 2015., 263 str. – naklada 500.
8. Pažin, Zvonimir, Slankamen – tak'og sela nigdi nema, Udruga protjeranih Hrvata Bačke, Banata i Srijema, Zagreb, 2015., 269 str. – naklada 150.
9. Tóth, Ágnes, Dobos, Balázs, O Bunjevcima u Mađarskoj, Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2015., 50 str. – naklada 5000.
10. Šarčević, Petar, Zelić, Naco, Hrvatska pisana riječ u Bačkoj: hrestomatija, Nova stvarnost, Zagreb, Hrvatska riječ, Subotica, 2015., 536. str.

Ivana Andrić Penava, Dominik Deman, Davor Martinčić i Petar Pifat autori su knjige „Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča“ (Petrovaradin, 2015.), koja je, iako u naslovu nosi ime poznatoga bana u stvari posvećena „hrvatskome narodu u Srijemu i Vojvodini, njegovu identitetu te društvenim i sociokulturnim procesima koji su utjecali na činjenicu da su na tim prostorima ostavili snažan biljeg kroz političko, društveno, kulturno i gospodarsko djelovanje“, kako u predgovoru navodi dr. sc. Mario Bara. Knjiga je iz tiska izašla tijekom mjeseca listopada 2015. godine, u nakladi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“.

Ljubici Kolarić-Dumić nagrada za životno djelo

Na ovogodišnjim XV. „Danima Balinta Vujkova-danima hrvatske knjige i riječi“, osim nagradu za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike „Tomo Vereš“ i najbolje knjige godine pod nazivom „Emerik Pavić, dodjeljena je i nagrada za životno djelo na području književnosti.

Ljubica nagrada

Ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dobila je Ljubica Kolarić-Dumić koje je rođena u Kukujevcima. Osnovnu je školu završila u rodnome mjestu, a gimnaziju u Vinkovcima. Hrvatski jezik i književnost studirala je u Rijeci i Zagrebu. Živi u Rijeci, gdje je do mirovine (43 godine i 8 mjeseci) radila kao učiteljica hrvatskoga jezika. Piše poeziju i prozu za djecu i odrasle. Objavljeno joj je petnaestak knjiga, što poezije, što priča, mahom za djecu, među kojima su i slikovnice. Pjesme i priče uvrštene su joj u čitanke za hrvatski jezik i udžbenike glazbene kulture za osnovnu školu. Objavljuje u mnogim knjigama, časopisima, zbornicima, kalendarima, novinama, drugim glasilima i na nosačima zvuka. Zastupljena je u brojnim leksikonima i antologijama. Članica je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Zlatko Ifković

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ned, 19-05-2024, 05:05:40

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.