Koga Milanović predstavlja na funkciji hrvatskog predsjednika?

Narod koji brzo zaboravlja i lako oprašta

''Naše su dvije zemlje udaljene tisućama milja, ali nas ujedinjuje duboka vjera u Boga i blagoslov slobode koju nam je dao. Danas, na ovom tlu uz Jadran, stojimo zajedno kao slobodni ljudi. Od ovog trenutka pa nadalje zaprijeti li vašoj zemlji ikakva opasnost, Amerika i NATO stajat će uz vas i - NITKO VAM VIŠE NEĆE ODUZETI SLOBODU!'' Zvuči zadivljujuće moćno, zar ne?

Ali, sjeća li se još netko u Hrvatskoj ovih riječi američkog predsjednika Georga W. Busha, izrečenih na Markovom trgu u Zagrebu prigodom primanja Hrvatske u NATO. Koliko li su samo umornom i napaćenom hrvatskom uhu bile drage tako snažne i kristalno jasne riječi jamstva sigurnosti novostvorenoj hrvatskoj državi od strane predsjednika Nato Hrnajjače sile na svijetu. Njegovo javno obećanje da će Amerika skupa s NATO-om obraniti hrvatsku slobodu ako ikada bude ugrožena bile su pravi melem za dušu svakom slobodoljubivom Hrvatu jer je osjećaj sigurnosti svakom narodu najbolja motivacija da se u miru može posvetiti ostvarivanju boljeg života i sretnije budućnosti za nove naraštaje.

No, budući da smo, kako Starčević reče, narod koji brzo zaboravlja i lako oprašta svojim neprijateljima, izgleda da smo već zaboravili tko nam je pomogao ostvariti vjekovni san i tko nam štiti današnju slobodu i mir. Zaboravili smo da zahvalnost za veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju danas uživamo u dobroj mjeri dugujemo i Americi. Koja nam je pružila ključnu logističku i diplomatsku potporu u slamanju velikosrpske agresije i sprječavanju još više genocidnih zločina koje bi Milošević sigurno počinio na putu prekrajanja Jugoslavije u Veliku Srbiju. Zaboravili smo i da smo se nakon toga, zahvaljujući Americi (sudac Meron) obranili pred Haaškim tribunalom od zlonamjerno namontirane optužbe protiv generala Gotovine kojom se novostvorenoj hrvatskoj državi željelo nametnuti groznu stigmu da je stvorena na zločinu i etničkom čišćenju.

Ako se prisjetimo svih tih činjenica odgovor je više nego jasan. Amerika je dokazani prijatelj i zaštitnik slobodne Hrvatske. Saveznik na kojem počiva njena sigurnost. Dakle, zbog stalne opasnosti koja joj prijeti od Srbije i drugih grabežljivih susjeda Hrvatska bi s Amerikom i NATO-m morala imati nedvosmislene i najtješnje moguće odnose.

No, trenutni hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne misli tako.

Nož u leđa

Naime, dok Amerika i sve druge zemlje članice NATO saveza kreću u mobilizaciju i jačanje posvećenosti međusobnih obveza u suočavanju s prijetnjom ruske invazije na Ukrajinu, trenutni hrvatski predsjednik otvoreno im Milanovićnajavljuje zabijanje noža u leđa svrstavanjem na stranu Rusije. Dobronamjerni strani dužnosnici i prijatelji Hrvatske ostali su šokirani ovakvim njegovim činom. Ironično, izdaja dolazi od predsjednika države koja je svoju slobodu od stoljetne okupacije i međunarodno priznanje stekla upravo zahvaljujući pomoći Amerike i NATO-a.

Milanovićevo stavljanje na stranu agresora i okupator, a ne žrtve agresije i okupacije šokiralo je slobodoljubivi svijet i u mnogome srozalo ugled i povjerenje u hrvatsku državu i narod koji ga je izabrao za svog predsjednika. Uz to, njegovo balkanski podlo vrijeđanje Ukrajine, koja se sad nalazi pred istom opasnošću i izazovom pred kakvim se Hrvatska našla 1991., zaista je krajnje odvratno. Posebice kada se ima u vidu da se ta iznimno prijateljska država čak i za vrijeme embarga, uz sav rizik, nije ustručavala tajnim kanalima slati oružje za obranu Hrvatske i među prvima u svijetu priznati njenu neovisnost.

Nedopustivo je bilo kojem hrvatskom političaru vrijeđati i ponižavati države i narode koji su prijelomnom povijesnom trenutku podupirali borbu i konkretno pomogli nama Hrvatima da postignemo slobodu i samostalnost. To je ujedno uvreda i izdaja svih onih koji su se borili i poginuli boreći se protiv velikosrpske agresije i okupacije Hrvatske u Domovinskom ratu.

No, ako vidimo da ne postoji narod i država koji su u vrijeme velikosrpske agresije pomogli Hrvatskoj, a da ih Rusija UkrajinaMilanović nije izvrijeđao i oblatio onda se nameće neizbježno pitanje - Koga on predstavlja na funkciji hrvatskog predsjednika?

Razmislimo malo kakve to poruke i sliku Hrvatske svijetu šalje Zoran Milanović i u kojem je pravcu usmjerava. To što on radi je velika međunarodna sramota Hrvatske. Njegova izjava da Amerika i NATO nemaju ništa s onim što se događa na rusko-ukrajinskoj granici, prepuštajući Ukrajinu na milost i nemilost Rusiji, identična je onoj Slobodana Miloševića koji je na početku agresije Srbije na razoružanu Hrvatsku rekao: ''Europa i SAD nemaju ništa s ovim što se događa između Srbije i Hrvatske i treba da se drže po strani''.

Koga dakle predstavlja Milanović kada javno opravdava rusku okupaciju Krima i istočnih dijelova te prijateljske zemlje? Kada kaže da će kao vrhovni zapovjednik zabraniti hrvatskim vojnicima sudjelovanje u NATO misiji odvraćanja Rusije od nove izgledne agresije na Ukrajinu, ali i druge istočno europske zemlje? Kada daje potporu takvim osvajačkim planovima Putina istovremeno optužujući američkog predsjednika Bidena i njegovu administraciju da huškaju na rat!?

Dodikov i Vučićev glasnogovornik

Moskva i Beograd, oduševljeni otkačenim Milanovićem koji je (samovoljno?) naglavačke uskočio u njihov promidžbeni Dodik Vučićvagon, sigurno će ga znati i ubuduće vješto rabiti kao usputnu korisnu budalu za pljuvanje po Americi, EU i NATO-u te širenju proruskog i velikosrpskog utjecaja u 'Regionu'.

Budući ga nitko normalan na domaćem ni međunarodnom planu ne smatra političarem ni sugovornikom vrijednim poštovanja, lukavi Dodik i njegovi mentori u Beogradu i Moskvi očito su znali kako besposlenog i pozornosti željnog narcisa Milanovića iskoristiti za svoje interese. Njegovo negiranje genocida u Srebrenici i javna potpora koju pruža Dodiku nije ništa drugo do otvoreni zahtjev za legalizacijom genocidne srpske paradržave na teritoriju BiH ('Ja je akceptiram') i uništavanje opravdanog zahtjeva Hrvata za ravnopravnim tretmanom prigodom izbora u BiH.

Takvo Milanovićevo ponašanje naveliko se koristi kao klin za razbijanje jedinstvenog zapadnog odgovora Putinu, Vučiću i Dodiku i privlačenju država nastalih raspadom bivše Jugoslavije pod veći utjecaj Rusije i Kine. Na tome se neumorno radi od dolaska na vlast 'bivših' Jugoslavena u Hrvatskoj i bivšeg Miloševićevog ministra propagande za novog vrhovnog vožda i apsolutnog gospodara Srbije, Vučića.

Velikosrbima u Beogradu je iznimno važno putem takvog ponašanja Milanovića svijetu pokazati da su Hrvati primitivni Balkanci bez časti i karaktera zbog čega im nije mjesto u civiliziranoj zajednici naroda Zapada (EU, NATO) nego u njihovoj regionalnoj zajednici 'Otvoreni Balkan'

Zašto bi se dakle Vučić i Dodik oglašavali u vezi s krizom na ukrajinsko-ruskoj granici kada u trenutnom hrvatskom EU SADpredsjedniku imaju svog glasnogovornika koji će njihovim narativom svijetu prenijeti njihove stavove kao hrvatske i usput im dati municiju za optužbe protiv Hrvata da su loši i nepouzdani saveznici?

Bez obzira što se na Milanovića gleda kao na otkačenog redikula koji iz dosade svakodnevno lupeta proturječne besmislice, ipak će to, s obzirom da je izabran većinskom voljom hrvatskog naroda, baciti sjenu na Hrvatsku kao pouzdanog zapadnog saveznika. Zbog čega bi, u budućem geostrateškom preslagivanju na 'našim prostorima' Zapad mogao imati puno manje simpatija i volje braniti njenu slobodu i samostalnost.

Putinov i Vučićev cilj je međusobno posvađati i podijeliti zemlje članice EU, razbiti transatlantsko savezništvo i američku posvećenost zaštiti Europe, posebice prostora zapadno od Drine. Ironično je da im se u postizanju tog cilja priključio predsjednik Hrvatske, države članice EU i NATO koja je svoju slobodu i neovisnost stekla upravo zahvaljujući i njihovoj pomoći. Očito je Rusija i Srbija u Milanoviću dobila novu navođenu raketu za razbijanje ta dva, za sigurnost Europe i svijeta, vitalna političko-vojna saveza.

'Naša Regija'

Žalosno je i zabrinjavajuće vidjeti u što se Hrvatska pod vlašću djece okorjelih jugokomunista i udbaša pretvorila. Mesić JosipovićKoliko ih je kućni odgoj, sustavno ispiranje mozga i sklonost korupciji odnarodilo i pretvorilo u dezorijentirane zombije i igračke u rukama onih koji Hrvatskoj ne žele dobro.

Sve do smrti pokojnog predsjednika Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška politika Hrvatske je bila da joj u vojnim i vanjskim odnosima Amerika bude najvažniji saveznik i partner. Njihovom smrću i povratkom na vlast 'bivših' Jugoslavena vratila se i 'bivša' politika. Tako su od bliskih saveznika za vrijeme Tuđmana, Hrvatska i Amerika postali daleki poznanici. Isto kao u bivšoj Jugoslaviji.

Naime, nakon Tuđmanove smrti i temeljite čistke institucija od hrvatskih domoljuba, slične onoj iz 1971. Hrvatska je pod Mesićem izvršila dramatičan zaokret na unutarnjem i vanjsko političkom planu prema bivšoj jugoslavenskoj ('regionalnoj') i nekakvoj maglovitoj nesvrstanoj politici. Važniji su mu bili Castro i Ghadafi nego Amerika i Europa.

Tome je Hrvatska platila i još uvijek plaća veliku cijenu.

Sjećate se kako je u vrijeme dok je bio predsjednik, Mesić javno pozivao bivše jugo republike i apelirao na 'međunarodnu zajednicu' sponzora Zapadnog Balkana da ne dopuste Hrvatskoj 'pobjeći iz Regije'? Ili kako je njegov zapadni_balkannasljednik, Josipović, u svom inauguracijskom govoru i političkom programu opetovano naglašavao kako će mu politički prioritet biti ponovna integracija Hrvatske u 'Našu Regiju'?

Pa onda kako je Milanović, u vrijeme svog premijerskog mandata, donošenjem famoznog 'Lex Perković', u posljednji trenutak pokušao spriječiti ulazak Hrvatske u EU i njen bijeg iz ralja Zapadnog Balkana i 'srpskog sveta'? Vidite ga kako i danas, u ulozi predsjednika, sličnim manevrom pokušava isprovocirati Ameriku i NATO da dignu ruke od Hrvatske kao nepouzdanog saveznika i prepuste je utjecaju Rusije i puzećem 'regionalnom' povezivanju s Srbijom na putu u već viđenu zajedničku budućnost.

Sve su to očiti primjeri kako se jugobalkanski odgojeni i utaočeni političari i današnja slobodna i samostalna hrvatska država apsolutno ni u čemu ne podudaraju. Dapače, međusobno se apsolutno isključuju. Ne postoji, dakle, nikakav drugi smisao njihovog instaliranja na vlast osim nastojanja da se današnja Hrvatska ponovo integrira u 'svoj' Region kako bi na političkom, gospodarskom, vojnom, obavještajnom i kulturnom planu ostala pod šapom srpsko-ruske dominacije.

Savezništvo s Amerikom nije stvar izbora već obveza

Temeljna lekcija iz međunarodne politike koju mnogi Hrvati ne mogu ili ne žele shvatiti je da Hrvatskoj, ako zaista želi biti slobodna i zaštićena, savezništvo s Amerikom i članstvo u NATO-u nije stvar izbora već obveza.

Zbog povijesnog iskustava, poglavito onog iz Domovinskog rata, danas bi posljednjem političkom slijepcu u Hrvatskoj trebalo biti jasno kako bi izlazak ispod američkog i NATO obrambenog štita uništio sigurnost Hrvatske i njenu budućnost kao slobodne i samostalne države. Pogledajmo samo na što današnja Hrvatska teritorijalno i demografski sliči i u kakvom okruženju živi. I upitajmo se nije li apsolutno idiotski uopće dovoditi u pitanje potrebu savezništva s Amerikom i zaštitu NATO-a?

U Hrvatskoj se, dakle, može raspravljati o bilo čemu, ali se mora razumjeti da je savezništvo s Amerikom i članstvo u SadNATO-u nužna stvar. Sve drugo bi bilo opasna i riskantna politika jedne male, novostvorene državice koja je zbog svoje izuzetne ljepote i strateške važnosti uvijek bila i bit će meta grabežljivih osvajača.

Ne zaboravimo koliku samo opasnost za Hrvatsku predstavljaju velikosrpske pretenzije na njene teritorije, poglavito obalu, što je dobro znani uzrok ratova i međusobne netrpeljivosti koji prožimlju cjelokupnu povijest hrvatsko-srpskih odnosa i opterećuju njihovu normalizaciju sve dotle dok postoji i najmanja šansa da bi se velikosrpski snovi o izlasku na more mogli ostvariti.

Točno je da Amerika djeluje diljem svijeta uglavnom zbog zaštite vlastitog interesa, kao što to uostalom rade Rusija, Kina i sve druge zemlje. Ali boreći se protiv tiranije i agresivnih namjera diktatorskih režima, braneći vlastitu slobodu Amerika brani i našu. To mi Hrvati trebamo cijeniti i uvijek imati na umu.

Zdrava matica slobodoljubivog hrvatskog naroda mora, dakle, biti jako oprezna da se ne bi nepovratno zapetljala u mrežu spletki 'bivših' velikosrba, Jugoslavena i njihovih vanjskih mentora koji je žele uvući u svoju divljačku antiameričku i antiNATO kampanju kako bi Hrvatsku udaljili od njihove zaštite. Ako ne bude odlučno i jasno stajala na putu tog savezništva Hrvatska će sve više i više biti uvlačena u regionalno velikosrpske intrige i planove dirigirane iz Beograda i Moskve. Pri tom nam jedna stvar mora biti kristalno jasna. Ako u Hrvatskoj prevagne ruski utjecaj paralelno s njime prevagnuti će i velikosrpski.

Svakako, Hrvatska treba razvijati dobre i prijateljske odnose sa svim državama u okruženju i na svijetu, ali nikada pri tom ne smije dovoditi u pitanje i opasnost savezništvo koje joj jamči slobodu i opstanak.

Željko Dogan

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 5-12-2023, 05:25:14

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2023 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.