Primjer dobre suradnje Hrvata iz Republike Hrvatske i Vojvodine

Dvije subotičke udruge s hrvatskom nacionalnom odrednicom su proslavile petu obljetnicu: "CroArt" od osnutka , a HAŠK "Zrinjski" od obnavljanja otvaranje susretadjelovanja. Ove dvije udruge su bile domaćini slikarima hrvatskog Društva likovnih umjetnika Vinkovci, Građanskom društvu "Moji Vinkovci" i sportašima: šahistima ŠK Vinkovci, ŠK Đakovo, ŠK ETF Osijek i Nogometnom klubu "Gibarac 95" iz Osijeka (koji su osnovali prognani Hrvati iz Srijema). Gosti su upoznati sa radom slamarki iz Tavankuta koje djeluju u sklopu Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, mjesta nadomak Subotice u Vojvodini, koje ima tradiciju od 1946. godine. Posjetili su Galeriju slika od slame i crkvu "Srca Isusova" u Tavankutu i stalnu postavke slika od slame u župnom dvoru, gdje se nalazi prva slika izrađena od slame, te simboli Dužijance. Prikazan je i dokumentarni film Branka Ištvančića o slamarkama "Od zrna do slike". To su bili uzvratni susreti, gdje su prošle godine gostovali udruge "CroArt" i HAŠK "Zrinjski".

Za mjesto obilježavanja 5. obljetnice odabran je Tavankut, koji je tijekom svoje povijesti bio i ostao posebice značajan za Hrvate u Bačkoj. O tome nam govore zapisi u "Subotičkoj danici", objavljeni prigodom posvete Hrvatskog seljačkog prosvitnog doma u Tavankutu 1936.godine, koje je, pred oko 10.000 Hrvata, uveličao i dr. Vlatko Maček, predsjednik tadašnjeg HSS-a. Tada je, između ostalog, zapisano i sljedeće: Tavankut ko Tavankut, i ovoga puta je pokazao da je kula hrvatstva, i da u nacionalnoj stvari uvijek prednjači, te se i ovoga puta naša jedinstvenost pokazala, kao toliko puta prije...".

Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena

Hrvatske udruge još jednom su dokazale da su izišle iz okvira amaterizma i da se s malo novca se može kvalitetno organizirati susret pripadnika hrvatskog naroda sa CiljNaš cilj je da osim okupljanja i rada sa sportašima stvaramo mostove suradnje sa sličnim organizacijama iz Republike Hrvatske, ali i sa hrvatskim športskim udrugama iz iseljeništva. Zato nam je izuzetno drago što možemo biti domaćini nogometašima i šahistima iz Hrvatske. Dobro nam došli i osjećajte se kao što se osjećate doma,kao i mi što smo se osjećali kada smo bili vaši gosti.U narednom periodu nam je želja da ovi susreti postanu tradicija.jedne i druge strane granice. Pokazano da nije potrebno toliko novaca koliko je potrebna suradnja i komunikacija i da je moguće ostvarivanja zajedničkih projekata za Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankutprekograničnu suradnju jer je to najbolji put za jačanje potpore hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Ovim susretom je dokazana neraskidiva veza između Hrvata koji su ostali na prostoru Vojvodine i onih koji su u matičnoj domovnini, ali je odaslana poruka o nastavku suradnje. Predsjednik HAŠK "Zrinjski" i voditelj šahovskog odjela Marinko Miković je prigodom otvaranja susreta rekao: "Dobro došli u Tavankut, u našu Bačku, gdje već stoljećima žive Hrvati, trudeći očuvati svoje narodno ime. Nije u tome bilo uvijek lako niti jednostavno. To je podrazumijevalo rad u kulturi, ali i na športskom planu. Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena i prostora na kome živimo. Sjetimo se samo ovom prigodom i nogometnog kluba Bačka koji su u Subotici osnovali upravo Hrvati davne 1901. godine. HAŠK "Zrinjski" je nastao iz te tradicije. Dopustite mi da kažem nekoliko riječi o samome HAŠK "Zrinjskom". Dana 6. svibnja 2011. godine je održana obnoviteljska skuština kluba. Umjesto JŠK za naziv je izabran Hrvatski Amaterski Športski Klub (HAŠK). Na obnoviteljskoj skupštini je usvojeno da djelujemo kao športsko društvo.

Naš cilj je da osim okupljanja i rada sa sportašima stvaramo mostove suradnje sa sličnim organizacijama iz Republike Hrvatske, ali i sa hrvatskim športskim udrugama iz iseljeništva. Zato nam je izuzetno drago što možemo biti domaćini nogometašima i šahistima iz Hrvatske. Dobro nam došli i osjećajte se kao što se osjećate doma,kao i mi što smo se osjećali kada smo bili vaši gosti.U narednom periodu nam je želja da ovi susreti postanu tradicija."

Doktor Drago Kraljević s Tehničkog učilišta u Vinkovcima iskazao je ponos koji izvire iz pripadnosti hrvatskom narodu. "Tavankut je jedna jaka sredina. Bili smo u sredinama gdje je bilo teže iskazati vlastiti identitet. S obzirom na približavanje Srbije Europskoj uniji, možemo se nadati da će se tenzije smanjivati. Bio sam na nekoliko vaših manifestacija prošle godine u Subotici. Gledano iz perspektive Hrvata iz cijeloga svijeta koje sam obišao, bio sam neobično ponosan što sam član toga korpusa kojeg ste i vi, osjećajući koliko je vama bilo teško kroz sve ove godine. Bio sam ponosan što ste uspjeli zadržati vlastitu kulturu i prepoznatljivost."

Šahovski klub Zrinjski s ambicijama da u novoj sezoni osvoji prvo mjesto

Na šahovskom turniru su sudjelovale ekipe: HAŠK Zrinjski iz Subotice, ŠK Vinkovci, ŠK Đakovo, ŠK ETF Osijek. Pobjednik šahovskog turnira je ŠK Đakovo. Ekipa natjecanje u sahušahovskog kluba HAŠK "Zrinjskog" je na ovom turniru pobijedila ŠK Vinkovce s rezultatom 4 i pol prema 3 i pol, izgubila smo od ŠK ETF Osijek s 3 i pol prema 4 i pol, a od ŠK Đakovo rezultatom 6 prema 2.

Šahovski klub je osnovan 2012. godine, a naredne godine je registriran kao Šahovski klub HAŠK Zrinjski i bez ikakvih neugodnosti nastupa pod tim imenom. Svibnja 2013. godine u Adi je odigran povijesni šahovski susret za ŠK Zrinjski iz Subotice, jer je u sklopu 1. kola lige Sjeverna Bačka ubilježen prvi službeni ligaški duel momčadi. Za klub u ovom povijesnom meču su nastupili šahisti Pinter, Kopilović, Mandić, Mlinko, Bukvić, Seleši, Ifković i, prema ligaškim pravilima, pionir, desetogodišnji Vukmano i kapetan Miković. Prvi poeon za HAŠK Zrinjski u tom susretu je osvojio Ifković, i to će ostati zabilježeno u povijesti kluba. Planovi za Šahovski klub Zrinjski su za ovu sezonu da osvoje prvo mjesto i da se plasiraju u viši rang natjecanja u regionalnu ligu.

Sudbina nogometnog kluba Zrinjski iz Subotice je nešto drugačija kao i tijek obnavljanja

Nogometni susret u okviru obilježavanje 5 obljetnice između HAŠK Zrinjskog iz Subotice i NK Gibarac 95 iz Osijeka je završen pobjedom domaćina 3:2. Nogometna ekipa KlubHAŠK Zrinjski je svoju prvu utakmicu odigrao povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 26. lipnja 2011. u Subotici, a 24. kolovoza prvu natjecateljsku utakmicu za nogometni kup, protiv NK Mala Bosna. U susretu dviju momčadi za nogometni kup, HAŠK Zinjski je zabilježio svoju prvu pobjedu rezultatom 6:0. Tada počinje kampanja protiv kluba, sa ciljem da se i iz imena izbriše HAŠK.HAŠK Zrinjskog iz Subotice se ponovo okupila samo za ovu prigodu. Trener Nogometnog kluba "Gibarac 95" Miroslav Šišić prognozira da će se nogometni susreti nastaviti uprava hask zrinjskii izrazio je žaljenje što nogometna momčad ekipa HAŠK "Zrinjskog" više ne postoji.

Za nogometnu sekciju je po osnotku upravni odbor HAŠK Zrinjski osigurao opremu (dvije garniture dresova, trenirke, torbe...), igrački kadar i imao sve uvjete za rad, dok određeni pojedinci iz hrvatske zajednice nisu zlorabili ukazano povjerenje.

Nakon stanke od gotovo 70 godina počela je sa radom nogometna momčad bez obzira na izuzetno teške uvjete treniranja i nedostatak adekvatnog prostora i terena. Uprava Nogometnog kluba Mala Bosna ustupila je na korišćenje na godinu dana svoj stadion, ali već poslije mjesec dana su povukli tu svoju odluku. Ipak i bez financijske potpore zajednice nogometna momčad HAŠK Zrinjski se uključila u natjecanje Gradske nogometne lige Subotice, iako ne pod jednakim uvjetima koje imaju ostali klubovi, natjecala se tri sezone.

HAŠK Zrinjski je svoju prvu utakmicu odigrao povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 26. lipnja 2011. u Subotici, a 24. kolovoza prvu natjecateljsku utakmicu za nogometni kup, protiv NK Mala Bosna. U susretu dviju momčadi za nogometni kup, HAŠK Zinjski je zabilježio svoju prvu pobjedu rezultatom 6:0.

Tada počinje kampanja protiv kluba, sa ciljem da se i iz imena izbriše HAŠK. Rezultat toga je da su članovi nogometne sekcije HAŠK Zrinjski, bez znanja upravnog odbora kluba, a sa potporom dijela političke elite i bez održane skupštine, registrirali su novi pravni subjekt Fudbalski klub Zrinjski 1932. (FK Zrinjski 1932.). Uprava HAŠK Zrinjski nije nasjela na igru manjeg dijela političara kojima je bio cilj da dođe do pravnog slučaja tako da nijedan klub nebi nastavio natjecanje. No, kako nisu ispunili cilj vremenom su počeli dizati ruke i od FK Zrinjski 1932. Od sezone 2014/2015. Fudbalski klub Zrinjski se ne takmiči u gradskoj ligi Subotice.

HAŠK Zrinjski

U Vojvodini i Srbiji je osnovano 49 udruga sa hrvatskom nacionalnom odrednicom. Hrvatski Amaterski Športski Klub Zrinjski (HAŠK Zrinjski) je prva udruga koja djeluje sudionici susretana razvoju sporta. Nastavlja tradiciju JŠK Zrinjski utemeljenog 1. siječnja 1932. godine.

Dana 6. svibnja 2011. godine je održana obnoviteljska skuština kluba. Umjesto JŠK za naziv je izabrano Hrvatski Amaterski Športski Klub (HAŠK). Tada je ispisan novi list u životu hrvatske zajednice na prostorima Vojvodine. Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena i prostora na kome živimo. Tada su naši potomci, kako kroz druge djelatnosti tako i kroz rad ovoga kluba, primili u naslijeđe da zdravim duhom nastave očuvanje tradicije svoga roda. Boje kluba su plavo-bijela. Na skupštini je za zaštitnika kluba izabran blaženi Ivan Pavao II.

Zlatko Ifković

 

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 18-05-2024, 19:06:05

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.