Kratki osvrt na knjižicu “Očenaš – Biser Evanđelja”

Nedavno je u izdanju Udruge Radio Marije (Zagreb, 2019) izašla knjižica vrsnog profesora i intelektualca, isusovca Marka Matića, pod naslovom “Očenaš – Biser Evanđelja”.

Na 157 stranica knjižice, uz predgovor patera Stjepana Fridla, sadržan je prikaz autorove strukture Očenaša, temeljen na 191 bilješci iz literature svjetskih i domaćih autora, te kao završno promišljanje donosi zaključak biskupa Ratka Periće pod naslovom “Očenaš – jezgra Evanđelja”.

Sadržaj ukoričenih promišljanja, kako i sam naslov sugerira, temelji se na navodima iz samog Evanđelja. U predgovoru p. Stjepan Fridl uvodi čitatelja i suvremenog molitelja u razmatranje sadržaja na slijedeći način: “Bez molitve čovjek ne otkriva pravu istinu, ne otkriva sebe. Netko je lijepo rekao: »Čovjek ne živi zato da bi izgovarao molitve, nego moli da bi mogao živjeti«. Očenaš je molitva koju je sam Gospodin darovao svojim učenicima kao odgovor na njihovu molbu: »Nauči nas moliti«. Sve naše molitve u biti sadržane su u toj molitvi.

Ocenas Matic

Autor pater Marko Matić pri završetku svojih razmatranja o “Očenašu” donosi i podatak kako je u petom stoljeću, kad su vandali napali Rim, Crkva u vrijeme pape Leona Velikog (440-461) dodala “jezgri iz Evanđelja” poseban dio, koji glasi: »Izbavi nas, molimo, Gospodine, od svih zala, daj milostivo mir u naše dane, da s pomoću tvoga milosrđa budemo svagda i slobodni od grijeha i sigurni od sviju nereda; čekajući blaženu nadu, dolazak Spasitelja našega Isusa Krista. Tim dodatkom Molitvi Gospodnjoj, Crkva u ime cijeloga čovječanstva i za cijelo čovječanstvo moli Oca nebeskoga da ne dopusti da upadnemo u zlo bilo koje vrste, nego što više da nas izbavi od svakoga zla i da nas obdari svojim mirom kako bismo u nadi mogli iščekivati ponovni dolazak Gospodina našega Isusa Krista u slavi.« Čitatelju, koji ima svoja vlastita iskustva svakodnevnih izazova zala, posve je jasno koliko je važan taj dio promišljene i duboke kontemplacije.

U svom postupnom završnom razmatranju biskup Ratko Perić donosi naposljetku zaključak: »Ako je svatko Božji original, a jest, onda svatko ima svoj Očenaš, onaj životni, doživljeni, spasonosni, zapravo zajednički! Ovo je Matićev Očenaš... Nije ga autor sastavio da mu se divimo pameti i peru, nego da se pobožnije Bogu molimo!«

Posve je jasno da je u svako vrijeme potrebno moliti. No, upravo je ovo sadašnje vrijeme Došašća, iščekivanja Božića, poticajno da knjižicu nabavimo i postepeno proučavamo, kako se ne bi mehanički obraćali malome Isusu, već suštinski razmišljali o svakoj riječi te jedinstvene molitve. Usmjeriti naše misli i molitve prema najbližima, prema obitelji, prema susjedima, ali i prema široj zajednici, i prema Domovini, posebno je važno u božićnom vremenu. Čini nam se da smo sve više i neprekidno u nekom turbolentnom zlokukom vremenu i okolnostima. Spriječiti osjećaj utjecaja zla, crpljenje nove snage za sve životne izazove, mi kršćani tražimo i pronalazimo u molitvi. Stoga knjižicu “Očenaš – Biser Evanđelja” preporučam kao prikladan dar vašim najmilijima, posebice sada u prigodi Božića.

Damir Borovčak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.