Zaboravljena dubrovačka slikarica Domenika Suhor (1854.-1940.)

 

Povodom rekonstrukcije"Prve dalmatinske umjetničke izložbe u Splitu 1908." (Galerija umjetnina, Split, 04. 03. - 04. 04. 2010.)

Domenika Suhor"I ona je jedan od onih brojnih većinom samoukih talenata, kojima rađa naša klasična zemlja, osobito krajina dubrovačka, za koju bi mogle vrijediti Homerove riječi: 'Kršna je ona, a rodna junacima'. Mali njezin atelijer u Gružu pun je raznih skica, studija, a i gotovih radnja. Između njih se osobito ističu portreti i slike iz krasne prirode dubrovačke. Pasteli su joj prekrasni. Krasan je, iako nije dovršen, portret njezine majke, koji je kritika na zadnjoj Medulićevoj izložbi osobito pohvalila. Krasni su također i portreti dviju starica, a i portret gđe R. P. je osobito dobar. Nacrt neke babe tako je dobar, da je sam Bukovac izjavio, da bi ga bez ikakve bojazni potpisao i bilo gdje izložio. Lijepe su i dvije slike njezine djevojke Nike. Slika djevojke, što se je u rascvalome vrtu prihvatila za granu, tako je lijepa i originalna, da bi i na prvim izložbama, kad bi je bila dovršila, digla glas slikarice, kako reče jedan odličan slikar. Pastel-slika dječaka uprav je izvrsna. Slavni češki slikar Alf. Mucha, koji je i u Parizu među prvima, pregledao je njezin atelier, pohvalio joj radnje, a između pejsaža osobito jedan, na kome je naslikana starica među maslinama uz more. Gđica Suhor radi bez ikakve reklame i pompe, jer u svojoj prevelikoj čednosti ima vrlo idealan pojam o umjetnosti, pa je zaista vrlo dobro pogodio pjesnik, koji joj je za uspomenu napisao ovu pjesmicu:

K'o ljubica u šikari,

Što poniznu skriva glavu,

Za reklamu i za slavu

Čedna Dome ništ' ne mari.

 

Ona samo mirno slika

Krasne glave, slike razne,

Ne želeći hvale prazne:

Sve joj društvo njena Nika.

 

Al' zalud se čedna skriva

Ljubičica u zabiti:

Ne može se ona skriti,

Jer je miris njen otkriva.

 

Lapad, 14. rujna 1921." St. Banović

(St[ipan] Banović, Slikarica Dome Suhor u Gružu, Narodna svijest, god. III, br. 40, (4. X. 1921.), Dubrovnik, 1921, str. 2.).

"Smrt stare dubrovačke slikarice. Prošlih dana preminula je u Lapadu u svom domu poznata stara samouka dubrovačka slikarica gđica Dome Suhor. Sa njom odlazi u grob jedna plemenita stara dubrovačka gospođa, koja je uvijek bila neobična ljubiteljica Dubrovnika i njegovih starina. Njene slike je gledao čak i pok. Bukovac pak je u nekoliko navrata izjavio da je spreman bez ikakve bojazni da potpiše slike Dome Suhor kao svoje.

Neka je gospođi Domi vječni pokoj!"

(Smrt stare dubrovačke slikarice, Dubrava, god. VIII, br. 92, (13. IV. 1940.), Dubrovnik, 1940, str. 4.).

U Pomorskom muzeju u Dubrovniku nalazi se portret Federika Glavića (1847.-1941.), brodovlasnika i predsjednika Dubrovačke parobrodarske plovidbe, ulje na platnu spomenute slikarice, koji je posuđen za rekonstrukciju izložbe "Prve dalmatinske umjetničke izložbe u Splitu 1908." (Galerija umjetnina, Split, 04. 03. - 04. 04. 2010.).

Priredio: Đivo Bašić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.