Izbori su pred vratima

Zašto se svakom razboritom građaninu nameće pitanje „koga birati“?

Pozitivni odgovor nije jednoznačan, ali negativan odgovor - nikoga ne birati sigurno je kriv, osim ako netko zauvijek želi napustiti Hrvatsku, pa ga ne interesira budućnost Hrvatske!

Mislim da novinarka i scenaristica gospođa Višnja Starešina u svom članku u Slobodnoj Dalmaciji, 3. 10.2015, pametno olakšava odluku biračima preporukom birajte između onih stranaka koje zastupaju jednoznačno jednu od alternativa: Istočnu ili Zapadnu civilizaciju. Svakako ne onu s polarizirajućom alternativom, mi ili oni! Nema treće mogućnosti osim za one nepopravljive koji misle na mogućnost nesvrstanih. Nesvrstane imaju priliku vidjeti na televiziji kako se ili tope po Mediteranu ili lutaju po balkanskom blatu sa ciljem prema zapadnoj civilizaciji!

Povijesno su Hrvati sve do 1918. geopolitički živjeli u okružju kulturološke katoličke orijentacije. Od tada su kako je Radić rekao "kao u guske u magli" prešli u okružje, kulturološke pravoslavne orijentacije. Domovinski rat je sa svim svojim tegobama Hrvate vratio, nažalost nedovoljno, kulturološki doma na Zapad. Hrvati nisu još na spirali tehnološkog i ekonomskog blagostanja, jer su većinski neodlučni kojoj se civilizaciji žele pridružiti.

Što koristi Hrvatskoj

Hic et nunc te dvije civilizacije su danas, Euroamerička i Euroruska. Nas Hrvata, sa 4.3 milijuna stanovnika politički ne treba brigati kakvu globalnu imperijalističku politiku vode Amerikanci i Rusi, nego koliko su do danas OdlukaOvom odlukom kod biranja Istoka ili Zapada izgovor svi su isti ne postoji, osim za političke analfabete, a takvi ako ih uopće u Hrvatskoj ima bolje da i ne odlaze na izbore. Ako većina s ovom odlukom dođe pred urnu moći ćemo se konačno osloboditi mentalne polarizacije koja je dosada sprječavala da se popnemo do europske spirale blagostanja! Zato je ekonomski važno jednoznačno doznati realno opredjeljenje svih građana!geopolitički bili korisni i koliko će u budućnosti biti od koristi Hrvatskoj!

Historia, magistra vitae, nam pokazuje da samo onda ako se Hrvati, barem mentalno, većinski odluče za jednu danas za Hrvate jedinu od mogućih alternativa, mogu doći do političkog i ekonomskog blagostanja i mira. Tragedija dviju Jugoslavija to potvrđuje. To je nužan, ali nedovoljan uvjet! Treba i raditi!

Ovi izbori, ako ne želimo da nas povijest ne kazni, moraju pokazati koju alternativu većinski prihvaća mentalno hrvatski narod i onda se nadajmo da će manjina prihvatiti, pa makar i teškog srca, većinsku odluku, inače će povijesno biti prekasno. Najvjerojatnije Srbija će se tradicionalno većinski opredijeliti za eurorusku civilizaciju i demokratski otvoriti put svima onima koji bi morali živjeti njima stranoj Euroameričkoj civilizaciji ako to žele!

Ovom odlukom kod biranja Istoka ili Zapada izgovor svi su isti ne postoji, osim za političke analfabete, a takvi ako ih uopće u Hrvatskoj ima bolje da i ne odlaze na izbore. Ako većina s ovom odlukom dođe pred urnu moći ćemo se konačno osloboditi mentalne polarizacije koja je dosada sprječavala da se popnemo do europske spirale blagostanja! Zato je ekonomski važno jednoznačno doznati realno opredjeljenje svih građana!

Na ovim izborima ima se i mogućnost birati osobe: birajte one koji razmišljaju, a ne izmišljaju!

dr. sc. Ivo Derado

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.