Hrvati znanstvenim skupom provede asimilaciju Bunjevaca, a poklonjene knjige iz kojih uče djeca na ćirilici nisu asimilacija

U kratkom vremenskom periodu srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić negirao je premijera Aleksandra Vučića, da je premijer pozvao u njegovo ime hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u posjet Srbiji. Svoj izostanak s inaguracije objasnio je tvrdnjom da je "imao jak razlog". Nikolić je u izjavi za srbijanske medije podsjetio da je Srbiju na inauguraciji hrvatske predsjednice predstavljao premijer Aleksandar Vučić, rekavši kako je "pitanje bi li Hrvatska učinila takvu gestu" da je Srbija na hrvatski praznik organizirala neku inauguraciju.

Pošto je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na inauguraciji u Zagrebu pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Srbiju, stručnjaci i mediji u Srbiji počeli su licitirati na komu je zapravo red da posjeti koga neuzimajući činjenicu da je premijer Aleksandar Vučić pozvao hrvatsku predsjednicu. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima je na dan inauguracije hrvatske predsjednice rekao da je pozvao u ime predsjednika Srbije Tomislava Nikolića predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da dođe u Beograd.

Tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio je prošle godine u službenom posjetu Srbiji i po diplomatskom protokolu sada bi Tomislav Nikolić trebao u uzvratni posjet Zagrebu, kažu srbijanski stručnjaci. Profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji diplomat Ivo Visković ocijenio je, komentirajući taj poziv, da bi šef države trebao pozivati šefa države, premijer premijera, ali da je "situacija takva, kao što je bilo u tom slučaju, da morate munjevito reagirati".

"Vjerojatno je premijer u tih petnaestak minuta razgovora koje je imao osjetio da je šansa da se napravi jedan proboj u odnosima. I pitanje je u tim trenucima bi li trebalo poštovati formu ili suštinu. Ja bih dao prednost suštini", rekao je Visković.

Međutim, Vučićev poziv Kolindi Grabar Kitarović u njegovo ime, Tomislav Nikolić je kasnije komentirao da ne može premijer pozvati drugog predsjednika u goste i jasno se očitovao da bi posjet predsjednice Kolindu Grabar-Kitarović trebala uslijediti poslije njegove posjeta Hrvatskoj. "Sada je red da Hrvatska pozove Srbiju", rekao je predsjednik Tomislav Nikolić u izjavi za srbijanske medije. Komentirajući aktualnu situaciju u Hrvatskoj, srbijanski predsjednik sugerirao je kako Hrvatska treba razmisliti da li se HDZ "vraća na staru ideologiju" ili će voditi zemlju u budućnost.

Sve gore navedeno govori da srbijanski premijer i predsjednik kreiraju vanjsku politiku i da ne vode iskrenu politiku prema Hrvatskoj. Premijer svojim postupcima želi pokazati međunarodnoj zajednici da želi dobrosusjedske odnose, a predsjednik se stilu 90-tih obraća domaćoj javnosti sa ciljem zadržavanja biračkog tijela.Tako manipuliraju međunarodnom zajednicom i srbijanskim biračkim tijelom.

Svečana akademija Bunjevačkog nacionalnog savjeta nije politički skup

I dok srbijanski predsjednik, stručnjaci i mediji u Srbiji licitiraju s posjetom hrvatske predsjednice, gradonačelnik Subotice Jenő Maglai zabranio je Zavodu za kulturu savez backi bunjevaca konferencija za tisakvojvođanskih Hrvata pravo da u Velikoj vijećnici Gradske kuće predstavljanje dva hrvatska znanstvena djela o identitetu bunjevačkih Hrvata s obrazloženjem da je to politički skup. Moramo se vratiti u bližu povijest.

Gradonačelnik Subotice Jenő Maglai nije zabranio Bunjevačkim nacionalnim savjetu svečanu akademiju u Velikoj ZabranaI dok srbijanski predsjednik, stručnjaci i mediji u Srbiji licitiraju s posjetom hrvatske predsjednice, gradonačelnik Subotice Jenő Maglai zabranio je Zavodu za kulturu savez backi bunjevaca konferencija za tisakvojvođanskih Hrvata pravo da u Velikoj vijećnici Gradske kuće predstavljanje dva hrvatska znanstvena djela o identitetu bunjevačkih Hrvata s obrazloženjem da je to politički skup.vijećnici Gradske kuće kojom obilježavaju održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slavena, na kojem su govorili on i predsjednik Tomislav Nikolić. Tada je predsjednik Nikolić ukazao da nitko ne smije ugroziti zajedničku kuću Bunjevaca i Srba.

"Bunjevci vjekovima žive na ovim prostorima i vaše pravo je da čuvate svoju posebnost i uvijek ponosno ističete da ste Bunjevci iz Srbije. Zaslužili ste to svojim odnosom prema Srbiji, doprinosom napredovanju i slavi naše zajedničke i jedine otadžbine. Osjećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji kao svojoj matičnoj zemlji izuzetan je izraz nacionalne i patriotske svijesti. Nitko i nikad ne smije ugroziti vašu i našu zajedničku kuću", rekao je Nikolić na svečanosti.Tom prigodom, poslije obraćanja predsjednika gradonačelnik Jenő Maglairekao je obraćajući se Bunjevcima-ne Hrvatima „Nacionalna zajednica Bunjevaca drži do sebe, čuva svoje običaje, kulturu i identitet. Bunjevci su primjer da kroz teška istorijska iskušenja narod sebe može da očuva i ojača ako je jedinstven i stalno neguje svest o samobitnosti".

Ovo je samo još jedan primjer da gradonačelnik Subotice Jenő Maglai favorizira institucije Bunjevaca-ne Hrvata, sa ciljem odvajanja dijela Bunjevaca od hrvatskog naroda. Tako je u vladajućoj koaliciji u Subotici i Savez bačkih Bunjevaca, koji ima jednog vijećnika od šezdeset sedam koliko broji Skupština grada Subotice.

Jedina je istina, koji smiju čuti Bunjevci je ona koju govori Bunjevački nacionalni savjet po naputku vlasti

Ovom prigodom se priopćenjem obratio i Savez bačkih Bunjevaca. Savez bačkih Bunjevaca koji je režimska stranka, osnovana sa ciljem negiranja postojanja bunjevačkih Hrvata. U priopćenju je optužio Hrvatsko nacionalno Vijeće da je predstavljanje zbornika radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i monografije svecana akademija u Velikoj vijecnici Gradske kuce"Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca" ,skup koji je u stvari jedan u nizu kojim predstavnici hrvatske zajednice u Subotici otvoreno sprovode akte asimilacije građana pripadnika bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji u Hrvate, i da su „kvazi naučnici" koji svojim „naučnim radovima" odredili ko kako mora da se izjašnjava .

Priopćenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsjednik Mirko Bajić prenosimo u cijelosti.

„Postupak visokih funkcionera DSHV i hrvatske zajednice u Subotici, koji su stavljanjem flora šahovnice oko rukava iskazivali da su navodno diskriminirani jer im nije data Velika vijećnica Gradske kuće, nego druga adekvatna sala za svoje aktivnosti, je u stvari vrhunski izraz licemjerja.
Taj skup je u stvari jedan u nizu kojim predstavnici hrvatske zajednice u Subotici otvoreno provode akte asimilacije građana pripadnika bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji u Hrvate.

Skupljajući „kvaziznanstvenike" koji svojim „znanstvenim radovima" tko se kako mora izjašnjavati, u stvari se vrši ugrožavanje prava na nacionalno osjećanje, diskriminiraju, vrijeđaju i omalovažavaju na nacionalnoj osnovi, oni građani koji se izjašnjavaju kao Bunjevci. Bunjevci su se identificrali kao nacionalna manjina u Republici Srbiji, kao i sve druge nacionalne zajednice, pa i Hrvati, jer imaju konstituiran Nacionalni savjet i druge institucije u skladu sa ustavom i zakonom.
Vrhunac tog licemjerja je u činjenici da se ove aktivnosti financiraju iz proračna Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine Vojvodine, putem Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodinu."

Savez bačkih Bunjevaca je stranka koja je poznata po tome da nikada nije održala izbornu skupštinu dostupnu javnosti, da im članovi mogu stati u jedan kombi, u kojoj SrbijaSrbija je kroz niz godina davala intelektualnu i financijsku podršku udrugama i strankama Bunjevaca-neHrvata u stvaranje srpskog plemena tako i Savezu bačkih Bunjevaca. U Savezu bačkih Bunjevaca asimilatorske namjere nisu vidjeli u udžbenicima na ćiriličnom pismu koje je djeci koji pohađaju nastavu na bunjevačkom govoru poklonio predsjednik Tomislav Nikolić. Što je nekadašnju mađarizacija Bunjevaca zamijenjena srbizacijom ,s ekavicom i ćirilicom u školama.funkciju predsjednika obnaša Mirko Bajić, koji je u isto vrijeme i član pokrajinskog predsjedništva stranke Srpskog pokreta obnove, čiji je predsjednik Vuk Drašković. Na konfercijama za tisak Saveza bačkih Bunjevaca, uvijek su uz predsjednika stranke koji je po struci profesor fizike (20 godina nije radio u prosvjeti), nazoče i članovi predsjedništva jedan je nastavnik, a drugi član predsjedništva je trgovac po struci, pa se može reći da su stručni da ocjenjuju radove koje su uredili: prof. dr. sc. Milana Černelić, prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović, doc. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, dr. sc. Tihana Rubić, Matija Dronjić, dipl. etnolog i Mihovil Gotal, apsolvent. I monografija Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca prof. Katarina Čeliković, prof. Bojana Poljaković, doc. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, dr. sc. Tihana Rubić, prof. dr. sc. Dinko Šokčević i prof. Tomislav Žigmanov.

Srbija je kroz niz godina davala intelektualnu i financijsku podršku udrugama i strankama Bunjevaca-neHrvata u stvaranje srpskog plemena tako i Savezu bačkih Bunjevaca. U Savezu bačkih Bunjevaca asimilatorske namjere nisu vidjeli u udžbenicima na ćiriličnom pismu koje je djeci koji pohađaju nastavu na bunjevačkom govoru poklonio predsjednik Tomislav Nikolić. Što je nekadašnju mađarizacija Bunjevaca zamijenjena srbizacijom ,s ekavicom i ćirilicom u školama.

Imenovanje Bunjevaca "katoličkim Srbima" proces je koji traje uz potporu Saveza bačkih bunjevaca. Uz to, jedina istina za Savez bačkih bunjevaca, koji smiju čuti Bunjevci je ona koju organiziraju srbijanske vlasti s Bunjevačkim nacionalnim savjetom, a u suradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, te Maticom srpskom iz Novog Sada, kojima se pokazuju da Bunjevci nemaju povijest vezanu uz Hrvate, već za Srbe.

Tako stranka Savez bačkih Bunjevaca svojim djelovanjem iskazuje zahvalnost režimu za finacijsku potporu, za formiranje posebnog biračkog popisa Bunjevaca-neHrvata, za potporu na izborima za Bunjevački nacionalni savjet, te rukovođenje novim Bunjevačkim nacionalnim savjetom.

Zlatko Ifković

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 25-05-2024, 09:48:52

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.