Mišljenje o Zakonu o golfu

golfSam naziv Zakona o golfu otkriva nam zapravo neekološki karakter neke države, te bi takav izričito trebao nositi naziv Zakon o gospodarenju krajobrazem. Ako imamo u vidu važnost sporta za civilizaciju, pošteno i razumno bi bilo da onda postoje i drugi zakoni koji se tiču ostalih sportova koji bi bili pojedinačno (ili skupno) detaljno obrađeni (u jednom povećem zakonu). Nevjerojatna je činjenica da se Zakon o golfu kvalificira kao "nacionalni interes" jer nacije u većoj mjeri ne čine bogati pojedinci stranih nacija, već se onda radi od interesima multinacionalnih kompanija, a to je nešto drugo i nimalo ne obvezuje RH za razliku od nužnog očuvanja krajobraza koje je obveza po Ustavu RH i ostalim zakonima. To znači da je Zakon o golfu svojim postojanjem kontradiktoran u samom naslovu jer ne zaštićuje golf kao sport, već dugoročno uništava krajobraz.

Predlagao sam da se naša brodogradilišta ožive izvornim (izvoznim) proizvodom, a taj bi bio gradnja velikih brodova kojima bi gornja otvorena paluba bila preuređena u neravne golf terene. To bi bili (slično kao nosači aviona, tankerski veliki) luksuzni putnički brodovi, ali bi najprije trebalo istražiti tržište i uopće zainteresiranost za takvo nešto. Takvi brodovi bi trebali imati poveći broj loptica za golf jer predmnijevam da bi stanoviti broj njih završio u moru, ali to bi bio najmanji problem bogatim putnicima. Znači, to bi bili ploveći golf-tereni, imali bi umjetni zeleni pokrov, pa tako ne bi pesticidima zagađivali kopnene površine. Jer smisao golf-terena je u "popratnim sadržajima", a takvi se mogu smjestiti u unutrašnjost broda. Tako bi višestruku štetu i gubitke pretvorili u korist i dobit.

 

Đivo Bašić

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.