Trabanti velikosrpstva u Hrvatskoj

Moglo se očekivati da će nedavni Vučićev posjet Hrvatskoj biti samo nagovještaj ponovnog buđenja velikosrpskog apetita koje dolazi iz 'ugrožene' kaste 'bivše' privilegiranih Srba u Hrvatskoj okupljenih oko Srpskog narodnog vijeća (SNV) i SAMOSTALNE SRPSKE (!?)demokratske stranke, Milorada Pupovca. Nedavnom objavom 'Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj' koja dolazi iz tih krugova upravo smo dobili potvrdu kako velikosrpska SNVborba protiv hrvatske slobode i suverenosti po svoj prilici nikada neće prestati već će samo tražiti nove puteve i tansformacije kako bi se došlo do željenog cilja.

Nije slučajno što je za autora ove najnovije remetilačke provokacije određen jedan od deset najutjecajnih Srbina na svijetu, prof. Dejan Jović. Velikosrpski revizionist i notorni antihrvatski aktivist sa Soroševe platne liste. Koji je svjetsku 'slavu' stekao svojim 'znanstvenim' radovima u kojima opravdava Miloševićev lik i djelo, poriče genocid u Srebrenici i tvrdi da je 1990. u Hrvatskoj 'samo 11, 5 posto ljudi željelo neovisnost.' Ne iznenađuje dakle što je i u ovom svom najnovijem 'znanstvenom radu', koji vuče korijenje iz propalih velikosrpskih projekata, od Hrvatske vlade ultimativno zatražio da hrvatski Srbi Vučić'moraju dobiti' manjinsku samoupravu u vidu Zajedničkog vijeća općina (ZVO) u dijelovima Baranje i istočne Slavonije, uz granicu s Srbijom.

Interesantno, upravo ono što i Vučić ultimativno traži na briselskim pregovorima za Srbe na sjeveru Kosova, uz granicu sa Srbijom. Ne treba velika politička mudrost kako bi se (spajajući točkice na tragu Memoranduma II.) došlo do zaključka što je krajnji cilj tog vješto podmetnutog kukavičjeg jajeta. Od klastera zajednica srpskih općina uz granicu sa Srbijom napraviti jedan kompaktan teritorij pod kontrolom Srba koji bi se slijedom događaja u nekom budućem pogodnom trenutku jednostavno priključio Srbiji.

Ako se osvrnete na velikosrpske teritorijalne pretenzije širenja na Hrvatsku i BiH u prošlosti, vidjet ćete da tu uvijek postoji isti obrazac. Dakle, postoji i lekcija koja se mora naučiti iz tog obrasca.

Ublaženi krajinski zahtjevi

Očito je da su, koristeći potentnu Pupovčevu poziciju jezičca na vagi u trenutnoj hrvatskoj vladi 'lojalni' hrvatski (veliko)Srbi okupljeni oko SNV, u dosluhu sa službenim Beogradom, odlučili kako je sad pravi trenutak izbaciti na Krajinastol nešto ublažene i naizgled prihvatljive'bivše' krajinske zahtjeve. ManipulatoriAko Pupovac, Jović i njima bliski velikosrpski manipulatori zaista žele nekoga uvjeriti danas da su hrvatski Srbi ugroženi i u Hrvatskoj se ponovo budi fašizam, onda moraju javnosti podastrijeti puno kredibilnije dokaze nego što je nedostatak struje u nekoliko zabačenih domaćinstava u vrletima Like ili hajke na tradicionalni hrvatski pozdrav 'Za dom spremni'.Kako bi, u slučaju da budu odbijeni, EU i svijetu mogli po tko zna koji put poslati svoju omiljenu poruku - Hrvati su netolerantni srbomrsci i nepopravljivi fašisti.

S druge strane hrvatski političari, intelektualci i mediji ne pokazuju neku naročitu volju ni sposobnost da se uhvate u koštac s ovakvim 'bivšim' prijetnjama i jasno se odrede glede tog pitanja. Iako, svaki put do sada, kad god bi 'ugroženi' velikosrbi zaprijetili, a hrvatski političari i mediji zbog 'političke korektnosti' ostajali nijemi, ne prođe puno vremena da oni tu svoju prijetnju pokušaju ostvariti.

To je ta tipična velikosrpska arogancija, bazirana na stoljetnoj ulozi balkanskog žandara, koju nitko nema pravo odbiti ni kritizirati. Pupovac, Jović i njihovi mentori u Beogradu izgleda još uvijek ne shvaćaju da su 'dobra stara vremena' kada se nije smjelo otvoreno raspravljati, analizirati i kritizirati velikosrpske spletke, mitove i laži nepovratno prošla.

Dakle, ako Pupovac, Jović i njima bliski velikosrpski manipulatori zaista žele nekoga uvjeriti danas da su hrvatski PupovacSrbi ugroženi i u Hrvatskoj se ponovo budi fašizam, onda moraju javnosti podastrijeti puno kredibilnije dokaze nego što je nedostatak struje u nekoliko zabačenih domaćinstava u vrletima Like ili hajke na tradicionalni hrvatski pozdrav 'Za dom spremni'.

Mogu li se dakle takva zlonamjerna podmetanja koja dominiraju u medijima i javnom mišljenju velikosrpstvom opijenih Srba i njihove pete kolone u Hrvatskoj, objasniti ikako drugčije nego 'bivšom' bolesnom pohlepom za hrvatskim teritorijima i željom za pljačkom Lijepe naše?

Zar nismo sve to već prošli s velikosrbima i hrvatskim jugokomunistima koji su, na račun tobožnje ugroženosti Srba i borbe protiv 'buđenja fašizma', više od pola stoljeća u Hrvatskoj živjeli kao bubreg u loju. Pljačkajući je temeljito. Sada to isto, na malo sofisticiraniji način, nastavljaju raditi njihovi nasljednici uz pomoć hrvatskih korisnih budala i mentora izvana.

Paraziti i ponovno buđenje fašizma u Hrvatskoj

Iako je današnja hrvatska država, glede pitanja slobode govora i prava manjina jedna od najtolerantnijih (ako ne i najtolerantnija) u EUropi, ipak 'bivši' velikosrbi, antifa crvene brigade i o državnim jaslama kronično ovisni NovostiVelikosrpstvoMogu li se zlonamjerna podmetanja koja dominiraju u medijima i javnom mišljenju velikosrpstvom opijenih Srba i njihove pete kolone u Hrvatskoj, objasniti ikako drugčije nego 'bivšom' bolesnom pohlepom za hrvatskim teritorijima i željom za pljačkom Lijepe naše?jugoparaziti preko svojih stranaka, nevladinih udruga i medija, ne prestaju vrištati o svojoj ugroženosti i ponovnom buđenju fašizma.

Pogledajte samo vodeće hrvatske medije, poglavito Pupovčeve 'Novosti', kao primjer rajski ugodnog utočišta 'bivših' udbaša, KOS-ovaca, jugovelikosrpskih nostalgičara i odkačenih novinara. Koji pod krinkom satire podmuklo šire beznađe, netrpeljivost i provokativnu antihrvatsku histeriju. I još im hrvatski porezni obveznici moraju plaćati za to.

Hrvatska je očito bila i ostala unosno tržište za dobro umrežene notorne obmanjivače naroda koji ga nastavljaju izluđivati bivšim lažima i mitovima. Upravo gledamo kako se u Hrvatskoj lome koplja u vezi s time kako se postaviti prema 'planetarnom' problemu tradicionalnog hrvatskog pozdrava 'Za dom spremni', kojeg su jednom kratkom vremenskom razdoblju rabili i pripadnici ustaškog pokreta.

Nažalost, trenutno u Hrvatskoj postoji puno razočaranih i tim 'igrama' nedoraslih ljudi, koji u zlonamjerno plasiranim lažima, poluistinama i apsurdnim tvrdnjama profesionalnih sijača nereda u hrvatskom društvu, traže lijek za svoje nezavidno stanje. I glasuju za njih na izborima. Čime vlastitu agoniju, koliko god bila loša, čine još gorom.

Ipak, varaju se profesori Pupovac i Jović ako misle da će im uspjeti mlade hrvatske naraštaje osedlati nametanjem krivice za ono što se dogodio prije 75 godina, a prisiliti ih da zaborave što se Hrvatskoj dogodilo prije dvadesetak godina u velikosrpskoj agresiji. Od čijih posljedica i danas mnogi pate, umiru i iseljavaju se.

Nedvojbena je činjenica da bi Hrvatska danas zaista bila druga Švicarska da nije bilo barbarske velikosrpske Varaju seVaraju se profesori Pupovac i Jović ako misle da će im uspjeti mlade hrvatske naraštaje osedlati nametanjem krivice za ono što se dogodio prije 75 godina, a prisiliti ih da zaborave što se Hrvatskoj dogodilo prije dvadesetak godina u velikosrpskoj agresiji. Od čijih posljedica i danas mnogi pate, umiru i iseljavaju se.agresije, razaranja i posljedica koje je ostavila za sobom. Postoje naime vjerodostojne procjene o nanešenoj Novostigolemoj materijalnoj šteti koja se uz prateće gubitke i sredstva uložena za obranu i obnovu procjenjuju do krupnih 200 milijardi dolara.

Kada su pred kraj ljeta 1990. hrvatski Srbi, koje je Beograd duhovno pripremio za obračun s Hrvatima i okupaciju 'njihovog dijela' Hrvatske, otpočeli s balvan-revolucijom i nakon toga dobili goleme količine oružja, potporu JNA i paravojnih formacija iz Srbije, bio je to recept za katastrofu. Ne samo njihovi dojučerašnji prijatelji i susjedi, Hrvati, koji su postali meta, nego je i cijeli svijet ostao šokiran količinom mržnje, brutalnog uništenja i razaranja svega što je hrvatsko. U do jučer mirnim krajevima punim 'bratstva-jedinstva'.

Ostavljanje hrvatskim građanima i poreznim obveznicima, koji su bili žrtva te barbarske agresije, da sami plaćaju za štetu koju su drugi izazvali i počinili, i što je još gore za štetu svojih dželata i okupatora, zaista je krajnje sramotno i nepošteno. Dobro je što je za vrijeme nedavnog Vučićeva posjeta premijer Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete i tako ih imenovao odgovornim za sve zlo i štetu koju su tijekom pobune i agresijeu Hrvatskoj nanijeli. Kako Hrvatima tako i samima sebi.

Oprez kako se ne bi ponovilo već viđeno

Dok god se velikosrpski agresori i zločinci ne kazne punom cijenom i ne pokaju za svoja zlodjela nećemo vidjeti nikakve promjene u njihovom ponašanju.

Već će i dalje stalno okretati pilu naopako prikazujući sebe kao žrtvu, bez imalo stida ili žaljenja za one koje su oni napravili žrtvama. Njihov nagli gubitak pamćenja nakon poraza u ratu, nedostatak isprike i kajanja uz stalne ucjene i Ovčaraocrnjivanje novostvorene hrvatske države, upozoravajući su znaci koji pozivaju na oprez kako se ne bi ponovilo već viđeno.

Zabrinjavajuće je gledati kako elitno društvo hrvatskih Srba okupljeno oko Pupovčeva SNV-a ne pokazuje nimalo kajanja za monstruozne zločine, patnju i razaranja koje su nanešene hrvatskom narodu za vrijeme petogodišnje agresije i okupacije jedne trećine Hrvatske.

Nego i dalje optužuju Hrvate da su im oduzeli 'njihovo pravo' ZabrinjavajućeZabrinjavajuće je gledati kako elitno društvo hrvatskih Srba okupljeno oko Pupovčeva SNV-a ne pokazuje nimalo kajanja za monstruozne zločine, patnju i razaranja koje su nanešene hrvatskom narodu za vrijeme petogodišnje agresije i okupacije jedne trećine Hrvatske.na kontrolu ciljanih hrvatskih teritorija i primoravaju ih da im plaćaju oštetu za oštećene kuće i imanja.

Što je to ako nije teror manjine nad većinom, odnosno 'bivša' velikosrpska politika apartheida u odnosu na hrvatski narod?

Interesantno, oni uvijek znaju samo svoja 'prava' i 'bezgrješnost', ali nikada'ne znaju' uzrok i svoju odgovornost za stanja u kojem se nalaze. Zašto Pupovac i njegovo društvo oko SNV i 'Novosti', makar i na satiričan način, izbjegavaju reći što je najveći problem hrvatskih Srba i očiti uzrok njihove ugroženosti?

Pročitajte transkripte pokajničkog svjedočenja jednog od čelnika 'Krajine', potpukovnika KOS-a, Slobodana DUBALazarevića, sa suđenja Miloševiću u Haagu, i sve će vam biti tragično jasno. U međuvremenu pustite Pupovca i Jovića da vas i dalje zabavljaju dobro poznatim velikosrpskim mudrolijama. Pronalazeći svoju 'ugroženost' u mističnom hrvatskom 'fašizmu' i 'bezrazložnom' nepovjerenju prema (veliko)Srbima. Ionako sve to skupa zvuči kao obična glupost u usporedbi sa stvarnim stanjem.

Ako se osvrnemo u prošlost vidjet ćemo da nijedna zemlja nije pružila Srbima takvu dobrodošlicu, dala im toliko beneficija i prigoda da se profiliraju i integriraju u njeno tkivo kao Hrvatska. Mnogi su tu prigodu iskoristili i postali čuveni vojskovođe, znanstvenici, književnici, umjetnici, sportaši, glazbenici ili jednostavno sretni ljudi. Ali je isto tako puno njih, zaslijepljenih velikosrpskim idejama, mitovima i potkupljivanjem iz Beograda, na sve moguće načine onemogućavalo slobodu hrvatskog naroda. I kad god bi im se pružila povijesna prigoda zabijali mu nož u leđa, pokušavajući za račun proširenja Srbije oteti željene dijelove Hrvatske. Za što su redovito plaćali veliku cijenu. Činjenica je da im je takvo ponašanje donijelo ne samo omrazu nego ih je gotovo istrijebilo iz Hrvatske.

Generaliziranje je idiotsko i štetno

Naravno da svi hrvatski Srbi nisu velikosrbi. Svaka generalizacija na vrlo negativan način je idiotski primitivna i štetna. U Hrvatskoj ima puno lojalnih i dobroćudnih Srba koji svojim radom i uspjesima doprinose općem dobru i ugledu Hrvatske. Ali je činjenica da se velika većina njih nakon raspada Jugoslavije odazvala pozivu vodećih velikosrpskih fašista Šešelja i Miloševića te njihovih tadašnjih šegrta, Vučića i Dačića da napadaju i etnički čiste Hrvate u željenim granicama Velike Srbije. Neki su s vremenom shvatili i priznali da im je mozak bio ispran iz Beograda nametnutim uvjerenjem kako je to ne samo pravo već i dužnost svakog Srbina. Danas je veliki problem to Crnošto 90 posto od onih koji su aktivno sudjelovali ili odobravali JednakostSvi ljudi u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj trebaju živjeti pod istim zakonskim uvjetima i biti jednako tretirani. Zakon i mediji apsolutno trebaju reagirati na svaku pojavu napada ili zlostavljanja na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Ali i na prijetnju nacionalnoj sigurnosti i podrivanje teritorijalnog integriteta zemlje. Problem nastaje kada se izdvoji i pod medijsko povećalo stavi samo onaj dio društva koji se na 'bivši' način želi ocrniti i organizirati hajka na njega. Dok se istovremeno okreće glava u stranu i ignorira sve ono loše i opasno što druga, na 'bivši' način privelegirana strana radi.brutalnu agresiju na Hrvatsku, misle da time nisu učinili ništa ozbiljno.

Dodatni, zapravo najveći problem su Pupovac i njegova privelegirana sekta oko SNV koji inzistiraju, zato što su Srbi, da ih se ne može tretirati jednako kao sve druge u hrvatskom društvu već kao zasebnu zajednicu koju se uvijek mora pitati i odobriti za sve što se događa u Hrvatskoj. Oni slobodoljubljivoj većini hrvatskog naroda, u danas neovisnoj i suverenoj hrvatskoj državi, jednostavno ne dopuštaju živjeti svoj život i gledati svoj interes jer to njih i 'bivše' velikosrbe u Beogradu strašno ugrožava i vrijeđa. Oni i dalje žele neograničeno uživati svoje bivše privelegije i 'slobodu govora' po kojoj je jedino njima dopušteno sve a drugima ništa.

Prošlost nam je jasno pokazala kuda to vodi.

Svi ljudi u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj trebaju živjeti pod istim zakonskim uvjetima i biti jednako tretirani. Zakon i mediji apsolutno trebaju reagirati na svaku pojavu napada ili zlostavljanja na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Ali i na prijetnju nacionalnoj sigurnosti i podrivanje teritorijalnog integriteta zemlje. Problem nastaje kada se izdvoji i pod medijsko povećalo stavi samo onaj dio društva koji se na 'bivši' način želi ocrniti i organizirati hajka na njega. RH SrbijaDok se istovremeno okreće glava u stranu i ignorira sve ono loše i opasno što druga, na 'bivši' način privelegirana strana radi.

Sloboda govora i prava manjina su načela s kojima će se složiti svaki razuman čovjek koji nema predrasuda. Ali i oni najtolerantniji među nama moraju prihvatiti činjenicu da je odbrana nacionalnih interesa većine i teritorijalnog suvereniteta države od vitalne važnosti.

Srbi koji žive u današnjoj EUropskoj i demokratskoj Hrvatskoj trebali bi ići u korak s vremenom i novim okolnostima. Zalagati se i postići da postanu jednako cijenjeni članovi hrvatskog društva. Na koje se neće gledati s nepovjerenjem i poprijekim očima zbog sumnje i straha da bi se, zbog fantaziranja o nekakvoj Velikoj Srbiji na račun hrvatskih teritorija, već viđene tragedije, jednima i drugima, opet mogle ponoviti.

Vjerujmo da unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, posebice među mladim intelektualcima, ima onih koji će se uključiti u postignuće tog cilja i neće dopustiti da oni i njihove obitelji opet postanu žrtve promotera njihovog uistinu najvećeg neprijatelja – sulude velikosrpske ideje. Toj činjenici koja se ničim ne može osporiti treba gledati ravno u oči.

Neka ih Pupovac, Jović i njihove vjerske vođe uvjere u suprotno ako mogu.

Željko Dogan

Uto, 24-11-2020, 07:55:23

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.