Hrvatski narod i političari moraju provjeriti svoj dodir sa stvarnošću

Uzbudljivi politički cirkus s rušenjem, pa pokušajem preslagivanja Domoljubne vlade i fantastične igre naše nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Francuskoj, proteklih su nekoliko tjedana držali Hrvatsku u transu. Nakon toga slijedilo je otriježnjenje i neizbježni sudar sa stvarnošću koju hrvatski narod mora razumjeti i sa njome se suočiti.

Prvo je, što učiniti nakon demontaže Domoljubne vlade koja se u 'bivšim' podzemnim kuhinjama mjesecima prije parlamentarnih izbora brižljivo pripremala, onda predizbornom medijskom promocijom master chefa, Bože Petrova, lagano kuhala, pa sve više podgrijavala dok na kraju nije uzavrela i eksplodirala orkestriranom hajkom na Karamarka.

Većina naroda, očito oguglala na takva 'bivša' podmetanja i šokove na hrvatskoj političkoj sceni, vjerojatno nije ni svjesna izravnih i potencijalno golemih posljedica koje takvi maloumni, tipično balkanski, politički potresi mogu ostaviti na hrvatsko gospodarstvo i ugled države u cjelini. Prije svega, ako i nakon skorih parlamentarnih izbora nestabilno političko tlo u Hrvatskoj nastavi podrhtavati na PosljediceAko i nakon skorih parlamentarnih izbora nestabilno političko tlo u Hrvatskoj nastavi podrhtavati na 'bivši' način tada bi valovi koje će takvo podrhtavanje proizvesti mogli natjerati svjetske banke i kreditore da prema Hrvatskoj zatvore vrata i navuku zavjese. A postojeće i potencijalne investitore na paničan bijeg u sigurnija područja. U takvim okolnostima s masivnim vanjskim dugom kojeg treba redovito servisirati novim zaduživanjima, Hrvatskoj bi se uskoro mogao dogodibti grčki scenarij.'bivši' način tada bi valovi koje će takvo podrhtavanje proizvesti mogli natjerati svjetske banke i kreditore da prema Hrvatskoj zatvore vrata i navuku zavjese. A postojeće i potencijalne investitore na paničan bijeg u sigurnija područja. U takvim okolnostima s masivnim vanjskim dugom kojeg treba redovito servisirati novim zaduživanjima, Hrvatskoj bi se uskoro mogao dogodibti grčki scenarij.

Kako bi bilo potpuno jasno o čemu se ovdje govori dovoljno je pogledati što sve dolazi na naplatu samo iduće godine.

Ono što takvu mogućnost čini vjerojatnom su nevjerojatno odnarođeni, nezreli i na sebe fokusirani hrvatski političari i signali notornog balkanskog nereda u Hrvatskoj koje šalju uređenom dijelu Europe i svijeta. I umjesto da se razlika između uređenog i stabilnog dijela EUrope i današnje Hrvatske svakim danom sve više smanjuje ona se, zahvaljujući 'bivšem' ponašanju današnjih hrvatskih političara, još više povećava. Ta sve veća razlika malo po malo vraća Hrvatsku natrag i ponovo je ukopava u 'njenu' bivšu 'regionalnu zajednicu' sa Srbijom u centru. Kako bi se time zadovoljilo i bar na neko vrijeme primirilo Srbiju u tom slijepom crijevu Europe, zvanom Zapadni Balkan. U međuvremenu promocija i potpora takvom 'novom' regionalnom taočenju Hrvatske s Srbijom i siromašnim balkanskim zaleđem svakim danom sve je vidljivija.

Zapadni Balkan

Netko reče da se povijest stalno ponavlja, jedanput kao tragedija drugi put kao farsa. Zar ovo 'neprimietno' ponovno taočenje Hrvatske ljubomornom i neprijateljskom Srbijom i Balkanom upravo savršeno ne demonstrira istinitost te tvrdnje?

Pogledajte malo unatrag i prisjetite se kako su stvaratelji i mentori bivših Jugoslavija oduševljeno dočekali 'iznenadnu' Tuđmanovu smrt, da bi iskoristivši šok i pomutnju nakon toga na predsjedničkim i parlamentarnim izborima vratili na vlast 'bivše' Jugoslavene. I odmah nakon toga Mesićevim i Račanovim potpisama na 'zagrebačku deklaraciju' na Summitu država nastalih raspadom bivše Jugoslavije u studenome 2000-te godine u Zagrebu, osigurali 'novu' balkansku budućnost Hrvatske.

Danas, nakon sustavne petnaestogodišnje detuđmanizacije i 'nevidljive' balkanizacije, slika o Hrvatskoj kao promašenoj i balkanski zatucanoj državici punoj povampirenih fašista i cajki toliko se ponovo raširila i učvrstila u političkim i gospodarskim krugovima u EU i u svijetu, da to gotovo više nitko ni ne dovodi u pitanje. To je ta današnja hrvatska stvarnost koju svi Hrvati, poglavito oni koji odlučuju o sudbini države, moraju razumjeti, suočiti se sa njome i pokušati na najbolji mogući način riješiti.

Što sve sudar s takvom stvarnošću za hrvatsku državu i uvjete budućeg života u njoj znači saznat ćemo za nekoliko godina, ukoliko se naš narod prije toga ne otrijezni od bivšeg pijanstva, pogleda u zrcalo i upita kuda ga to njegovo povjerenje u 'bivše' Jugoslavene na izborima vodi? To je ono nad čime se svaki razuman i domoljubiv Hrvat u ovom trenutku mora zamisliti i na skorim parlamentarnim izborima svoj glas dati europski uljuđenim i orijentiranim političarima koji će znati kako na najbolji način mobilizirati sve hrvatske potencijale u Domovini i izvan nje (koji su zaista impozantni) i na taj način izbjeći sada već jasan crni scenarij.

Popraviti gospodarstvo i administraciju

Uz ionako godinama sustavno nametnuto ozračje beznađa i vrlo nisku dozu optimizma što se gospodarskog oporavka tiče, stvara se sumorna slika hrvatske budućnosti. Opće je uvjerenje da je narod izgubio povjerenje u svoje vodeće političare i njihovu sposobnost da sami kreiraju učinkovitu politiku i programe za izlazak iz krize. Zbog toga se budući premijer i vlada ne bi smjeli ustručavati na određeno vrijeme iznajmiti stručnjake već MentorstvoMentorstvo nad prilično ograničenim Vučićem i njegovom vladom preuzela je konzultantska tvrtka bivšeg britanskog premijera, Tony Blair Associates (TBA), koja je iznamljena da im daje strateške savjete po pitanjima gospodarskog razvitka, pomoć na putu pristupa EU i u odnosu sa susjedima, posebice s Hrvatskom. Bez prethodnih konzultacija sa svojim londonskim savjetnicima Vučić i članovi njegove vlade ne donose ni jednu značajnu odluku niti daju izjave za javnost.spominjanog IFO instituta iz Bavarske ili neke druge u svijetu ugledne konzultantske tvrtke da im pomognu u provođenju nužnih administrativno-gospodarskih reformi i u popravljanju slike o hrvatskoj državi i političarima u svijetu. Nije to nikakva sramota. To su kroz povijest činile, a i danas čine čelnici i vlade mnogih zemalja, od nekada moćne Engleske i carske Rusije do danas Kine, Kuvajta, Kazahstana, Irske i drugih, prije toga zaostalih, a sada brzo rastućih gospodarstava u svijetu. Pogledajte samo primjer siromašne Srbije. Mentorstvo nad prilično ograničenim Vučićem i njegovom vladom preuzela je konzultantska tvrtka bivšeg britanskog premijera, Tony Blair Associates (TBA), koja je iznamljena da im daje strateške savjete po pitanjima gospodarskog razvitka, pomoć na putu pristupa EU i u odnosu sa susjedima, posebice s Hrvatskom. Bez prethodnih konzultacija sa svojim londonskim savjetnicima Vučić i članovi njegove vlade ne donose ni jednu značajnu odluku niti daju izjave za javnost.

I onda u Hrvatskoj (u kojoj puno ljudi to ne zna) nastane opće čuđenje kako to da balkanski zaostala i izolirana Srbija, koja nema more ni svake godine silne milijarde dolara prihoda od turizma, ima dvostruko veći gospodarski rast od Hrvatske i isto toliko manji vanjski dug.

Ili, kao što je to bio slučaj s nedavnom blokadom srbijanske granice zbog divljeg zatrpavanja Hrvatske migrantima, ali i u prijeporu u vezi srbijanskog otvaranja poglavlja 23. i 24. Kad se EU nije stavila na stranu Hrvatske koja je njena članica, nego na stranu Srbije, koja to nije. Ili kada prije nekoliko tjedana Vučić na pitanje novinara hoće li s hrvatskim političarima ispregovarati blokadu otvaranja spomenutih poglavlja samouvjereno i s visoka odgovori da se neće udostojati čak ni dignuti slušalicu da bi nazvao Zagreb u vezi s tim, jer će to za njega, pritiscima na Hrvatsku, odraditi druge članice EU. To se na prošlotjednom summitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu zaista i dogodilo.

Sjetite se kako je bilo upravo suprotno kada je Hrvatska sasvim legitimno proglasila ZERP-a i u slučaju nepostojećeg graničnog spora koji je izmislila Slovenija jer su to 'svemogući' Sanader i narcisoidna Jadranka Kosor rješavali sami.

Bivši mentalni sklop

Nažalost, hrvatska politička pozornica (ispred i iza zavjese) još uvijek vrvi političarima bivšeg mentalnog sklopa. Koji 'sve znaju' i sve mogu sami. Njima, kada zasjednu na vlast, ne trebaju ničiji savjeti, posebice ne uglednih stručnjaka i specijalista za određena područja. Oni ne prate korisna iskustva drugih, svjetske trendove i medije niti čitaju stručnu literaturu u vezi s problemima s kojima se nužno moraju baviti. Jedino što misle da im u politici treba je ono što su ih njihovi roditelji i bivši sustav naučili. A to je prije svega vlastiti interes i promocija, neprestana borba protiv 'buđenja hrvatskog fašizma' i prepucavanja tko je 'ustaša', a tko 'partizan' 75 godina nakon završetka 2. svjetskog rata.

I naravno, usput balkanski podmuklo planiranje kome zabiti nož u leđa, kome se poltronski dodvoriti i kako snobovski glumiti nekakvu veličinu bez pokrića.

Pogledajte samo sudbinu ove, sad već tehničke, Domoljubne vlade, koja je s vrsnim gospodarskim stručnjakom svjetskog iskustva na čelu, zaista mogla napraviti velike stvari.

Umjesto da odmah dobije odriješene ruke i krene raditi posao zbog kojeg je izabran, a to je provođenje nužnih promijena i čitavog spektra takozvanih mikroekonomskih reformi (gede otvaranja novih radnih mjesta, poreza, odnosa poslodavaca i sindikata, zdravstva, obrazovanja, LustracijaKako bi se Hrvatska mogla suočiti s današnjim surovim svijetom rigorozne konkurencije, onda samo da bi preživjela, bez da govorimo o procvatu, mora se izbornom lustracijom riješiti političara s 'bivšim' mentalnim sklopom 'mi ili oni' i na ključne pozicije u društvu postaviti stručnjake koji će početi nužne reforme ne sutra nego sada. Svako daljnje odgađanje i zaobilaženje uzimanja tog vrućeg krumpira u ruku bit će krajnje kontraproduktivno. Za primjer pogledajte Grčku, ili bliže kući, BiH.socijalne pomoći...) i niza drugih poticajnih inicijativa na svim područjima djelovanja, čelnici dviju vodećih stranki u Domoljubnoj vladi mjesecima su gubili dragocjeno vrijeme natežući se oko raspodjele fotelja i većeg ega. I na kraju srušili vlastitu vladu.

Takvo ponašanje u situaciji u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi potpuno je van pameti. Vidjeli ste kako su na to odmah reagirale međunarodne financijske institucije dižući kamatu na prodaju hrvatskih obveznica.

Kako bi se Hrvatska mogla suočiti s današnjim surovim svijetom rigorozne konkurencije, onda samo da bi preživjela, bez da govorimo o procvatu, mora se izbornom lustracijom riješiti političara s 'bivšim' mentalnim sklopom 'mi ili oni' i na ključne pozicije u društvu postaviti stručnjake koji će početi nužne reforme ne sutra nego sada. Svako daljnje odgađanje i zaobilaženje uzimanja tog vrućeg krumpira u ruku bit će krajnje kontraproduktivno. Za primjer pogledajte Grčku, ili bliže kući, BiH.

Naravno, ne može se sve postići na brzinu, jednim nemogućim, divovskim korakom preko noći. Nego serijom manjih, ostvarivih koraka. Vrlo je važno pri tome da svi, od vodećih poslovnih ljudi, sindikata i radnika, podrže takav pristup, a ne da preko megafona traže nerealne i u biti besmislene zahtjeve. Ako bi se to tražilo, a Vlada udovoljavala svima, to bi Hrvatsku opet izbacilo iz kolosijeka i povećalo šanse da se ne postigne ništa.

Hrvatskoj u ovom trenutku treba dakle stabilna domoljubna vlada s jasnim gospodarskim i nacionalnim planom. Koja će raditi teško skupa s onima koji rade teško za dobro svoje obitelji i Domovine. I učiniti sve da se Hrvatska ne vraća natrag nego ide naprijed.

Možemo samo živjeti u nadi da će biti tako.

Željko Dogan

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.