Povijest se ponavlja

Turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan još jednom je rekao da postoji mogućnost pretvaranja Crkve Svete mudrosti (Aja Sofija) u Istanbulu u džamiju. Turski je predsjednik rekao na prošlogodišnjim lokalnim izborima da je pretvaranje negdašnje crkve u današnji muzej “bila velika pogrješka”. Službeni je naslov kršćanskoga spomenika – Muzej Aja Sofija. Carigradska je crkva remek-djelo bizantskoga graditeljstva 6.st. Gradili su crkvu graditelji i matematičari Antemije Trallski i Izidor Miletski. Crkva je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine za vrijeme Osmanskoga Carstva. Tada su izvana sagrađena četiri minareta.

 Aja Sofija 1 10

 Aja Sofija 1 3

Unutarnjost (Interijer)

 Aja Sofija 1 5

Kupola

Aja Sofija 1 6

Aja Sofija 1 9

Zidni mazaik

Godine 1935. prvi je turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk (1881.-1938.) pretvorio crkvu u muzej. Crkva se nalazi na popisu svjetske kulturne baštine Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu. Tursko je državno vijeće priopćilo da će odluka o pretvorbi kršćanskoga spomenika u džamiju donijeti za petnaest dana.

Pripremio: Artur Bagdasarov

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.