Suvremeni draguljari armenskoga podrijetla

U listopadu ove godine Državna ustanova za formiranje Državnoga fonda dragih kovina i dragulja Rusije organizirala je izložbu “Draguljarski obrt. Tradicije i suvremenost”. Na izložbi su predstavljeni i ruski draguljari armenskoga podrijetla. Odmah na početku izložena je kolekcija poznate stvaralačke zajednice “Gevorkjan”. Prvi izložak je ogrlica pokrivena dijamantima s caklinskim medaljonima. Nakit je nazvan u čast atenske hetere “Taide Atinske” koja je bila priležnica (ljubavnica) Aleksandra Makedonskoga i Ptolomeja Prvoga.Bagdasarov dragulji1 1

Ogrlica “Taida Atenska”, 2009.

Još jedan poznati izložak “Gevorkjan” nazvan je “Šljiva” (2007.). Prsten je izrađen od amestita s košticom šljive od pravoga zlata.

Bagdasarov dragulji1 2

Prsten “Šljiva”, zlato, dijamant, ametist, 2007.

Bagdasarov dragulji1 5

Prsten, oznak (brend), “Gevorkjan”

Zajedno s autorskim draguljarskim nakitom izloženi su radovi ruskih majstora oružara armenskoga podrijetla koji izrađuju nakit od damasciranoga čelika, perzijskoga čelika (“pulada”), titana, a također i autorska izradba rukotvorina od kamena i kosti, remek-djela urarskoga obrta. Zanimljiv je rad pod nazivom “Grabežljivac” V. Galbojana. Izradba je ostvarena uz pomoć nekoliko gradiva: damasta, bijele kovine, olovnoga i crnoga drva.

Bagdasarov dragulji1 6

V. Galbojan “Grabežljivac”, 2017.

“Stari draguljar” za čuvanje bodeža je još jedna kompozicija armenskoga draguljara i oružara K. Nor-Arevjana.

Bagdasarov dragulji1 9

Nor-Arevjan, “Stari draguljar”, 2017.

Majstor Rafael Kočarjan iz ruskoga grada Krasnodara je napravio kompoziciju “Sablja Šamšir” (“šamšir” je vrsta sablje indo-iranske regije). Slikar-draguljar Kočarjan ulazi u sastav međunarodne ustanove umjetničkih djelatnika UNESCO-a, član je Udruge ruskih slikara, a također i Udruge ruskih oružara.


Bagdasarov dragulji1 11

R. Kočarjan “Sablja Šamšir”, Krasnodar, 2018.

Izvor

Pripremio: Artur Bagdasarov

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.