Iz Crkve ponovno u džamiju

Državno je tursko vijeće jednoglasno glasovalo za promjenu statusa muzeja Aja Sofija u džamiju. Ovu je obavijest napisao na svojem Twitteru turski novinar Ragyp Soylu, pozivajući na izvore u turskoj vladi. Prema njegovim riječima, promjena statusa Crkve trebalo bi da bude službeno objavljena 10. srpnja. Protiv je promjene statusa Muzeja Aja Sofija izjasnila prije Grčka, Ruska, Gruzijska pravoslavna Crkva, državni tajnik SAD-a Michael Richard Pompeo, ruska Državna duma (ruski Sabor) i dr. Crkva je Svete Mudrosti posvećena 27. listopada 537. godine uz prisutnost cara Justinijana I. (482.-565.) i patrijarha Menasa, a temelj je Crkve položen još 324. godine za vrijeme vladavine rimskoga cara Konstantina I. Velikoga (272.-337.).

Aja Sofija1

Car Justinijan I. daruje Crkvu Bogorodici

Crkva je više od tisuću godina pripadala carigradskomu patrijarhu. Crkva Svete Mudrosti je za kršćane, poglavito za pravoslavce, zaista svetinja, jer baš u nju su došli tadanji srednjovjekovni veleposlanici kneza Vladimira I. (958.-1015.) s molbom o krštenju Rusije. U Crkvi su sačuvane zidne mozaične slike Isusa Krista, Majke Božje, Ivana Krstitelja, arkanđela Gabriela … U islamu su slike zabranjene u džamiji.

 Aja Sofija2

Bizantski car Leon I. pred Kristom

29. svibnja 2020. godine na dan 567 obljetnice osmanskoga osvajanja Carigrada (Istanbula) u Crkvi je održano čitanje četrdeset osme sure Kurana Al-Fath ("Pobjeda") i molitva koja je prenosena na državnoj dalekovidnici pa i putem međumrežja, a turski je predsjednik sudjelovao u toj procesiji uz pomoć video programa. Pored je Crkve sagrađena preslika u kojoj su projektirane virtualne i igrane scene zaposjedanja Carigrada, a ta je proslava završena pobjedničkim vatrometom. Pored Crkve Svete mudrosti muslimani imaju Plavu džamiju, a i u samoj Crkvi malu prostoriju gdje se mogu moliti i mole se. Uzgred budi rečeno da je nedavno u Nizozemskoj, u gradu Waalwijku zbog nedostataka financijskih sredstava zatvorena najveća katolička Crkva sv. Ivana Krstitelja koju planiraju pretvoriti u muzej.

Aja Sofija3

Od 1935. godine Crkva ima status muzeja, a od 1985. godine je spomenik svjetske kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Na veliku žalost osjećaji duševnoga bola milijuna kršćanskih vjernika pa i pozive ražličitih državnih i vjerskih ustanova nisu uzete u obzir. Ima tko šuti, ali i u našu kuću jednom može doći susjed pa kucajući na vrata reći da ju moramo napustiti zbog pretvaranja doma u neku drugu prostoriju.

Pripremio: Artur Bagdasarov

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.